Alergie…

Alergie to przypadłość męcząca coraz więcej osób. Reakcje alergiczne takie jak katar sienny, wypryski czy astma są wynikiem nieprawidłowej, nadmiernej rekcji układu odpornościowego. Objawy alergii wynikają z naturalnej reakcji obronnej organizmu jaką jest stan zapalny. Alergie, które mogą obejmować skórę, oczy lub układ oddechowy, to właśnie objawy przewlekłego stanu zapalnego. Właściwe odżywianie się i stosowanie pewnych ziół pozwala na ograniczenie stanów zapalnych, a tym samym wpływa na zmniejszenie dolegliwości alergicznych. Także soki czy koktajle mogą pomóc nam w uzyskaniu lepszego samopoczucia pomimo alergii.

Alergie mogą mieć różne objawy, takie jak:

  • astma i ataki kaszlu
  • problemy z zatokami i katar sienny
  • czerwone, swędzące i zapuchnięte oczy, często załzawione,
  • wysypka skórna
  • swędzenie całego ciała lub gardła
  • pokrzywka
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego
  • ostre reakcje zagrażające życiu zwane wstrząsem anafilaktycznym, wymagające natychmiastowej interwencji medycznej

Przyczyny alergii:

  • czynniki dziedziczne – mają decydujące znaczenie, alergia u rodzica lub rodzeństwa znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia alergii,
  • częste przyjmowanie leków, zwłaszcza antybiotyków,
  • niepożądane reakcje na leki
  • nadwrażliwość na unoszące się w powietrzu zanieczyszczenia czy pyłki roślin
  • nadwrażliwość na substancje dodawane do żywności lub związki zanieczyszczające takie jak pestycydy, barwniki, aromaty, konserwanty
  • infekcje grzybicze bądź bakteryjne, które osłabiają układ immunologiczny i mogą doprowadzić do wystąpienia zespołu nieszczelnego jelita
  • zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego towarzyszące chorobom autoimmunologicznym,
  • zaburzenia funkcjonowania wątroby, do których dochodzi w wyniku nadmiernego obciążenia układu odpornościowego

Praktyczne porady dla alergików

  • Owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety, gdyż stanowią m.in. źródło bioflawonoidów oraz przeciwutleniaczy, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w tłuszczu rybim, siemieniu lnianym czy nasionach słonecznika mają udowodnione działanie przeciwzapalne i łagodzą przebieg alergii.
  • W łagodzeniu alergii pomóc może również ograniczenie w diecie cukrów, w tym głównie tych pochodzących z przetworzonej żywności. Cukier osłabia funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez zmniejszenie aktywności białych krwinek. Ponadto nadmiar cukru może przyczynić się do rozwoju drożdżycy, której konsekwencją jest uszkodzenie bariery jelitowej i zwiększona przepuszczalność dla szkodliwych związków, w tym alergenów.
  • Unikać należy alkoholu, gdyż wpływa on niekorzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Prawidłowo przebiegający proces trawienia również ma wpływ na nasilenie objawów alergicznych. Stąd warto dbać o regularność posiłków i ich prawidłowy skład, jak również o nie przeciążanie przewodu pokarmowego zbyt dużymi porcjami.
  • Alergicy jak najczęściej powinni sięgać po produkty ekologiczne, gdyż nie zawierają one pestycydów i innych szkodliwych związków, obciążających niepotrzebnie osłabiony już system odpornościowy.
  • Dietę warto wzbogacić w produkty zawierające selen i cynk, gdyż działają one łagodząco w stanach zapalnych.
  • Suplementy, które warto włączyć do jadłospisu to czosnek i chrzan w tabletkach, witamina C, bioflawonoidy oraz siarka organiczna (MSM).
  • Alergicy nie powinni przed dłuższy czas przyjmować jeżówki (Echinacea).
  • Warto spożywać również produkty wspierające pracę wątroby takie jak karczochy, kalafior, kapustę, brokuł, brukselka czy jajka, oczywiście pod warunkiem braku uczulenia na nie. Zdrowa wątroba bowiem zadba o prawidłowe oczyszczanie organizmu z toksyn.

Propozycje soków łagodzących objawy alergii

► ¼ średniego ananasa
1 czerwona lub zielona papryka
1 gruszka
opcjonalnie 1 czerwona papryczka chilli

 

► 1 jabłko
1 marchew
1 cm świeżego korzenia imbiru
2 liście mniszka lekarskiego lub kapusty
½ czerwonej cebuli

 

kkk

►1 marchew
1 gruszka
2 liście kapusty
1 rzodkiewka
1 ząbek czosnku

 

 

 

kkk

Koktajle antyalergiczne:

► 1 szklanka mleka ryżowego/migdałowego/kokosowego
1 dojrzały banan
1 gruszka
1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

► 1 grejpfrut
garść żurawiny
1 mango
½ buraka
woda dla rzadszej konsystencji

 

kkk

► ½ szklanki malin
1 szklanka jagód
½ szklanki winogron bezpestkowych
½ szklanki jogurtu naturalnego

No Comments Yet.

Leave a comment