Kiszone soki i ich właściwości

pobrany-plik

Że soki warzywne i owocowe to samo zdrowie – wie każdy i przekonywać Was nie muszę. Ale że z tych soków można jeszcze coś wycisnąć i będą jeszcze bardziej zdrowe, to już niekoniecznie. Temat na tyle ciekawy, że postanowiliśmy go rozwinąć. Mowa o kiszonkach.

Kiszonki od wieków są doskonale znane w naszym rejonie klimatycznym. Od lat pozwalają one dość skutecznie konserwować i przechowywać świeże warzywa na czasy, kiedy śnieg spowija pola a mróz szczypie w uszy. Oprócz możliwości przechowywania zyskujemy istną bombę witaminową, która wspomoże nas w trudnych chwilach. Bo w zależności od składniku, mamy inne właściwości soku.

arton37846

W trakcie kiszenia obniżany jest poziom węglowodanów w produktach, a zwiększana zawartość witaminy C, B, bioaktywnych związków – bioflawonoidów, duża ilość kwasu mlekowego wzmacnia barierę jelitową dla chorobotwórczych drobnoustrojów, odpowiednio modyfikując środowisko jelitowe tak, aby żadne grzyby i inne mikroby nie miały szansy na zadomowienie się. W trakcie fermentacji mlekowej powstają izoantocyjaniny, które mają działanie antyrakowe, spore ilości  potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i siarki . Bakterie kwasu mlekowego odgrywają ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B. Te probiotyczne bakterie wspomagają również usuwanie toksyn z organizmu.

images

Wszyscy znamy najpopularniejsze kiszonki w naszym kraju: kiszone ogórki, kiszone buraczki i kiszoną kapustę. A wiecie, że kisić można absolutnie wszystko? Można ukisić marchew, brokuła, cukinię, paprykę, koper, oliwki, a także owoce: śliwki, jabłka czy gruszki. Nawet cytryny!

Kupując kiszony sok należy zwrócić uwagę, by był on wykonany w tradycyjny sposób, z warzyw kiszonych znanymi nam od pokoleń sposobami – czyli, żeby był wykonany z produktów kiszonych, a nie kwaszonych kwasem octowym. Z tych drugich pożytku wielkiego mieć nie będziemy, naprawdę.

Często jest tak, że coś nam dolega, coś doskwiera, zdrowie nie gra tak jak powinno. Wtedy takie kiszone soki warto wykorzystać, w zależności od dolegliwości, bo różne soki mają inne właściwości.

Sok z ogórków jest szczególnie polecany jako środek przeciwbólowy – zwłaszcza przy migrenowch bólach głowy, a sok z buraków korzystnie wpływa na serce, ciśnienie krwi i nerwy, a także poziom żelaza we krwi – zwalczanie anemii. Kiszone kapusta, a także sok z pobrany-plik-3niej, są idealne na wzmocnienie organizmu w czasie aktywności grypy, jesienią i zimą, gdyż zawierają bardzo dużo witaminy C. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B, sok z kapusty działa dotleniająco i minimalizuje szkodliwe działanie alkoholu. Sok z kiszonej kapusty to także cenne źródło witamin E, P, beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Nie bez powodu kapusta od wieków była znana i stosowana jako roślina lecznicza, pomocna przy schorzeniach płuc, stawów, piersi, wątroby, przy regulowaniu temperatury ciała. Picie soku z kiszonej kapusty okazuje się skuteczne w przypadku dolegliwości wątrobowych, żylnych, reumatycznych, śledziony, pęcherzyka żółciowego. Należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie.

pobrany-plik-1Kiszony sok z kapusty idealnie pasuje do soku pomidorowego, zarówno świeżego, a jeszcze lepiej z kiszonych pomidorów. Oba płyny mieszamy w równych proporcjach i doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i ew. syropem klonowym. Kapusta wspaniale smakuje w towarzystwie owoców. Kiszony sok z kapusty warto więc połączyć z sokiem ze świeżych lub kiszonych jabłek i świeżej marchewki wraz z plasterkiem imbiru. Najlepiej smakuje schłodzony.

Sok z kiszonych ogórków doskonale smakuje bez żadnych dodatków. Dla urozmaicenia można jednak połączyć go z kefirem (1:1), doprawić solą, pieprzem i posiekanym koprem i podawać jako dodatek do obiadu (kasza gryczana i jajko sadzone – idealne połączenie). Warto dodać również czosnek czy sok ze świeżych ogórków, smakiem taki napój będzie przypominał popularne tzatziki.

00010ui88k66c853-c116-f4Warto zwrócić uwagę na składniki, z których taki sok wykonamy. Z pustego i Salomon nie naleje, jeśli chcemy mieć zdrowotny eliksir, to i składniki muszą być wysokiej jakości, najlepiej organiczne. W istotny sposób wpływa to na zdecydowanie wyższą zawartość dobroczynnych substancji. I tak na przykład sok z buraków organicznych zawiera więcej kwercetyny (mającej działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne), niż sok z buraków uprawianych konwencjonalnie.

Spróbujcie koniecznie przepisu na wzmacniającą kurację multiwitaminową z kiszonych warzyw.

Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

Zetrzyj na tarce:

  • 250 g marchwi

  • 250 g buraków

  • 250 g korzenia pietruszki

  • 250 g selera

  • Drobno pokrój:

  • 250 g pora

  • 250 g białej kapusty

Zmiażdż 4 duże ząbki czosnku.

Wszystkie warzywa przełóż do szklanego, 5-litrowego słoja, dodaj suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, i zalej przegotowaną wodą. Pozostaw w ciepłym miejscu na 3-4 dni, wymieszaj. Zlej sok, a z warzyw wyciśnij sok wyciskarką. Połącz i schowaj do lodówki. Pij 2 szklanki dziennie. Uzupełnisz niedobory witamin, poprawisz kondycję i odporność, łagodnie oczyścisz organizm. Zwalczysz anemię i wzmocnisz ciało, pomożesz przewodowi pokarmowemu w prawidłowym funkcjonowaniu po kuracji antybiotykowej czy chorobach i operacjach.

No Comments Yet.

Leave a comment

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (26)