Jonizatory wody PTV-KL i aQuator Silver+

 

Artykuł ten chciałam poświęcić jonizatorom. Nie są to może urządzenia wszystkim  dokładnie znane, ale na pewno warte uwagi.
Od momentu zapoznania się z nim, uważam je za coś zupełnie genialnego. A co najważniejsze dzięki  ich użytkowaniu, możemy dostać w prosty sposób dużą dawkę zdrowia. W wielkim skrócie polega to na rozdziale zwykłej wody na wodę kwasową i wodę alkaliczną. Wykorzystywać w zasadzie możemy obie wody, chociaż większą wartość dla naszego organizmu ma woda alkaliczna.

Oto dwa modele dzięki, którym możemy zyskać dodatkową dawkę zdrowia: PTV-KL i aQuator Silver+.

jonizator-ptv-klaquator-silver

Woda jak wszyscy wiemy jest podstawowym źródłem życia. Dziennie należy wypijać jej ok 2 l. Ostatnie badania wskazują jednak, że coraz częściej zwykłą wodę zastępujemy innymi tzw. „kolorowymi napojami”. Nie jest już to czysta woda lecz produkt zmieniony chemicznie, którym nie dostarczamy dla siebie żadnych korzystnych substancji. Większość osób ma również tendencje do sięgania po wodę dopiero jak odczuwa pragnienie. Jest to również błędne postępowanie, gdyż warto wiedzieć, że w momencie odczuwania pragnienia mamy już w naszym organizmie niedobór wody ok. 0,5 do 1 l. Komórki w tym momencie się wysuszają, a procesy chemiczne zachodzące w naszym ciele spowalniają.

Nie negując wartości zwykłej wody, nie jest ona jednak tak zharmonizowana z organizmem jak woda alkaliczna. Woda alkaliczna przez swoją mniejszą strukturę łatwiej przechodzi przez błony komórkowe i może bezpośrednio uczestniczyć w procesach metabolicznych. Zwykła woda jest zaś dwukrotnie większa niż woda alkaliczna i niestety w takiej formie nie może aktywnie uczestniczyć w przemianach materii. Organizm musi więc wyłożyć dodatkową porcje energii na rozbicie tych cząsteczek do form przyswajalnych. Tracimy oczywiście w tym procesie pewną porcje energii, którą nasz organizm mógłby wykorzystać na inne ważniejsze cele.

slajd4

Zaletami wody alkalicznej jest po pierwsze detoksykacji organizmu. Mam tu na myśli głównie jelita, w których zalegają resztki z naszego „śmieciowego jedzenia”. Na ściankach jelit odkładają się wówczas wszystkie niestrawione składniki, a wraz z nimi toksyny. Z miarą casu, warstwa tych zaległości powiększa się co zmniejsza drożność jelit i całkowicie eliminuje możliwość wchłaniania niezbędnych składników odżywczych. Woda alkaliczna przez swą formę jest w stanie przedostać się przez zalegającą warstwę, co ma swoje podwójne znaczenie: sukcesywnie usuwa zanieczyszczenia z jelita, a co za tym idzie ułatwia wchłanianie korzystnych składników odżywczych. Zwykła woda w tym wypadku bardziej przepływa jedynie przez jelita i działa znikomo na odrywanie się zaległych substancji.

przekroj-jelita

Niedobory wody nieodłącznie wiążą się z zakwaszeniem organizmu. A zakwaszenie, objawia się różnego rodzaju bólami występującymi w punktowych miejscach ciała np. stawy, plecy, okolice serca. Takie bóle to nic innego jak skupiska resztek kwasowych, które woda alkaliczna bez problemu potrafi rozbić.
Picie odpowiedniej wody może wpływać bezpośrednio na nasz wygląd. Ciało człowieka na początku jego życia składa się z 90% wody, następnie cały czas ilość ta maleje. Człowiek około siedemdziesięcioletni ma już jej tylko 60%, a gdy ilość ta spodnie poniżej 50 %, niestety umiera. Łatwo z tego wywnioskować, że tajemnica wydłużenia młodzieńczej urody może kryć się w zapewnieniu mu odpowiedniej ilości wody (oczywiście wody alkalicznej, czyli łatwo dostępnej dla naszych komórek).
Oprócz nawodnienia komórek, ważne jest również dostarczanie tlenu do krwi, tkanek i komórek. W obecnych czasach z mocno rozwiniętą urbanizacją niestety coraz gorzej o czyste powietrze. W wodzie alkalicznej z jonami OHmamy dodatkowy dla organizmu atom tlenu z cząsteczki wody. Taki dodatek pomaga w utrzymaniu prawidłowego zapotrzebowania i bierze bezpośrednio udział we wszystkich ważnych procesach życiowych.
Należy jeszcze wspomnieć o czynniku jakim jest napięcie powierzchniowe. Można to wyjaśnić stwierdzeniem, że woda alkaliczna jest bardziej „mokra” niż woda wodociągowa czy butelkowa. Dlatego woda alkaliczna jest łatwiej przyswajalna i szybciej zaspokaja braki. Krew w naszym organizmie w ok 90% składa się z wody. Napięcie powierzchniowe krwi i wody alkalicznej są zbliżone do siebie, dzięki czemu umożliwione jest łatwiejsze jej przenikanie w porównaniu do innej wody o zwiększonym potencjale.

Podsumowując tą biologiczną notatkę, warto zwrócić uwagę, że im organizm młodszy tym łatwiej przekształca zwykłą wodę w wodę korzystną dla życia. Należy jednak pamiętać, iż wraz z wiekiem zdolność ta zanika!

Nawiązując do zakwaszania organizmu i utraty równowagi kwasowo-zasadowej najczęstszym jej powodem jest
NADWAGA. Jest ona zazwyczaj spowodowana nieodpowiednią dietą i powiązanym z tym złymi nawykami żywieniowymi tj.:

zróżnicowane zapotrzebowanie kaloryczne: dla każdego człowieka zapotrzebowanie jest inne w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej i uwarunkowania genetycznego. Ilość spożywanych kalorii powinniśmy przełożyć więc na nasze faktyczne zapotrzebowanie. Zbyt duża dawka kalorii, którą nie będziemy w stanie całkowicie spalić będzie odkładana i powodowała nadwagę.

nadmiar cukrów, skrobi i zbóż: węglowodany nieprzetworzone w energię, organizm szybko zamieni w zalegający tłuszcz. Regularne dostarczanie nadmiaru węglowodanów nie pozwala  organizmowi również na przekształcenie w energie obecnych już rezerw tłuszczów.

jakość, a nie ilość: należy pamiętać, że więcej korzyści dla organizmu dostarczymy jeżeli zjemy mniejszą ilość lepszej jakościowo żywności, niż zjadając jej więcej lecz gorszej jakości. Wykorzystując produkty niższej jakości, oprócz mniejszej w nich zawartości substancji odżywczych dostarczamy dodatkowo szkodliwe dla nas substancje będące w tych produktach.

częstotliwość: ilość spożywanych pokarmów i ich regularność, również wpływa na zakwaszanie. Znaczące jest by posiłki były przyjmowane o jednakowych porach, a dodatkowo objętościowo uzależnione od pory dnia. Wedle ludowej mądrości „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi”. 🙂

ogólne złe nawyki żywieniowe: zbyt duża ilość spożywania białka zwierzęcego, niewłaściwe łączenie produktów (np. białko i skrobia), duża ilość cukru i białej mąki, zbyt mała ilość warzyw i owoców w diecie, produkty wysoko przetworzone lub z dodatkami chemicznymi, konserwującymi, używki (tj.: herbata, kawa, alkohol, papierosy)

tryb życia: stres, brak ruchu lub zbyt intensywne i niepoprawnie wykonywanie ćwiczeń, zaparcia, własne kuracje odchudzające, jedzenie w pośpiechu lub stresie, jedzenie na siłę i do syta.

zanieczyszczenia środowiska

Oczywiście nasz organizm jeżeli ma możliwość sam pozbywa się kwasów z: moczem, potem, czy wydychanym dwutlenkiem węgla. Na tą walkę musi mieć jednak odpowiedni zapas substancji odżywczych. Dlatego większość naukowców twierdzi, że każda choroba wiąże się z zakwaszeniem. Organizm w momencie wystąpienia choroby w pewnym sensie poddaje się, z powodu braku możliwości dalszej neutralizacji.

zakwaszanie_organizmu

Wszystkie wyżej wymienione czynniki powodują zakwaszenie organizmu  i wywołują choroby cywilizacyjne tj.: alergie, biegunki, cukrzyce, wrzody, próchnica, zmiany skórne, grzybice, hemoroidy, przeziębienia, miażdżyce, żylaki, zapalenia i wiele innych chorób. Należy więc pić jak najwięcej wody by nie dopuszczać do zakwaszenia organizmu.

Po tym biologicznym wstępie opowiem  o procesach zachodzących w jonizatorach i będzie to tym razem przypomnienie fizyki z domieszką chemii.

Elektroliza -proces zachodzących w jonizatorach,  jest to przepuszczenie prądu stałego przez cząsteczkę wody H2O na wskutek czego następuje jej rozpad. Cały proces odbywa się dzięki dwóm elektrodom: katodzie „K” – ujemna (przyciąga dodatnie kwaśne jony wodorowe  H+) i anodzie „A” – dodatnia (przyciąga ujemne alkaliczne jony hydroksylowe OH-). Elektroliza wpływa na podział soli mineralnych i dzięki temu wokół elektrody ujemnej zbierają nam się korzystne dla nas jony: wapnia, magnezu, sodu, potasu itp., a wokół dodatniej elektrody: chlor, fosfor, siarka, czyli wszystko to co nam szkodzić.

beznazwy

Ogólna zasada działania jonizatorów.

Jonizatory wyposażone są w dwie elektrody anodę i katodę. Naczynia w którym umieszczane są te elektrody zawierą dwie komory, oddzielone specjalną membraną. Po uzupełnieniu naczyń wodą i włożeniu elektrod, podłączane jest źródło prądu stałego. W tym momencie zaczyna się elektroliza. Główna „tajemnica” przechodzenia jonów tkwi w membranie. Będące w niej otwory, są specjalne wielkości i przystosowane jedynie do przechodzenia jonów, a nie cząstek wody, które są od nich większe. Jony w zależności od ich ładunków zbliżają się do konkretnych swoich elektrod. Przy katodzie skupiają się ładunki dodatnie i tworzą „wodę żywą”, a przy anodzie skupiane są ładunki ujemne i dają „wodę martwą”. Zmienione parametry wody utrzymywane przez pewien czas.

Użytkowanie jonizatorów  PTV-KL i aQuator Silver+.

Cały proces użytkowania jest naprawdę bardzo łatwy i można wykonywać go intuicyjnie. Po otworzeniu górnej pokrywy, wodę nalewamy najpierw do pojemnika wyjmowanego, a następnie do pozostałej części. Przykrywamy pokrywą i w tym momencie muszę podzielić dalszy opis na nasze dwa modele:
W jonizatorze PTV-KL elektrody należy włożyć tak, by elektroda ciemna była w naczyniu wyjmowanym. Przetrzymujemy przycisk „ON”, (zapala nam się zielona dioda) i pojawia się  napis „PH”. W tym momencie ustawiamy strzałkami czas, w którym otrzymamy żądane przez nas pH (czas potrzebny do uzyskania danego pH odczytujemy z tabelki dołączonej do jonizatora), na koniec wciskamy „START”, a na wyświetlaczu zapala nam się czerwona dioda.

jonizator-wody-ptv-kl
W aQuator Silver+ układ elektrod uzależniony jest od tego jakie pH chcemy uzyskać. Jeżeli elektroda ciemna jest w wyjmowanym naczyniu pH możemy uzyskać pomiędzy 8,0 – 9,2. W  sytuacji odwrotnej jak elektroda jasna jest w pojemniku wyjmowanym uzyskamy pH w granicach 9,0 – 11,4. Po zamknięciu wciskamy „ON”, urządzenie zada pytanie ,,Czy w elektroda ciemna jest wstawiona do naczynia wyjmowanego?” Odpowiedzi „TAK” lub „NIE” udzielamy odpowiednio strzałkami. Wybieramy pH i wciskamy „START”.

aquator_silver_modol

W obu modelach, po zakończonej pracy urządzenie samo się wyłączy i będzie słyszalny sygnał dźwiękowy.

Porównanie PTV-KL i aQuator Silver+

Jeśli chodzi o porównanie tych jonizatorów pod względem parametrów technicznych są identyczne. Posiadają oczywiście dwie elektrody, plus dodatkową elektrodę srebrną (o  której opowiem dalej), jedno naczynie główne i drugie naczynie wyjmowane. Różnica tkwi w szczegółach i jedni będą bardziej, a drudzy mniej zwracać na to uwagę. Tymi szczegółami jest np. pojemność ogólna i pojemność jaką możemy uzyskać do poszczególnego rodzaju wody, czy forma ustawiania pH. W jonizatorze PTV-KL całkowita pojemność naczynia wynosi 1,5 l i jest podzielone na dwie części 0,7 i 0,8 l.  Ustawianie  interesującego pH polega na odczycie czasu w jakim się wytwarza. Jeżeli więc chcemy np. uzyskać wodę o pH 9,2 musimy ją jonizować przez  4 min. aQuator Silver+ ma zaś całkowitą pojemność 3 l i jest również podzielony na dwie części wynoszące 0,3 l i 2,7 l. Ustawienie pH w tym modelu wydaje mi się bardziej prostsze ponieważ, na wyświetlaczu LCD ustawiamy już bezpośrednio pH, które chcemy uzyskać. Dodatkowo w tym modelu możemy obserwować postęp jonizacji, który obrazuje się na wyświetlaczu w postaci linii. Zaletą aQuator Silver+ jest możliwość uzyskania jednorazowo większej ilości wody zasadowej, czyli tej której bardziej potrzebujemy. Lepiej i wygodniej rozwiązali tu również sprawę wylewania wody. Mamy w tym modelu rączkę i specjalny dziubek by łatwiej przelewać wodę do innego naczynia.

Wykorzystanie i walory zdrowotne wody alkalicznej są już chyba dla wszystkich dość jasne, ale czy w takim razie woda kwasowa jest całkowicie bezużyteczna?

Wodę kwasową możemy również wykorzystać, lecz bardziej do użytku zewnętrznego. Niskie pH powoduje zabijanie bakterii, patogenów itp. dlatego jest dobrym środkiem bakteriobójczym. Możemy jej używać np. do dezynfekcji jajek, warzyw, owoców, pojemników, rąk jak również wspomagać taką wodą rośnięcie kwiatów i leczenie zwierząt.

Nie jest to jednak koniec możliwości wykorzystywania jonizatora. Możemy w nim wytwarzać również wodę srebrną.

Woda srebrna ma właściwości mocno bakteriobójcze, a srebro w ilości 0,01 ml/l korzystnie wpływa na nasz organizm. Efektywność działania bakteriobójczego, wzrasta wraz ze wzrostem stężenia jonów srebra.

Do wytwarzania tej wody, należy użyć dodatkowej elektrody srebrnej, którą umieszczamy pomiędzy katodą a anodą. Podczas tego procesu wyciągamy naczynie wyjmowane i robimy wodę w jednym zbiorczym naczyniu. Postępujemy podobnie jak przy wytwarzaniu wody alkalicznej, odpowiednio ustawiając czas strzałkami.

images

Na koniec kilka uwag, na które należy zwrócić uwagę.

Ważne!!

Ilość wody nie powinna być ani mniejsza ani większa niż wskazują na to wyznaczone granice.

Po zakończonej jonizacji należy odlać wodę kwasową.

Membranę należy wymienić w momencie jak z pojemnika wyjmowanego zacznie przeciekać woda.

Elektrodę jasna możemy przemyć octem, elektrody ciemnej nie czyścimy niczym.

Wodę alkaliczną najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku i spożywać w miarę na bieżąco.

Wodę srebrną przechowujemy w zamkniętym i ciemnym naczyniu i możemy ją przechowywać kilka miesięcy.

Im wyższa koncentracja srebra tym woda staje się bardziej „mętna, szara”.

Ogólnie podsumowując samą pracę jonizatorów jestem zdumiona ile  dobrego może wnieść taka mała, a zarazem duża zmiana we właściwościach wody. Wszechstronność wykorzystania wody alkalicznej, kwasowej i zasadowej jest naprawę  wszechstronna.  Istnieją również jeszcze terapie łączone, z koniecznością wykorzystywania różnych wód naprzemiennie.

A wszystko to mamy, dzięki wodzie, czyli jednego z podstawowych czynników życia.

No Comments Yet.

Leave a comment