• sklep
  • kontakt
  • fb
  • yt
soczysty eko blog

O zdrowych sokach i dobrych wyciskarkach. O koktajlach i blenderach. Oraz o wszystkim co może przydać się w zdrowej kuchni.

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas
Diety, Kącik wiedzy, Przepisy  /  17 września 2016

Kiszone soki i ich właściwości

by Małgosia Chrzęściewska
Kiszone soki i ich właściwości

Że soki warzywne i owocowe to samo zdrowie – wie każdy i przekonywać Was nie muszę. Ale że z tych soków można jeszcze coś wycisnąć i będą jeszcze bardziej zdrowe, to już niekoniecznie. Temat na tyle ciekawy, że postanowiliśmy go rozwinąć. Mowa o kiszonkach.

Kiszonki od wieków są doskonale znane w naszym rejonie klimatycznym. Od lat pozwalają one dość skutecznie konserwować i przechowywać świeże warzywa na czasy, kiedy śnieg spowija pola a mróz szczypie w uszy. Oprócz możliwości przechowywania zyskujemy istną bombę witaminową, która wspomoże nas w trudnych chwilach. Bo w zależności od składniku, mamy inne właściwości soku.

W trakcie kiszenia obniżany jest poziom węglowodanów w produktach, a zwiększana zawartość witaminy C, B, bioaktywnych związków – bioflawonoidów, duża ilość kwasu mlekowego wzmacnia barierę jelitową dla chorobotwórczych drobnoustrojów, odpowiednio modyfikując środowisko jelitowe tak, aby żadne grzyby i inne mikroby nie miały szansy na zadomowienie się. W trakcie fermentacji mlekowej powstają izoantocyjaniny, które mają działanie antyrakowe, spore ilości  potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i siarki . Bakterie kwasu mlekowego odgrywają ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B. Te probiotyczne bakterie wspomagają również usuwanie toksyn z organizmu.

Wszyscy znamy najpopularniejsze kiszonki w naszym kraju: kiszone ogórki, kiszone buraczki i kiszoną kapustę. A wiecie, że kisić można absolutnie wszystko? Można ukisić marchew, brokuła, cukinię, paprykę, koper, oliwki, a także owoce: śliwki, jabłka czy gruszki. Nawet cytryny!

Kupując kiszony sok należy zwrócić uwagę, by był on wykonany w tradycyjny sposób, z warzyw kiszonych znanymi nam od pokoleń sposobami – czyli, żeby był wykonany z produktów kiszonych, a nie kwaszonych kwasem octowym. Z tych drugich pożytku wielkiego mieć nie będziemy, naprawdę.

Często jest tak, że coś nam dolega, coś doskwiera, zdrowie nie gra tak jak powinno. Wtedy takie kiszone soki warto wykorzystać, w zależności od dolegliwości, bo różne soki mają inne właściwości.

Sok z ogórków jest szczególnie polecany jako środek przeciwbólowy – zwłaszcza przy migrenowch bólach głowy, a sok z buraków korzystnie wpływa na serce, ciśnienie krwi i nerwy, a także poziom żelaza we krwi – zwalczanie anemii. Kiszone kapusta, a także sok z niej, są idealne na wzmocnienie organizmu w czasie aktywności grypy, jesienią i zimą, gdyż zawierają bardzo dużo witaminy C. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B, sok z kapusty działa dotleniająco i minimalizuje szkodliwe działanie alkoholu. Sok z kiszonej kapusty to także cenne źródło witamin E, P, beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Nie bez powodu kapusta od wieków była znana i stosowana jako roślina lecznicza, pomocna przy schorzeniach płuc, stawów, piersi, wątroby, przy regulowaniu temperatury ciała. Picie soku z kiszonej kapusty okazuje się skuteczne w przypadku dolegliwości wątrobowych, żylnych, reumatycznych, śledziony, pęcherzyka żółciowego. Należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie.

Kiszony sok z kapusty idealnie pasuje do soku pomidorowego, zarówno świeżego, a jeszcze lepiej z kiszonych pomidorów. Oba płyny mieszamy w równych proporcjach i doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i ew. syropem klonowym. Kapusta wspaniale smakuje w towarzystwie owoców. Kiszony sok z kapusty warto więc połączyć z sokiem ze świeżych lub kiszonych jabłek i świeżej marchewki wraz z plasterkiem imbiru. Najlepiej smakuje schłodzony.

Sok z kiszonych ogórków doskonale smakuje bez żadnych dodatków. Dla urozmaicenia można jednak połączyć go z kefirem (1:1), doprawić solą, pieprzem i posiekanym koprem i podawać jako dodatek do obiadu (kasza gryczana i jajko sadzone – idealne połączenie). Warto dodać również czosnek czy sok ze świeżych ogórków, smakiem taki napój będzie przypominał popularne tzatziki.

Warto zwrócić uwagę na składniki, z których taki sok wykonamy. Z pustego i Salomon nie naleje, jeśli chcemy mieć zdrowotny eliksir, to i składniki muszą być wysokiej jakości, najlepiej organiczne. W istotny sposób wpływa to na zdecydowanie wyższą zawartość dobroczynnych substancji. I tak na przykład sok z buraków organicznych zawiera więcej kwercetyny (mającej działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne), niż sok z buraków uprawianych konwencjonalnie.

Spróbujcie koniecznie przepisu na wzmacniającą kurację multiwitaminową z kiszonych warzyw.

Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

Zetrzyj na tarce:

  • 250 g marchwi

  • 250 g buraków

  • 250 g korzenia pietruszki

  • 250 g selera

  • Drobno pokrój:

  • 250 g pora

  • 250 g białej kapusty

Zmiażdż 4 duże ząbki czosnku.

Wszystkie warzywa przełóż do szklanego, 5-litrowego słoja, dodaj suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, i zalej przegotowaną wodą. Pozostaw w ciepłym miejscu na 3-4 dni, wymieszaj. Zlej sok, a z warzyw wyciśnij sok wyciskarką. Połącz i schowaj do lodówki. Pij 2 szklanki dziennie. Uzupełnisz niedobory witamin, poprawisz kondycję i odporność, łagodnie oczyścisz organizm. Zwalczysz anemię i wzmocnisz ciało, pomożesz przewodowi pokarmowemu w prawidłowym funkcjonowaniu po kuracji antybiotykowej czy chorobach i operacjach.

Tags

  • kiszone
  • kiszonki
  • odporność
  • Owoce
  • soki
  • Warzywa
  • witaminy
  • wolnoobrotowa
  • wyciskarka

Zobacz wpisy

Różne formy grillowania na świecie
Domowe masło orzechowe

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyszukaj

Najnowsze wpisy

  • Wyciskarka wolnoobrotwa Kuvings D9900
  • Poradnik używania wyciskarki wolnoobrotowej
  • Zastosowania ozonu, czyli ozonowanie
  • Soki specjalnie dla kobiet
  • Wyciskarki Hurom Alpha

“Jeśli soki będziesz pił,
bez lekarza będziesz żył!

Archiwa

Gdzie kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Wyciskarki do warzyw i owoców, blendery, prasy do tłoczenia oleju i wiele innych – odwiedź sklep mocsokow.plmocsokow.pl

menu

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas

kalendarz

Kwiecień 2021
P W Ś C P S N
« Lip    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

sklep

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com