• sklep
  • kontakt
  • fb
  • yt
soczysty eko blog

O zdrowych sokach i dobrych wyciskarkach. O koktajlach i blenderach. Oraz o wszystkim co może przydać się w zdrowej kuchni.

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas
Diety, Przepisy  /  12 lutego 2016

Dehydratory, czyli nasz promyk słońca w zimie

by Justyna Wereszka
Dehydratory, czyli nasz promyk słońca w zimie

Sezon zimowy trwa w najlepsze i pomimo tego, że za oknem słabo widać zimę, to dostępności świeżych warzyw i owoców niestety jest i tak ograniczona. Istnieje jednak  doskonały sposób na przypomnienie sobie smaku lata w zimie.

Mowa tu oczywiście o dehydratorach i suszonych w nich warzywach i owocach.

dehydratory-ci-ir-d5-drugiej-generacji-suszarka-do-owocow-i-warzyw-biochef-arizona

Suszenie ma na celu zredukowanie wody będącej w produktach do 5%, a nawet 1-2% jej zawartości. Tak niski procent wody, uniemożliwia rozwój drobnoustrojów i dodatkowo wstrzymuje wszelkie przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne.

A co możemy suszyć?

  • owoce
  • warzywa
  • zioła, przyprawy
  • grzyby
  • nasiona
  • orzechy
  • mięso
  • nabiał

fotolia_34050893_subscription_xl

Wysuszone produkty, możemy śmiało wykorzystywać jako zdrowe i sycące przekąski. Poza tym, możemy stosować je jako składnik w gotowaniu, pieczeniu, przy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy, deserów czy też kompotu. Produkty te, są bardziej intensywne w smaku, jak i bardzie słodsze od ich niektórych świeżych odmian.

Suszenie jest najbezpieczniejszą formą konserwowania żywności. W porównaniu do wekowania czy mrożenia nie tracimy przy jej stosowaniu substancji odżywczych w nich zawartych. Suszone produkty zachowują witaminy, minerały, węglowodany i błonnik. Ważne jest również to, że obecne w nich wartości, zostają w naturalnej formie, a dodatkowo występują w skoncentrowanej dawce.
I tak na przykład 1 szklanka rodzynek daje nam aż 5,4 g błonnika, zaś spożycie 1 szklanki winogron tylko 1,4 g błonnika.

imagesE6O28V4H

Domowe suszenie daje nam pewność, że nie mam w nich chemii, która przedłuża proces przechowywania.
No ale skoro mowa o przechowywaniu i nieużywaniu do tego chemii, należy robić to również prawidłowo.
Susz należy ciasno ułożyć w czystych, suchych i szczelnie zamykanych pojemnikach szklanych lub w pojemnikach próżniowych BPA-free. Następnie ustawiamy je w chłodnym, suchym, przewiewnym i ciemnym miejscu. Trzymanie suszu w kartonowych pudełkach, najlepiej sprawdza się tylko przy krótkim terminie ich przechowywania.

images0T5GUEE8

Obróbka wstępna produktów przeznaczonych do suszenia jest banalnie prosta i nie zabiera nam tyle czasu co np. wekowanie. Wystarczy produkty te dokładnie umyć, pokroić i rozłożyć na tackach. Dalsze czynności należą już do dehydratora.

W zimie, takie przekąski, są w stanie przenieść nas myślami do słonecznego ogrodu, pełnego świeżych warzyw i owoców.

kupujemy-warzywa-i-owoce-swieze-mrozone-czy-suszone

Tags

  • #dehydrator
  • #suszenie
  • Owoce
  • Warzywa
  • witaminy

Zobacz wpisy

Ananas, zdrowa słodkość
Zakwaszenie organizmu, z czego powstaje i jak z tym walczyć ?

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyszukaj

Najnowsze wpisy

  • Wyciskarka wolnoobrotwa Kuvings D9900
  • Poradnik używania wyciskarki wolnoobrotowej
  • Zastosowania ozonu, czyli ozonowanie
  • Soki specjalnie dla kobiet
  • Wyciskarki Hurom Alpha

“Jeśli soki będziesz pił,
bez lekarza będziesz żył!

Archiwa

Gdzie kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Wyciskarki do warzyw i owoców, blendery, prasy do tłoczenia oleju i wiele innych – odwiedź sklep mocsokow.plmocsokow.pl

menu

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas

kalendarz

Luty 2021
P W Ś C P S N
« Lip    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

sklep

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com