Co zrobić z pulpą, pozostałą po wyciskaniu soku?

O wartościach jakie płyną z picia soku nikomu nie trzeba już przypominać. Wszyscy wiemy, że witaminy zawarte w sokach lepiej wchłaniają się w takiej formie, niż jedzone jako całe owoce lub warzywa. Pomimo tego, że wyciskarki bardzo dobrze wyciskają produkty, to i tak cały czas zastanawiamy się, co można jeszcze zrobić z pozostałą po nich pulpą. Co prawda nie jest ona już soczysta, ale nadal ma smak i aromat. Moją pierwszą myślą było dodawanie ich do surówek. Pomysł ten nie był najgorszy, jednak pulpę w surowce należy traktować jako dodatek, więc nie da się wykorzystać do tego większej ilości. Nie poddając się w poszukiwaniach pomysłu jak wykorzystać cały produkt odkryłam kilka ciekawych propozycji.

Zacznijmy od tego czym tak naprawdę jest pulpa.

Pulpa to nic innego jak błonnik, czyli miazga z rozgniecionych warzyw i owoców. Pomimo tego, że pozbawiona jest części składników odżywczych (na rzecz soku) to nie jest ona całkowicie bezwartościowa. Zawarty w niej błonnik (ten w stałej postaci) pomimo tego, że nie jest wchłaniany do naszego organizmu, pełni w nim bardzo ważna rolę. Daje nam uczucie sytości, wspomaga pracę układu trawiennego i reguluje prawidłowy metabolizm.

Przejdźmy wiec do pomysłów, jak wykorzystać pozostałą pulpę.

Smoothie

Cechą koktajli jest duża ilość błonnika. Dodając więc pulpę do blendera, jednocześnie zwiększamy jej ilość. Dokładności pracy blenderów wysokoobrotowych pozwala nam na uzyskanie jednolitej konsystencji z nawet tak drobnych kawałeczków. Tak naprawdę do koktajli możemy dodawać każdą uzyskaną pulpę. Pamiętajmy, że koktajl z dużą ilością błonnika jest w stanie zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia.

Przepis: Pulpa z mango, jabłka, gruszki (tak naprawdę każda, nawet warzywna pulpa), jogurt naturalny, banan lub miód do osłodzenia.

 

Zupy

Propozycje są dwie: zupy kremy i buliony.
W zupach krem dodana pulpa podobnie jak w koktajlach będzie pełniła rolę zagęstnika. Tutaj również przyda się dobry blender, który poradzi sobie z wszystkimi kawałeczkami. Jeżeli chodzi o buliony, pulpa będzie stanowiła tutaj raczej bazę do której należy dodać jeszcze zioła i przyprawy. Osobiście raczej nie jestem zwolenniczką tej metody wykorzystywania pulpy, ale jest ona również dostępna.

 

Pasta na chleb, dip

Kolejny sposób na wzbogacenie naszej diety w błonnik. Wystarczy wymieszać naszą pulpę warzywną lub owocową np. z serkiem, jogurtem, awokado, pomidorami i przyprawami. Otrzymujemy wtedy w szybki sposób domową i zdrową pastę na kanapkę lub dip do słonych przekąsek.

 

Wegańskie pulpety, burgery

Naprawdę dobrze zrobione mogą zasmakować niejednemu mięsożercowi. Do zrobienia takich burgerów idealnie nadaje się pulpa z warzyw np. buraków czy marchewek. Dość sucha konsystencja sprawia, że wszystko bardzo dobrze się łączy. Forma w jakiej wychodzą rozdrobnione warzywa z wyciskarki sprawia, że nie musimy tracić czasu na żmudne ścieranie warzyw na tarce.

Kotleciki z wytłoczyn

Składniki:
wytłoczyny z około 4-5 buraków lub z marchewek (mogą być też inne warzywa)
100 g kaszy jaglanej
1 średnia cebula
około 3-4 łyżek oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy do miękkości, cebulę i czosnek kroimy w kostkę lub przeciskamy również przez wyciskarkę. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą i formujemy z nich kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Sosy

Szczególnie warto wykorzystywać pulpę po wyciskaniu ziół. Ich aromat dodatkowo wzbogaci smak naszych potraw.

Sos do makaronu

Składniki:
3 szklanki pulpy z soku pomidorowo-paprykowego
2 papryczki chili
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
10 listków świeżej, pokrojonej bazylii
garść startego parmezanu
sól, pieprz i inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:
Pulpę i czosnek chwilę podsmażamy, a następnie dusimy. Pod koniec dodać pozostałe składniki i chwilę gotować.

Wypieki słodkie i te słone

Chyba większość z nas słyszała o ciecie marchewkowym? Z wyciskarką robienie tego ciasta to czysta błahostka. Uzyskaną pulpę można również dodać do ciasta naleśnikowego, muffinek, chlebów, omletów i większości innych naszych wypieków.

Muffiny z marchwią

Składniki:
2 szklanki wytłoczyn po soku z marchwi
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
3 jaja
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:
Wszystko mieszamy ze sobą, wypełniamy foremki do muffinek i pieczemy w temperaturze 175ºC przez ok 15 minut.

Dobrym pomysłem jest tez wykorzystywanie pulpy po mleku roślinnym.

Ciasteczka

Składniki:
1 szklanka pulpy migdałowej
1 jajko
5 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kakao
1/2 szklanki żurawiny
12 daktyli
2 łyżki syropu z agawy

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w blenderze i następnie uformować ciasteczka. Piec ok 15 mi w temperaturze 160ºC.

Maseczki

Pulpa może posłużyć również do wszelkich maseczek poprawiających nasz wygląd i stan skóry. Sok z ogórków ma właściwości orzeźwiające i nawadniające, jednak w takiej formie działa na nas od wewnątrz. Pulpa wymieszana z sokiem z cytryny i jogurtem nałożona na skórę może zadziałać na nas od zewnątrz.

 

Kompost

Z pulpy możemy również zrobić domowy kompost, który posłuży nam później do nawożenia naszych roślin.

PORADA !!!

Innym sposobem na wykorzystanie wyciskarki jest przygotowanie na niej ziemniaków na placki ziemniaczane.

Ziemniaki przeciskamy przez wyciskarkę i wykorzystujemy głównie powstałą pulpę. Sok z ziemniaka odgrywa tutaj drugorzędną rolę. Potrzebny jest on nam jedynie do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dzięki tej metodzie, nasza masa na plecki nie będzie zbyt rzadka i nie będziemy musieli dodawać do niej dużej ilości mąki.

No Comments Yet.

Leave a comment

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details.