Zalety oleju z kokosa

I oto kolejne właściwości wykorzystania olei tłoczonych na zimno na prasie Yoda. Tym razem czas na kokosa.

kokos

Olej z kokosa przeszedł prawdziwą batalię jeśli chodzi o zdobycie uznania i określenie swojej rzeczywistej wartości. Przez wiele lat uznawany za jeden z najgorszych tłuszczy, za co  wpisywany był na czarną listę dietetyczną. Zły PR został zmieniony dopiero po licznych badaniach naukowców, którzy dowiedli, że nasycone kwasy tłuszczowe będące w oleju kokosowym mają jednak korzystny wpływ na nasz organizm, czyli przeciwnie niż do tej pory sądzono. Zawiera on szereg witamin B1, B2, B3, B6, C, E, dodatkowo potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowy i inne ważne dla nas składniki odżywcze. Dlatego wartości oleju z kokosa często przyrównywane są do wartości mleka z piersi matki.

Owoc kokosa należy do rodzaju pestkowców (nie należy wbrew powszechnemu nazewnictwu do orzechów). Spożywać go możemy w każdej formie: surowej, suszonej, smażonej lub w postaci oleju tłoczonego z ich miąższu. I to właśnie olej ma najwięcej możliwości wykorzystania.
Tłuszcz kokosowy, dość szybko ulega zmianie swojego stanu skupienia. Świeżo wytłaczany olej jest płynny, ma przezroczystą barwę i jest bardzo aromatyczny. Jednak w niedługim czasie, gdy zostawimy go w temperaturze pokojowej, ulega ścięciu w stałą konsystencję i jego barwa zmienia się na białą.

 

imagesVU7FUAJ5

Olej z kokosa jest prawdziwym odkryciem kulinarnym jak i kosmetycznym. Oto kilka przykładów i możliwości jego zastosowania.

Zabiegi kosmetyczne

Krem nawilżający – kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego głęboko wnikają w skórę i działają przez to odżywiająco, intensywnie nawilżająco i wygładzająco. Idealnie nadaje się więc do cery suchej, jaki odwodnionej.
Przeciwzmarszczkowo – zawiera w swym składzie antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, działając przeciwzmarszczkowo.
Zwalczanie trądziku – olej kokosowy ma włąsciwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Z powodzeniem możemy go stosować na wszelkiego typu wysypki, egzemy, grzybice,
jak również przy skaleczeniach. By zwalczać niedoskonałości skóry, olej ten można wcierać lub dodawać go do posiłków.
Demakijaż – możemy zmywać nim nasz codzienny makijaż, nawet ten wodoodporny!!! Wykorzystując go, dodatkowo nie podrażniamy skóry, a wręcz przeciwnie,  jednocześnie nawilżamy ją.
Odparzenia i otarcia – idealnie nadaje się dla niemowląt, jako bezpieczny, naturalny krem. Pielęgnuje w delikatny sposób wrażliwą skórę dzieci.
Możemy stosować go przez dodawanie do kąpieli lub bezpośrednio na odparzenia pieluszkowe.
Bezpieczny dla matek karmiących – jako jedyny, z racji na jego naturalne składniki nie szkodzi matkom w pielęgnacji piersi podczas karmienia.
Rozstępy –  szczególne przeznaczenie dla kobiet w ciąży, które są narażone na rozstępy.  Jego naturalny skład jest bezpieczny przede wszystkim dla dziecka, a kobieta uniknie dzięki temu rozstępów.
Ochrona przed słońcem – wykazuje identyczne działanie jak krem
y z filtrem, chroniąc naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem.
Wzmacnia włosy – dzięki podobnej budowie cząsteczkowej, składniki oleju wchodzą w trzon włosa, wzmacniając go, dodaj
ąc blasku, jak również zapobiegając ich wypadaniu. Olej kokosowy należy nałożyć na lekko wilgotne włosy do połowy ich długości lub jedynie na same końcówki. Zostawiamy taką maskę  na ok 1 godz. i następnie myjemy włosy szamponem.
Wybielanie zębów – na bazie oleju z kokosa możemy stworzyć własną pastę do zębów bez dodatków szkodliwych fluorków i siarczanów. Działa ona wybielająco, jak i chroni przed próchnicą. A oto przepis, jak zrobić taka pastę: olej kokosowy (1/4 szklanki), soda oczyszczona (1/2 szklanki), ksylitol (4-5 łyżek), naturalny olejek miętowy lub goździkowy (ok. 1 łyżeczka).

Benefits-of-Coconut-Oil1

Zabiegi zdrowotne

Spalanie tłuszczu – zawarty w oleju tłuszcz nasycony przyśpiesza utratę zbędnej tkanki tłuszczowej odkładającej się w okolicach brzucha. Pobudza przemianę materii, wspomaga redukcję wagi i daje dłuższe uczucie sytości. Jest doskonałym zamiennikiem dla masła, oleju słonecznikowego i innych „ciężkch” dla naszego zdrowia tłuszczy.
Spowolnienie demencji – przyjmowanie oleju kokosowego wpływa korzystnie na zwiększenie stężenia ciał ketonowych, co wpływ
a na spowolnienie choroby Alzheimera, Parkinsona lub innych chorób starczych.
Wspomaga odporność – dzięk obecności kwasu laurynowego, olej z kokosa jest drugi, zaraz po mleku matki, uznawany za najlepszy środek wzmacniających odporność. Jego dodatkową zaleta jest fakt, że przyjmowanie go nie podrażnia naszej flory bakteryjnej, jak ma to miejsce przy przyjmowaniu antybiotyków.
Medycyna naturalnaw tej dziedzinie jest najpowszechniej wykorzystywany m.in. w leczeniu kaszlu, przeziębień, bolesnych menstruacjach, a także wspomaga prace tarczycy i leczy cukrzyce. Reguluje prace trzustki i zmniejsza ryzyko jej zapalenia.
Podnosi wytrzymałość organizmu – zawiera wapń, który wspomaga rozwój kości jaki i zapobiega osteoporozie.
Buduje mięśnie – z miazgi kokosa otrzymuje się znany wszystkim sportowcom olej MCT. Wykorzystywany jako źródło łatwo przyswajalnej energii. Korzystnie wpływa na anabolizm mięśniowy, a dodatkowo ogranicza odkładanie się tłuszczy w naszym organizmie.
Wzmacnia układ immunologiczny – wspomaga wchłanianie witamin, aminokwasów, minerałów i innych składników odżywczych. Wspomaga koncentracje i łagodzi objawy chronicznego zmęczenia.
Łagodzi napady padaczkowe – trójglicerydy średnio-łańcuchowe będące w oleju trafiają do wątroby, gdzie są przekształcane w ciała ketonowe. Powoduje  to zwiększenie ich stężenia we krwi i hamuje napady padaczkowe.
Wpływa na cholesterol – olej kokosowy to tłuszcz nasycony, który podnosi poziom HDL (dobry cholesterol) i zarazem zmniejsza LDL (zły cholesterol).

Wykorzystanie oleju kokosowegoasset_9c8658703638b2a2906cf3122f866a61

Na kanapki – olej kokosowy w postaci stałej świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, czy też tostów.
Ciasta i desery – z powodzeniem możemy go dodawać jako zamiennik tłuszczów w ciastach i deserach np. 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao, 1 szklanka mleka 2%, 5 łyżek masła kokosowego, 50 g dowolnych orzechów.
Smażenie – olej kokosowy ma właściwości termostabilne, dlatego z powodzeniem możemy wykorzystywać go do przetwarzania w wysokich temperaturach bez obaw, że straci on swoje zdrowotne właściwości. Inną drugorzędną może zaleta, chodź bardzo ważną, będzie zapach unoszący się w kuchni podczas przygotowywania potrawy. Nie będzie to już zapach spalonego oleju lecz przyjemny zapach kokosa. Nie należy jednak obawiać, że smak kokosa zdominuje nam danie. Dla niektórych aromat ten jest zupełnie nie wyczuwalny, a dla innych w niewielkim zaledwie stopniu.
Koktajle, smoothie– np. 500 g truskawek, naturalny twarożek (200 g), 4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych, łyżka amarantusa, pół łyżeczki nierafinowanego oleju
kokosowego, łyżka miodu.

Inne

Pielęgnacja mebli – olejem z kokosa możemy nabłyszczać nasze drewniane meble, pastować skórzane buty lub konserwować kuchenne, drewniane deski do krojenia.


Wytłaczane wiórki kokosowe powinny być przede wszystkim bardzo suche. Należy wykorzystywać dlatego wiórki dodatkowo suszone na słońcu lub suszone w dehydratorze (nie należy prażyć ich samemu w piekarniku). Olej z kokosa tłoczymy na programie „Mixed”. Tłoczenie tego oleju może zająć trochę więcej czasu niż z innych produktów. Wiórki kokosowe, nie zawsze spadają same do otworu wlotowego. Należy więc co jakiś czas zepchnąć je łyżką, by uniknąć pustki w wale tłoczącym.

Tłocząc na prasie Yoda, możemy również wykorzystywać wytłoczyny. Po ich zmieleniu, idealnie nadają się jako mąka. Nie należy jednak całkowicie zastępować nią zwykłej mąki, najlepiej dodawać ją jako dodatek dla uzyskania oryginalnego smaku ciast.

2 Responses

  1. Nigdy nie probowalam tego oleju, ale po tym jak szczegolowo opisalas jego zalety z checia go wyprobuje ??

  2. Świetnie, dziękuję!

Leave a comment