Aronia, czyli cudowny owoc

Owoc aronii zna chyba każdy, ale pewnie mało kto pała do niego jakimś szczególnym entuzjazmem. Jest przede wszystkim cierpki, a mało w nim naszej ulubionej owocowej słodyczy. Aronia jest jednak owocem szczególnie bogatym w  zdrowotnie korzystne fitozwiązki, wśród których na szczególną uwagę zasługują ciemne barwniki będące antyutleniaczami. Ich bogactwo sprawia, że owoc ten  może być również uznawany za tzw. superfood, czy po prostu naturalne lekarstwo-suplement.

Aronia pochodzi ze wschodniej części Ameryki północnej i z racji przystosowania do dość niskich temperatur, roślina dobrze zaaklimatyzowała się w krajach Europy Wschodniej, Rosji i Skandynawii. Aronia jest krzewem dorastającym na wysokość kilku metrów, na którym dojrzewają małe purpurowe lub czarne owoce (z pestkami) zebrane w baldachogrona. Zawarte w owocach aronii, a szczególnie w ich skórce ciemne barwniki to antocyjany, mające kolory od fioletowego do czarnego i należące do obszernej grupy związków zwanych polifenolami. W związku z zawartością tych składników aronia poddawana jest przez naukowców licznym badaniom. Wynika z nich, że koncentracja antocyjanów w aronii może być nawet pięciokrotnie wyższa niż w żurawinie i dwu-trzy krotnie wyższa niż w jagodzie. A przecież zarówno żurawina jak i jagoda uznawane są za najbogatsze pod tym względem. Wszystkie właściwości aronii wciąż nie są jeszcze dobrze poznane, ale to co już wiemy, śmiało pozwala ją nazwać mianem cudownego owocu. A jednak nawet i w Polsce, w której rośnie, nie jest odpowiednio doceniana.

Aronia na układ krwionośny

Naukowcy w badaniu opublikowanym w „European Journal of Nutrition” wykazali związek pomiędzy spożywaniem aronii a poprawą krążenia krwi oraz profilu lipidowego. Owoce aronii mogą więc stanowić uzupełniającą suplementację do standardowego leczenia chorób układu krążenia, lecz również zespołu metabolicznego i powiązanych z nim chorób. Podczas badania, w którym uczestnicy przyjmowali 300 mg ekstraktu z owoców aronii, po dwóch miesiącach suplementacji zauważono znaczne obniżenie poziomu cholesterolu (całkowitego oraz LDL) i trójglicerydów u osób z zespołem metabolicznym.

Wiemy również, że same antocyjany wykazują silne działanie antyutleniające na ściany naczyń krwionośnych zwiększając ich wytrzymałość i elastyczność oraz w wyniku właściwości antyagregacyjnych ograniczają powstawanie zakrzepów krwi. Są to więc kluczowe korzyści dla układu sercowo-naczyniowego, które osiągnąć możemy właśnie poprzez spożywanie owoców aronii.

Aronia na dobry wzrok

Pozytywny wpływ antocyjanów na układ krążenia przekłada się również na poprawę funkcjonowania narządu wzroku. Ich wysoka zawartość w aronii poprawia mikrokrążenie w gałce ocznej oraz zmniejsza kruchość naczyń włosowatych oka. Wsparcie działania narządu wzroku przekłada się oczywiście na poprawę jakości widzenia i przedłużenie prawidłowego funkcjonowania oczu. Na antocyjanach nie kończy się jednak pozytywny wpływ aronii na widzenie. Dzięki wysokiej zawartości karotenów, chroni ona przed kataraktą. Natomiast w wyniku obecności dużej ilości flawonoidów takich jak luteina i zeaksantyna chroni przed negatywnymi skutkami promieniowania UV, takimi jak choroby plamki żółtej związane z wiekiem, jak również stany zapalne oczu.

Aronia na cukrzycę

Z przeprowadzonych do tej pory badań, zarówno na pacjentach chorych na cukrzycę jak i na zwierzętach, zawarte w aronii antocyjany wpływają normalizująco na poziom glukozy, jak również redukują insulinooporność. Są to aspekty szczególnie ważne podczas prawidłowej kontroli objawów cukrzycy.

Aronia na ochronę przed nowotworem

Zauważono również, że zawarte w aronii polifenole zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych oraz nowotworów. W eksperymentach na myszach w grupie otrzymującej polifenole rozwinęło się mniej nowotworów, mniej było też przerzutów, nawet pomimo kancerogennej diety.

Przeprowadzone przez naukowców z Ohio State University badania dowiodły, że barwniki, które nadają owocom ciemny kolor, pomagają zwalczyć komórki rakowe. Szczególne zasługi w tym zakresie okazała się mieć aronia – uzyskane z niej składniki pozwoliły zabić do 20% istniejących komórek zmienionych nowotworowo bez negatywnego wpływu na komórki zdrowe.

Aronia na problemy żołądkowe

W tradycyjnej medycynie już od dawna owoce aronii uważane były za skuteczne w łagodzeniu objawów dolegliwości takich jak wrzody żołądka czy biegunki. Teoria ta sprawdzana była w badaniach na zwierzętach, które to wykazały wpływ właściwości antyoksydacyjnych aronii na ochronę układu pokarmowego przed uszkodzeniami, w szczególności zmniejszając pojawianie się krwawiących ran. Pozwoliło to na sformułowanie hipotezy, że owoce aronii mogą być naturalnym sposobem leczenia u ludzi problemów żołądkowych (w tym również wrzodów).

Aronia na poprawę nastroju i stany depresyjne

Najnowsze badania dowodzą ponadto, że pełna polifenoli aronia pomaga również na zmniejszenie napięcia nerwowego, lęku i depresji. Odkryto, że regularne przyjmowanie soku z aronii już po 2 tygodniach wpłynęło na poprawę nastroju badanych zwierząt laboratoryjnych, w porównaniu do braku zauważalnych zmian w zachowaniu grupy kontrolnej.

Jak włączyć aronię do diety?

Spożywanie owoców aronii niestety nie należy jednak do najłatwiejszych. W sezonie zbioru aronii należy je odpowiednio przetworzyć, aby można było cieszyć się ich prozdrowotnymi składnikami przez resztę roku. Pierwszą metodą jest zrobienie soku, który wypijemy na świeżo, lecz najlepiej w kompozycji z innymi owocami lub warzywami dla polepszenia smaku. Podczas wyciskania soku za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej pamiętać należy jednak, że aronia należy do dość trudnych w przetwarzaniu owoców o małych pestkach. Z tego względu jednorazowo powinno się wyciskać nie więcej niż jedną szklankę (250ml) czystego soku z aronii i każdorazowo przeczyszczać urządzenie w celu uniknięcia awarii. Do czystego soku można dla polepszenia jego smaku dodać cukru, ale najlepiej w jak najmniejszej ilości, która jest niezbędna dla uzyskania przyjemnego smaku oraz w celu zakonserwowania. Tradycyjnie słoiki z sokiem należy zapasteryzować, aby nie uległy zepsuciu, co niestety może zniszczyć cześć drogocennych, wrażliwych na wysoką temperaturę związków. Podobnie przygotować można dżemy czy powidła, jednak również nie obejdzie się bez wysokiej temperatury oraz jeszcze większego dodatku cukru. Same owoce można również zamrozić bądź wysuszyć (na słońcu lub z pomocą dehydratora), by w późniejszym czasie używać jako dodatek do np. ciast, deserów, koktajli, herbatek ziołowych. Dobrym sposobem, aby przyjmować składniki aronii regularnie, jest uzyskanie domową metodą suplementu. Po wysuszeniu owoców można je sproszkować za pomocą wysokoobrotowego blendera, a taki proszek „przemycać” do dań na różne sposoby, bądź wypijać po rozpuszczeniu w wodzie.

 

No Comments Yet.

Leave a comment