Czarne jagody na zdrowe oczy

W dzisiejszych czasach nasze oczy są wyjątkowo narażone na rozmaite szkodliwe czynniki. Niekorzystnie na narząd wzroku wpływa ciągła ekspozycja na silne światło ekranów, zanieczyszczenia powietrza oraz suche powietrze ogrzewanych czy klimatyzowanych pomieszczeń. Dlatego warto wspomagać prawidłowe widzenie poprzez dostarczanie składników odżywczych niezbędnych do regeneracji oczu, najlepiej w formie świeżych warzyw i owoców!

Owocem, które zdecydowanie najkorzystniej wpływa na nasz narząd wzroku jest czarna jagoda. Jest to owoc dziko rosnący, od wieków stosowany nie tylko w tradycyjnych potrawach lecz również w medycynie ludowej. Obecne badania wykazały, że lecznicza moc potocznie zwanych borówek wynika z obecności wyjątkowych barwników – luteiny i zaaksantyny. Są to związki należące do grupy antocyjanów, których działanie polega głównie na ich właściwościach przeciwutleniających. Poprzez ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, w tym głównie światłoczułych komórek gałki ocznej, związki te wspomagają prawidłowy proces widzenia.

Te aktywne związki zawarte w czarnej jagodzie pomagają siatkówce sprawniej przystosowywać się do zmiennego naświetlenia. Dzieje się to m.in. poprzez przyśpieszenie regeneracji w oku barwnika odpowiedzialnego za widzenie w słabym oświetleniu, czyli rodopsyny.

Dzięki tym właściwościom borówka może być stosowana do leczenia tzw. ślepoty zmierzchowej oraz osłabienia wzroku związanego z nadwrażliwością na światło. Wzmacnia również naczynia włosowate w oku, dzięki czemu jest ono lepiej odżywione i ukrwione. Zmniejszając ich przepuszczalność i kruchość, powodują, że stają się bardziej elastyczne. Mając także właściwości przeciwzapalne zapobiega przed ich uszkodzeniami oraz poprawia ukrwienie w obrębie tęczówki. Chroni to przed takimi schorzeniami oka jak zwyrodnienie siatkówki, zwyrodnienie plamki żółtej oraz zaćma, które w podeszłym wieku są głównymi przyczynami ślepoty.

W wyniku wysokiej zawartości także witaminy C w jagodach ich spożywanie wzmacnia struktury kolagenu obecne między innymi tkankach struktur oka czy włosowatych naczyniach krwionośnych oka. Jest to ważna cecha dla osób zagrożonych jaskrą wynikającą z wysokiego ciśnienia śródgałkowego. Warto również wiedzieć, że poprawiają także krążenie i ciśnienie krwi w pozostałych naczyniach krwionośnych organizmu. Jest to pomocna właściwość w przypadku problemów z krążeniem w kończynach. Dzięki niej pomagają w zmniejszaniu dolegliwości związanych z żylakami czy redukują ból spowodowany hemoroidami.

Czarne jagody wpływają na poprawę ostrości widzenia nie tylko na poziomie odbierania informacji docierających do oka, lecz również wspierają ich przetwarzanie na poprzez poprawę funkcjonowania mózgu w rejonach odpowiedzialnych za odbiór wrażeń wzrokowych. Przy okazji badań nad poprawą widzenia przez jagody okazało się również, że fitoskładniki w niej zawarte wpływają korzystnie na naszą pamięć i szybkość uczenia się poprzez stymulację odpowiednich części mózgu.

Pozytywny wpływ na jakość widzenia to jak widać nie jedyna zaleta spożywania tych darów lasu. Borówki mogą być użyteczne podczas grypy jelitowej, ponieważ mają naturalne właściwości przeciwbiegunkowe. Wpływając natomiast na funkcjonowanie mięśniówki gładkiej mogą przynosić ulgę podczas uciążliwych dolegliwości miesiączkowych.

Jak widać czarna jagoda jest owocem, o którego wysokie spożycie warto postarać się nie tylko w sezonie. Korzystne właściwości prozdrowotne tych leśnych owoców na pewno zostaną zwielokrotnione, jeżeli zdobędziemy je własnoręcznie! Część zbiorów należy spożyć na surowo, lecz nadwyżki można przechowywać lub przerabiać na przeróżne sposoby. Jagody to smaczny dodatek do lodów, ciast czy innych deserów. Sprawdzą się również w obiadach na słodko, koktajlach oraz przetworach typu dżemy i soki.

No Comments Yet.

Leave a comment