Dlaczego warto pić SOK?

Większości z Was nie trzeba przekonywać do tego że warto jest pić świeżo wyciśnięte soki bo doskonale o tym wiecie. A tych którzy jeszcze niekoniecznie są co do tego przekonani zapraszam do lektury.

sok

Soki odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowej diety, ponieważ ułatwiają spożywanie zalecanych pięciu do ośmiu dziennych porcji owoców i warzyw. Jedna szklanka klarownego, świeżo wyciśniętego soku dziennie przyczynia się do usprawnienia funkcjonowania naszego układu odpornościowego, podnosi poziom naszej energii, wzmacnia kości, oczyszcza skórę a także obniża ryzyko występowania różnych chorób. Aby uzyskać maksymalne korzyści warto jest spożywać wiele różnych soków przyrządzonych z różnych organicznych ziół, owoców i warzyw. Świeżo wyciśnięte soki powinny stanowić element naszej dobrze zbilansowanej i pełnowartościowej diety.

ŁATWE PRZYSWAJANIE – w całych owocach i warzywach (niekiedy również w napojach zawierających miąższ), niektóre enzymy , substancje fitochemiczne i witaminy A, C oraz E (a także składniki mineralne, takie jak: żelazo, miedź, potas, sód, jod czy magnez) są uwięzione w nietrawionym błonniku i w związku z tym nie są przyswojone przez organizm. Po „uwolnieniu” z celulozowej pulpy są one dostępne dla komórek naszego organizmu po upływie zaledwie 15 minut, a nie co najmniej godziny jak w przypadku pozyskiwania składników odżywczych z pożywienia bądź napojów zawierających miąższ. W ten sposób zmniejsza się wydatek energetyczny na trawienia. Organizm może więc bez przeszkód przeprowadzić detoksykację czyli oczyszczanie – przed lub po wysiłku fizycznym albo w związku z powrotem do zdrowia po przebytej chorobie.

ŹRÓDŁO WODY – nasze komórki składają się głównie z wody, która odgrywa bardzo istotną rolę w ich funkcjonowaniu. Właśnie dlatego każdy z nas powinien wypijać dziennie ok 8 szklanek wody. W przeciwieństwie do kawy, napojów gazowanych czy też alkoholu – których metabolizm wymaga podaży wody – surowe soki dostarczają naszemu organizmowi wody niezbędnej do uzupełnienia zapasu płynów, a jednocześnie stanowią źródło wszystkich niezbędnych witamin, składników mineralnych, enzymów i substancji fitochemicznych. Po za tym soki przyczyniają się do alkalizacji płynów ustrojowych, co ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i przebiegu procesów metabolicznych.

DZIAŁANIE OCZYSZCZAJĄCE – z uwagi na brak zawartości błonnika surowe soki mają działanie przeczyszczające (lepiej zauważalne w przypadku soków owocowych), przyczyniają się zatem do usuwania z organizmu substancji toksycznych. Proces detoksykacji i oczyszczania układu pokarmowego, a w szczególności jelit, pozwala oczyścić umysł i poprawia nam nastrój. Oczyszczanie usprawnia nam również procesy metaboliczne,jeśli więc po jego zakończeniu zapewni się organizmowi pełnowartościową dietę – ciało powróci do swojej normalnej wagi.

ENERGIA DO ŻYCIA – żywe rośliny są nośnikiem „zielonej siły”, z której ciało również może korzystać, jeśli dostarczamy mu świeżo wyciśnięte soki. Owa „siła życiowa” to naturalna cecha, która zanika w procesie przetwarzania i przechowywania owoców i warzyw.

PRZECIWUTLENIACZE – zioła, owoce i warzywa zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Substancje te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do niszczenia i starzenia się komórek, zwiększając ich podatność na procesy nowotworowe. Warzywa i owoce stanowiące najbogatsze źródło tych substancji to: acai,  granaty, jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki,maliny, truskawki,czerwona fasola, fasola pinto, serca karczochów, czarna fasola czy jarmuż.

CUKRY NATURALNE – zawarte w owocach i warzywach spożywa się wraz z całą obfitością witamin, składników mineralnych, enzymów i substancji fitochemicznych, których nie ma w cukrze rafinowanym. Cukry naturalne dostarczają tyle samo energii, co ciastka, cukierki i napoje gazowane, ale nie wiążą się ze spożywaniem dodatkowych substancji chemicznych i tłuszczów co niekoniecznie dobrze wpływa na nasz organizm.

CHLOROFIL – występuje wyłącznie w roślinach, a wspiera organizm w wytwarzaniu hemoglobiny, która z kolei usprawnia transport tlenu do komórek – dlatego też ważnym jest aby pić jak najwięcej świeżo wyciśniętego soku z roślin zielonych, bo to właśnie ten sok jest najbardziej zdrowy.

No Comments Yet.

Leave a comment