Ananas, zdrowa słodkość

Ananas (1)Za ananasy na naszych stołach spokojnie możemy podziękować nie komu innemu, jak Krzysztofowi Kolumbowi. On to bowiem, odkrywając Amerykę, przybił do wybrzeży Gwadelupy i tam spotkał niezwykły, soczysty owoc, który podróżnikom przypominał skrzyżowanie szyszki sosny (pine) i jabłka (apple), stąd jego zabawna nazwa.

Ananas jadalny, zwany również ananasem czubatym, to gatunek rośliny uprawnej z rodziny bromeliowatych. W stanie dzikim występuje w Brazylii, aktualnie uprawiany w „ciepłych” krajach – głównie Chinach, na Hawajach, Filipinach, w Meksyku i Brazylii.

Wartościowym surowcem są zarówno owocostany, jak i łodygi, z których ekstrahuje się ananas-klass1mieszaninę pięciu enzymów proteolitycznych (rozkładających białka na aminokwasy) określanych zbiorczo jako bromelina (bądź bromelaina). Jest to niezmiernie wartościowa substancja, którą znajdziemy w wielu preparatach aptecznych. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe. Działa antyagregacyjnie na płytki krwi, a nawet potrafi rozpuszczać niebezpieczne skrzepy w układzie krwionośnym. Wspomaga leczenie zapalenia zatok, bólu gardła, artretyzmy czy dny moczanowej. Szczególnie dobrze sprawdza się w stanach zapalnych górnych dróg układu oddechowego, silnie upłynnia wydzielinę, ułatwia odkrztuszanie, redukuje obrzęk przekrwionych błon śluzowych, pomaga pozbyć się kataru. Leczy zapalenie żył, doskonale zastępuje syntetyczne środki przeciwzapalne. Jest bardzo wskazana przy urazach sportowych i po zabiegach chirurgicznych, gdyż znacząco przyspiesza gojenie i rekonwalescencję. Cudowny owoc?

213038_ananas_sok_szklanka

Bromelaina ułatwia trawienie. Jeśli spożywamy ananasa w towarzystwie innych pokarmów, enzym ten zostanie wykorzystany do lepszego przyswojenia substancji odżywczych. Jednak wówczas organizm nie zdąży nacieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami, dlatego, aby je wykorzystać do cna, ananasa należy spożywać samodzielnie, pomiędzy posiłkami. Ananasy są polecane w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, wątrobowych i w niestrawości, wspomogą one również pracę trzustki. Bromelaina wspomaga również gojenie się ran, w tym tych cięższych, oparzeniowych bądź pooperacyjnych, działa na nie odkażająco. W niektórych krajach (np. Japonia czy Tajwan) stosuje się ten enzym w przypadku ugryzień i ukąszeń.

Ananasy są bogatym źródem witamin, między innymi sporych ilości witaminy C, która zapobiega uszkodzeniom komórek wywołanym przez wolne rodniki, które to degenerują całe ciało, przyspieszając proces starzenia i zwiększają prawdopodobieństwo zapadnięcia na nowotwory.

ananasowo

W ananasach znajdziemy również spore ilości manganu, minerału, który jest niezbędny, aby skutecznie wbudowywać wapń w kości. Osoby chore na osteoporozę mają zwiększone zapotrzebowanie na mangan i przy suplementacji tempo wbudowania wapnia w kości znacząco wzrasta.

Ten słodki owoc ze względu na dużą zawartość antyoksydantów bardzo korzystnie wpływa na stan narządów wzroku i skutecznie zabezpiecza je przed chorobami związanymi z wiekiem, jak np. zwyrodnienie plamki żółtej. Znajdziemy również sporą dawkę witaminy B1 (tiaminy), która wspomaga produkcję energii. Dodatkowo – dzięki usprawnieniu trawienia białek, jest polecany w diecie, gdy chcemy nabrać masy mięśniowej.

z10913183Q,Ananas

Ananas ma działanie lekko alkalizujące organizm, można więc spożywać go spokojnie w trakcie odkwaszających diet, ale tylko dojrzałe owoce! Owoce niedojrzałe organizm nam zakwaszą, więc lepiej omijać je szerokim łukiem. Odpowiednie owoce poznamy po kolorze (nie może być to tylko zielony, ale zielony z żółtymi pasmami), swoistym zapachu (nie kwaśny bądź alkoholowy – te owoce zdecydowanie odkładamy) i miękkości (miąższ delikatnie ugina się pod naciskiem, ale dalej jest sprężysty i nie odkształca się łatwo). Również waga owocu wskaże nam, który ananas na półce sklepowej jest bardziej soczysty i tym samym da nam więcej soku.

ananasek

W kuchni można stosować go codziennie, pasuje praktycznie do wszystkiego! Można z niego wycisnąć sok, zrobić dżemy, smoothie, a najlepsze, że świetnie komponuje się z wszelkimi daniami z ryżem i mięsem, zwłaszcza drobiem. Zamarynowanie mięs w marynacie z dodatkiem soku z ananasa wybornie zmiękczy je nam – wszystko dzięki bromelainie, która ścina i rozkłada białko, a my zyskujemy kruchość i delikatność w naturalny sposób.

Ważna informacja – ananas może zwiększać wchłanianie niektórych leków, dotyczy to zwłaszcza antybiotyków, leków uspokajających i przeciwzakrzepowych. Dlatego właśnie zawsze należy zachować przynajmiej godzinny odstęp pomiędzy spożywaniem tego owocu a dawką leku.

Uniwersalny smak, morze zalet, nieoceniony wpływ na zdrowie – warto włączyć ananasy na stałe do naszej codziennej diety. Pomogą nam one przywrócić równowagę ciału i pozbyć się problemów zdrowotnych. A w końcu w zdrowym ciele zdrowy duch 🙂

Jak Wy stosujecie ananasy w swojej kuchni? Koniecznie dzielcie się swoimi przepisami w komentarzach.

No Comments Yet.

Leave a comment