Alfabet ważnych pojęć o zdrowym odżywianiu

Dziś przedstawiamy nasz alfabetyczny przewodnik po zdrowym odżywianiu.

alfabet_niemiecki

A jak antyoksydanty

Antyoksydanty, czyli inaczej mówiąc przeciwutleniacze. Związki te usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, które powodują uszkodzenia błon komórkowych. Antyoksydanty maja również duży wpływ na nasze samopoczucie i wygląd, gdyż odpowiadają za spowalnianie procesów starzenia. Nadmiar wolnych rodników wywołuje stres oksydacyjny, który w konsekwencji może prowadzić do chorób cywilizacyjnych tj. miażdżyca, cukrzyca, nowotwory itp. Powstają one w procesie oddychania, a na przyśpieszenie ich wytwarzania przyczyniają się zanieczyszczenia powietrza, stany zapalne organizmu i żywność przetworzona. Warto więc regularnie dostarczać przeciwutleniaczy, by zachować tę wewnętrzną równowagę. Przeciwutleniacze występują naturalnie w naszych komórkach organizmu, lecz możemy dodatkowo dostarczać je w diecie np. jedząc owoce, warzywa czy nasiona z warzyw strączkowych.

B jak blender

Blender – urządzenie elektryczne służące do miksowania, mielenia. Postęp w funkcjonalności blenderów może naprawdę niektórych zadziwić. Blendery wysokoobrotowe nie tylko posłużą nam do zrobienia koktajlu czy zmiksowaniu produktów na zupę krem, lecz również mogą podgrzać zupę do temperatury, która nie zabije nam witamin i enzymów będących w naszych produktach. Jesteśmy tu również wstanie przygotować sorbety, zmielić ziarna na mąkę, zagnieść ciasto, pokruszyć lód, a wszystko to wykonamy w bardzo krótkim czasie i bez zbędnego dla nas wysiłku.

bugatti-vento

C jak czystość

Czystość i higiena produktów, które spożywamy jest bardzo ważna. Nie należy zapominać o dokładnym myciu warzyw i owoców przed ich spożyciem. Produkty te mają największą styczność z osobami trzecim. Zazwyczaj w sklepach leżą luzem, przez co wszyscy mogą ich dotykać. Drugą kwestią są opryski, które równie często są stosowane w celu poprawy wizualnej produktu jak i przedłużenia daty ważności.

D jak dehydrator

Dehydratory pozwolą nam się cieszyć latem w środku zimy. Jest to urządzenie do suszenia warzyw, owoców, grzybów, a także mięsa i ziół. Suszenie ma na celu zredukowanie wody będącej w produktach, dzięki czemu uniemożliwiamy rozwój drobnoustrojów i zatrzymujemy wszelkie przemiany enzymatyczne. Suszone produkty możemy łatwo i długo przechowywać z pewnością, że będą one przez cały ten czas zawierały wartości odżywcze.

dehydratory-ci-ir-d5-drugiej-generacji-suszarka-do-owocow-i-warzyw-biochef-arizona

E jak energia

Nasze ciało aby żyć potrzebuje energii. Oczywiście nie jesteśmy w stanie zobaczyć czy zmierzyć jej poziomu, ale możemy ją odczuć. Na szczęście nasz organizm sam sobie produkuje energię z tłuszczy i węglowodanów. Ważne jednak by regularnie dostarczać je w odpowiedniej ilości i w odpowiedniej formie.

G jak grill

Lotus Grill, czyli wielkie odkrycie wśród grillowania. Dotychczasowe myślenie, że grillowanie musi wiązać się z dymem to już przeszłość. Lotus Grill to wyjątkowy grill, w którym węgiel zamknięty jest w specjalnym koszyczku, a wytapiający się tłuszcz kapie do specjalnej misy. Takie ulepszenie dało brak dymu. Dzięki temu możemy grillować zarówno w domach jak i na powietrzu. Dodatkowo w Lotus Grillu pomyśleli również o bezpieczeństwie i wygodzie: nienagrzewająca się obudowa zewnętrzna, specjalne klamry zabezpieczające rozżarzony węgiel i możliwość rozpalenia w 3 min.

imageshknl

H jak harmonia

Harmonia w naszym organizmie jest bardzo ważna. Należy dostarczać wszystkiego w odpowiednich ilościach i w odpowiednim czasie. Zapewniając organizmowi odpowiednie zapasy składników odżywczych jesteśmy w stanie na długo zachować zdrowie i kondycje.

I jak infekcje

Infekcja to nic innego jak stan chorobowy naszego organizmu wywołany prze drobnoustroje chorobotwórcze. Nieodpowiednia dieta może sprzyjać powstawaniu i nawrotom infekcji. Jeżeli nasz układ odpornościowy jest osłabiony przez niedobory witamin i wartości odżywczych, wirusy i bakterie łatwiej mogą wniknąć i wywołać infekcje.

J jak jonizatory

Jonizator, czyli łatwy sposób na wyrównanie pH naszego organizmu. Jonizator rozdziela wodę na jej kwasowy i zasadowy charakter. Wykorzystywać możemy obydwie, lecz bardziej pożądana jest jednak ta o charakterze zasadowym. Woda alkaliczna w porównaniu do zwykłej wody ma mniejszą strukturę cząsteczkową, dzięki czemu łatwiej przenika do komórek i tkanek. Ma działanie oczyszczające i regulujące. Woda kwasowa stosowana jest zazwyczaj do użytku zewnętrznego w celach dezynfekujących.

jonizator-ptv-klaquator-silver

K jak konserwanty

Konserwanty, czyli wszystko to co dodawane jest do żywności w celu przedłużenia jej daty ważności. Są to związki lub mieszaniny związków chemicznych, hamujące procesy psucia się żywności. Na opakowaniach produktów spożywczych oznaczane są literą „E” np. E210 – kwas benzoesowy dodawany np. do galaretek, soków, margaryny. Może powodować wysypki, podrażnienia żołądka lub jelit.

L jak lektura

O książkach warto wspominać wszędzie, więc umieściłam je i w naszym spisie. Książki to nasze źródło wiedzy i rozwijania naszego umysłu. Istnieje wiele publikacji naukowych opisujących skuteczność produktów naturalnych. Dieta dr. Dąbrowskiej, Terapia Gersona to przykłady osób, które ujęły w książkach swoje doświadczenie i opisały skuteczność praktykowanych przez siebie metod leczenia.

M jak młynek do zboża

Może niektórzy pomyślą w tym miejscu, że to niemodne i przestarzałe robić w dzisiejszych czasach mąkę, ale na pewno przy pierwszym kontakcie z młynkami do zboża Waldner Biotech zmieniłyby zdanie. Po pierwsze mąka z własnego przemiału zawiera więcej wartości odżywczych, dzięki mieleniu całych ziaren, a nie tylko bielma. Po drugie mąka taka nie zawiera żadnych substancji spulchniających i konserwujących. I po trzecie mamy wówczas większy i stały dostęp do różnego rodzaju mąk. Słowa „stały” nie użyłam tu przez przypadek. Mam tu na myśli fakt, że całe ziarna znacznie dłużej i bez żadnych strat wartości odżywczych, możemy przechowywać (w przeciwieństwie do mąk, które łatwiej ulegają psuciu).

combi_star_grafika

N jak nieprzetworzone

Nieprzetworzone, czyli nie poddane żadnemu „udoskonaleniu”. Większość produktów spożywczych obecnych na dzisiejszym rynku poddawane są jakiejkolwiek obróbce. Przez takie zabiegi w mąkach, olejach, mięsach, warzywach i owocach możemy znaleźć związki chemiczne, które mają na celu zazwyczaj przedłużyć trwałość produktów. Niestety substancje te mają również wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto więc czytać etykiety i starać się wybierać produkty jak najmniej przetworzone.

O jak ozonowanie

Ozonowanie możemy w pewnym stopniu połączyć z poprzednim podpunktem. Ozonowanie żywności ma na celu pozbycie się w większym stopniu tego co zostało dodane do naturalnego produktu. Jesteśmy w stanie pozbyć się dzięki temu związków chemicznych, hormonów i antybiotyków. Przy ozonowaniu pomieszczeń, pozbywamy się wirusów, pleśni grzybów itp.

beznazwyn202cozonator-zy-h-102

P jak pojemniki próżniowe

Pojemniki próżniowe dają nam możliwość w łatwy i niekolizyjny dla wartości odżywczych sposób przedłożyć ich ważność. Wykorzystując je np. do przechowywania świeżo zrobionego soku, zyskujemy kolejne 24 godz na jego wypicie, produkty sypkie nie dostają wilgoci, a zapachowe zachowują swój aromat.

colopot-pojemniki-prozniowe

R jak różnorodność

W diecie ważna jest różnorodność i fakt, żeby różne składniki dostarczać w różnych formach. Najprościej jest to zobrazować na warzywach i owocach, bo przecież każdy z tych produktów jest nam w stanie dostarczyć różnych wartości odżywczych.

S jak soki

Soki świeżo wyciskane mają w sobie dużo witamin w łatwo przyswajalnej formie. Jest to łatwy i przyjemny sposób na dostarczenie naszemu organizmowi dodatkowej dawki zdrowia. Witaminy z soków są o wiele szybciej wchłaniane niż takie pochodzące z surowych warzyw czy owoców. No i znowu nawiązanie do punktu wyżej, czyli różnorodność. W tworzeniu kompozycji składników na sok może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Możemy w nich łączyć wszystko ze wszystkim.

T jak tłoczenie na zimno

Jeżeli tłoczenie na zimno to na pewno musi chodzić o prasy do tłoczenia oleju. I tu znowu krążymy wokół tematu odstawienia produktów przetworzonych, które pozbawione są wartości. Każdy produkt ma na nasz organizm jakiś wpływ. Ważne by umiejętnie z niego korzystać. A olejami również jesteśmy w stanie wspomóc nasz organizm.

kaklala

U jak uzupełnianie

Większość z nas miewa niedobory witamin czy tez różnych minerałów. Niestety wiele osób ratuje się wtedy różnymi tabletkami i suplementami. Specyfiki te w pewnym stopniu uzupełniają nam brakujących wartości lecz również mają swoją drugą mniej korzystną stronę. Warto pamiętać, że tego typu środki w większości zrobione są na bazie chemicznych substancji, które potocznie mówiąc „na jedno pomogą, a na drugie mogą zaszkodzić”. Do uzupełniania niedoborów warto wybierać witaminy pochodzące z naturalnych produktów takich jak np. warzywa i owoce.

W jak witaminy

Witaminy są obecnie praktycznie w każdym produkcie naturalnym. Poddając produkty te termicznym czy też chemicznym obróbką oczywiście tracimy ważne dla nas składniki, które utrzymują nasz organizm w zdrowiu. Jeżeli więc możemy korzystajmy z darów natury i pomysłowości inżynierów, którzy ułatwiają nam życie przez konstruowanie urządzeń agd pomagających uzyskać nieprzetworzone produkty.

Z jak zdrowie

Zdrowie …. Zdrowie to nasz stan fizyczny i psychiczny. Na jeden i drugi w pewnym stopniu jesteśmy w stanie wpłynąć. Warto jednak jak najwcześniej zacząć o nim poważnie myśleć i pomagać naszemu organizmowi w utrzymaniu zdrowej formy.

No Comments Yet.

Leave a comment