Alergie to przypadłość męcząca coraz więcej osób. Reakcje alergiczne takie jak katar sienny, wypryski czy astma są wynikiem nieprawidłowej, nadmiernej rekcji układu odpornościowego. Objawy alergii wynikają z naturalnej reakcji obronnej organizmu jaką jest stan zapalny. Alergie, które mogą obejmować skórę, oczy lub układ oddechowy, to właśnie objawy przewlekłego stanu zapalnego. Właściwe odżywianie się i stosowanie pewnych ziół pozwala na ograniczenie stanów zapalnych, a tym samym wpływa na zmniejszenie dolegliwości alergicznych. Także soki czy koktajle mogą pomóc nam w uzyskaniu lepszego samopoczucia pomimo alergii.
Alergie mogą mieć różne objawy, takie jak:
- astma i ataki kaszlu
- problemy z zatokami i katar sienny
- czerwone, swędzące i zapuchnięte oczy, często załzawione,
- wysypka skórna
- swędzenie całego ciała lub gardła
- pokrzywka
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego
- ostre reakcje zagrażające życiu zwane wstrząsem anafilaktycznym, wymagające natychmiastowej interwencji medycznej
Przyczyny alergii:
- czynniki dziedziczne – mają decydujące znaczenie, alergia u rodzica lub rodzeństwa znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia alergii,
- częste przyjmowanie leków, zwłaszcza antybiotyków,
- niepożądane reakcje na leki
- nadwrażliwość na unoszące się w powietrzu zanieczyszczenia czy pyłki roślin
- nadwrażliwość na substancje dodawane do żywności lub związki zanieczyszczające takie jak pestycydy, barwniki, aromaty, konserwanty
- infekcje grzybicze bądź bakteryjne, które osłabiają układ immunologiczny i mogą doprowadzić do wystąpienia zespołu nieszczelnego jelita
- zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego towarzyszące chorobom autoimmunologicznym,
- zaburzenia funkcjonowania wątroby, do których dochodzi w wyniku nadmiernego obciążenia układu odpornościowego
Praktyczne porady dla alergików
- Owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety, gdyż stanowią m.in. źródło bioflawonoidów oraz przeciwutleniaczy, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w tłuszczu rybim, siemieniu lnianym czy nasionach słonecznika mają udowodnione działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.
- W łagodzeniu alergii pomóc może również ograniczenie w diecie cukrów, w tym głównie tych pochodzących z przetworzonej żywności. Cukier osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez zmniejszenie aktywności białych krwinek. Ponadto nadmiar cukru może przyczynić się do rozwoju drożdżycy, której konsekwencją jest uszkodzenie bariery jelitowej i zwiększona przepuszczalność dla szkodliwych związków, w tym alergenów.
- Unikać należy alkoholu, gdyż wpływa on niekorzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Prawidłowo przebiegający proces trawienia również ma wpływ na nasilenie objawów alergicznych. Stąd warto dbać o regularność posiłków i ich prawidłowy skład, jak również o nie przeciążanie przewodu pokarmowego zbyt dużymi porcjami.
- Alergicy jak najczęściej powinni sięgać po produkty ekologiczne, gdyż nie zawierają one pestycydów i innych szkodliwych związków, obciążających niepotrzebnie osłabiony już system odpornościowy.
- Dietę warto wzbogacić w produkty zawierające selen i cynk, gdyż działają one łagodząco w stanach zapalnych.
- Suplementy, które warto włączyć do jadłospisu to czosnek i chrzan w tabletkach, witamina C, bioflawonoidy oraz siarka organiczna (MSM).
- Alergicy nie powinni przed dłuższy czas przyjmować jeżówki (Echinacea).
- Warto spożywać również produkty wspierające pracę wątroby takie jak karczochy, kalafior, kapustę, brokuł, brukselka czy jajka, oczywiście pod warunkiem braku uczulenia na nie. Zdrowa wątroba bowiem zadba o prawidłowe oczyszczanie organizmu z toksyn.
Propozycje soków łagodzących objawy alergii
► ¼ średniego ananasa
1 czerwona lub zielona papryka
1 gruszka
opcjonalnie 1 czerwona papryczka chilli
► 1 jabłko
1 marchew
1 cm świeżego korzenia imbiru
2 liście mniszka lekarskiego lub kapusty
½ czerwonej cebuli
►1 marchew
1 gruszka
2 liście kapusty
1 rzodkiewka
1 ząbek czosnku
kkk
Koktajle antyalergiczne
► 1 szklanka mleka ryżowego/migdałowego/kokosowego
1 dojrzały banan
1 gruszka
1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
► 1 grejpfrut
garść żurawiny
1 mango
½ buraka
woda dla rzadszej konsystencji
► ½ szklanki malin
1 szklanka jagód
½ szklanki winogron bezpestkowych
½ szklanki jogurtu naturalnego