Ozonatory powietrza ZY-H103 i N2O2C

Pomysł na napisane tego artykułu, pojawił mi się wraz z dobiegającymi informacjami o niebezpiecznym przekroczeniu smogu w Krakowie. Problemy z zanieczyszczeniem, nie dotyczy jednak tylko Krakowa. Niestety postęp urbanizacji wiąże się ze skażeniem nie tylko powietrza, ale również żywności i wody. Do walki z tego typu zagrożeniami w postaci pyłów, bakterii, grzybów itp. z pomocą przychodzi ozonator.
W naszej ofercie mamy do wyboru dwa modele ozonatorów: ZY-H103 i N2O2C.

beznazwyn202c

Ozonatory wytwarzają ozon, który ma właściwości dezynfekujące. Możemy się dzięki temu cieszyć z czystego i zdrowego powietrza. Ale ozonator to nie tylko oczyszczanie powietrza, używać go możemy tak samo do żywności, wody, a nawet przedmiotów.

 

Czym jest Ozon?

Ozon (O3) – występuje we wszystkich stanach skupienia. W stanie gazowym inaczej nazywany „aktywnym tlenem”, z racji występowania w nim trzech atomów tlenu, a nie dwóch jak ma to miejsce w zwykłym tlenie. Nazwa ozon pochodzi od greckiego słowa „ozien„, czyli zapach.

1

 

Na jakiej zasadzie działa ozon?

Ozon wykazuje bardzo silne i aktywne działanie. Rozprzestrzeniony dzięki ozonatorowi, momentalnie wyłapuje zanieczyszczenia będące w powietrzu i wchodzi z nimi w reakcję chemiczną, powodując ich utlenianie. To właśnie dodatkowy, trzeci atom tlenu, łączy się ze wszystkimi cząsteczkami zanieczyszczeń. Reszta cząsteczek w ozonie rozpada się samoczynnie do zwykłego tlenu.

 

Co możemy ozonować i co dzięki temu zyskamy?

Ozonować możemy wszystko, zaczynając od żywności po przedmioty i powietrze. Należy zwrócić uwagę na fakt, że ozon w postaci gazowej jest w stanie dotrzeć w szczeliny, dywany, meble i w miejsca trudno dla nas dostępne. Przy ozonowaniu dodatkowo nie uszkadzamy również żadnej powierzchni.

Ozon działa, więc na:

Grzyby z zarodnikami, pleśnie – najczęstszym powodem pojawienia się pleśni na ścianach jest zła wentylacja lub zawilgocenie pomieszczeń. Przebywanie w takich warunkach skutkuje różnymi rodzajami chorób nie tylko u ludzi, ale również u zwierząt i roślin. Częstym miejscem gromadzenia się zarodników grzybów są zakamarki parownika klimatyzacji. Domowe ozonowanie pomoże więc odgrzybić nam nasze samochody.

Roztocza – (organizmy odżywiające się martwą materią organiczną) występują praktycznie wszędzie. Powodują najczęściej ataki astmy i alergie.

Drobnoustroje (bakterie, wirusy) – występują wszędzie i na wszystkim. Są główną przyczyną psucia się produktów spożywczych i co za tym idzie wytwarzaniem nieprzyjemnego zapachu. Najczęściej wywołują choroby, zakażenia bakteryjne i zapalenia. Ozon skutecznie niszczy bakterie chorobotwórcze takie jak: Salmonella, E. Coli, Cryptosporidium, Clostridium. Eliminuje również cysty, spory i inne mikroorganizmy. Ozon poprzez utlenianie ścianek komórkowych mikroorganizmów, wchodzi z nimi w reakcje i je niszczy.

Pyłki kwiatowe – uciążliwe przez cały rok, ze szczególnym wyróżnieniem wiosny. Podrażniają oczy, gardło i nos. Regularne ozonowanie łagodzi skutki alergii.

Zapachy pochodzenia organicznego i nieorganicznego – np. dym papierosowy, zapachy odzwierzęce, zapach potu, spalenizny, stęchlizny. Ozon nie ukrywa zapachów lecz je usuwa. Utlenia związki do prostszych form, przez co stają się mniej szkodliwe i niewyczuwalne. Warto wykonać takie ozonowanie przed sprzedażą czy po zakupie nowego domu.

Woda – ozon doskonale dotlenia wodę i usuwa z niej zanieczyszczenia typu chlor, żelazo itp. Kąpiele w takiej wodzie działają korzystnie na wszelkie zmiany skórne i grzybice. Zamoczenie produktów żywnościowych w ozonowanej wodzie przedłuża ich wartość, poprzez pozbycie się z niech wszelkich bakterii powodujące gnicie produktów.

Toksyczne substancje zawarte w materiałach budowlanych – wszelkiego typu rozpuszczalniki, kleje, lakiery organiczne i inne substancje, które mają właściwości rakotwórcze. Warto po zakończonych remontach wykonać takie ozonowanie. Wyeliminuje to nam nagromadzony zapach pochodzący z farb położonych na ścianach, czy zapach lakierów z nowych mebli.

Insekty i gryzonie – pająki, mole, mrówki, karaluchy, myszy, szczury itp. Szkodnik te nie tolerują zapachu ozonu, przez co zmieniają swoje lokum.

Powszechnie używana również w placówkach użyteczności publicznej m.in.: SPA, salony kosmetyczne, gabinety lekarskie, placówki oświatowe, przedsiębiorstwa komunikacyjne, sklepy, restauracje, hotele, warsztaty naprawcze, firmy przewozowe i magazyny towarów łatwo psujących się.

Ozonowanie jest najskuteczniejszą i najbezpieczniejszą formą sterylizacji. Porównując go do powszechnego chloru jest on 50 razy skuteczniejszy i 3000 razy szybszy. Ozon nie ma właściwości trujących, lecz działa na zasadzie szybkiego utleniania. Po wykonanej pracy ulega biodegradacji do zwykłego tlenu. Unikamy w ten sposób toksycznych półproduktów z rozpadu chemicznych środków czystości. Ozon nie skaża środowiska i nie gromadzi się w żywych organizmach.

Slajd-Ozonowanie

 

Trwałość ozonowania?

Proces przejścia ozonu w tlen jest dość szybki. Jeżeli tylko zaczniemy ozonowanie rozproszony ozon zaczyna swoje przemiany. Zdecydowaną większością przemian, sa procesy utleniania. Zachodzą wówczas procesy reakcji z materiałami organicznymi, bakteriami, grzybami itp. Ozon ponadto rozpada się termicznie, im wyższe temperatury tym szybszy rozpad. Pozostała część ozonu, niewykorzystana do procesów utleniania, ulega degradacji do tlenu zgodnie z czasem połowicznego rozpadu.

Poprawne wykonanie ozonowania niszczy na stałe zapachy jak i dodatkowo likwiduje jego źródło. Należy jednak pamiętać, że ozon nie pozbywa się PRZYCZYNY powstawania źródła zapachu. Na przykład, jeżeli mamy wilgoć w mieszkaniu, to dzięki ozonowaniu pozbędziemy się tylko na jakiś czas pleśni i zapachu stęchlizny, bez zapewnienia odpowiedniej wentylacji, problem na pewno powróci.

Ozon, pomimo tego, że jest tak silnie odkażający, nie jest w stanie wytrzymać zbyt długo w powietrzu.

 

Bezpieczeństwo a ozon?

Ozon występujący w naszej atmosferze nie jest dla nas szkodliwy. W tak niewielkim stężeniu nie ma również działania dezynfekującego. Ozon dopiero w wysokich stężeniach i przy dłuższym wdychaniu staje się dla nas toksyczny. Ozonowanie jest jednak jedną z najskuteczniejszych do tej pory metod dezynfekcji. Jeżeli ozonowanie wykonujemy zgodnie z zaleceniami, to jest to jedna z najmniej inwazyjnych metod dezynfekcji. Należy oczywiście zachować szczególną ostrożność, tak jak przy wykorzystywaniu wszelkich innych środków czystości. Nieprawidłowe używanie ozonu jest dla naszego zdrowia bardzo niebezpieczne.

Zapach ozonu jest bardzo intensywny. Człowiek, może go wyczuć nawet na poziomie stężenia bezpiecznego dla swojego zdrowia. Pomimo tego, że ozon po pewnym czasie i tak rozkłada się do zwykłego tlenu, to nie należy przebywać w ozonowanych pomieszczeniach.

 

Źródła otrzymywania ozonu?
W sposób naturalny, ozon może powstawać poprzez promieniowanie ultrafioletowe słońca (reakcja fotochemiczna) lub od uderzenia pioruna (reakcja bioelektryczna). Świeży, wiosenny zapach unoszący się po burzy to właśnie działania ozonu. Ozon powstający, zaś z promieni słonecznych UV to nic innego jak warstwa ozonu, otaczająca naszą planetę. Ma ona za zadanie chronić nas przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.
Oczywiście istnieją sztuczne i bardziej łatwiejsze formy wytwarzania ozonu. Chciałabym opisać schematycznie nasze dwa modele, dzięki który jesteśmy w stanie w domowy sposób, sami wyozonować sobie powietrze. Są to dwa, niewielkich rozmiarów ozonatory ZY-H103 i N2O2C. W teorii swojego działania są identyczne, lecz różnią się małymi drobiazgami.

Ozonator ZY-H103
Dodatkowa funkcja jonizatora
Ustawianie pracy ozonowania manualne, poprzez nastawienie czasu ozonowania
Programowany czas pracy 1 do 30 min
Znamionowa wydajność ozonu 600 mg/h
Wydajność pompy 5 l/min
Żywotność ozonatora 4000 godz.

Ozonator N2O2C
Ustawianie pracy ozonowania elektroniczne
Możliwość ustawiania cykli ozonowania, czas pracy 1 do 40 min, czas przerwy 30-360 min
Znamionowa wydajność ozonu 500 mg/h
Wydajność pompy 9 l/min
Żywotność ozonatora 10000 godz
Dodatkowe zabezpieczenie (przez ostatnią minutę ozonator wypuszcza samo powietrze ,w celu zabezpieczenia części przed zalegającym ozonem)

 

Bezpieczeństwo przy ozonowaniu !!!ss

W ozonowanych pomieszczeniach nie mogą przebywać ludzie, ani zwierzęta.

Ozonowanie żywności, czy też wody najlepiej wykonywać w pomieszczeniach z dobrą wentylacją.

Nie wolno stosować ozonu w środowisku łatwopalnym.

Ozonowania nie mogą wykonywać osoby z zaburzeniami węchu.

Ozonowane pomieszczenia, powinny być szczelnie zamknięte i zabezpieczone przed przypadkowym wejściem osób trzecich.

Po wyozonowaniu, pomieszczenia należy przewietrzyć ok 30 min lub więcej jeśli ozon jest dalej wyczuwalny.

Nie należy wytwarzać ozonu więcej niż jest to podane w instrukcji.

Nie wolno wdychać ozonu bezpośrednio z generatora.

Wdychanie ozonu może spowodować zaburzenia fizjologiczne, drażnić błon śluzowe i drogi oddechowe.

 

1 Response

  1. Ozonator z funkcja jonizacji ZY-H103 umozliwia kompleksowe oczyszczanie powietrza dzieki wyposazeniu go w dwa niezaleznie pracujace moduly.

Leave a comment