Lotus Grill, czyli zdrowe grillowanie

 

Witam, dzisiaj chciałabym Wam przedstawić coś zupełnie innego, a na pewno nie powiązane z sokami ani owocami, opisze dla Was GRILLA.

Oczywiście nie jest to zwykły grill lecz idąc dalej z naszą ideą zdrowego trybu odżywiania, jest to grill bezdymny, więc bez szkodowych dla nas substancji. Moim zdaniem jest idealną alternatywą na wyeliminowanie z naszego menu czegoś co szkodzi a jednocześnie nie rezygnując z dawnych przyzwyczajeń. Jest na tyle uniwersalny, że nie tylko nadaje się do ogrodu lecz również do domu, czy też na łódkę.

 

Na początek pokaże Wam schematycznie jego budowę.

 

lotusgrill_anatomia

Cała tajemnica zdrowego grillowania polega na ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu kontaktu dymu z tym co kładziemy na ruszt. Dym ten wraz ze szkodliwymi związki powstaje przy kontakcie węgla z kapiącym tłuszczem potraw. Przenikający przez nie dym zostawia część tych szkodliwych substancji na naszych daniach, powodując późniejsze schorzenia lub ociężałość po ich zjedzeniu. Zamknięcie węgla w koszyczku i dodatkowa osłona na ruszcie sprawia, że tłuszcz nie ma możliwości dostania się na żarzący węgiel.

No ale zacznijmy od początku, jak rozpalić tego grilla?

Na płytkę na dnie misy lejemy niewielką ilość rozpałki, którą należy podpalić i następnie przykryć koszyczkiem wypełnionym węglem. Jak widzimy na ilustracji na dole, siłą napędową do utrzymania żaru węgla jest wiatraczek. To on dostarcza nam cały czas stały „podmuch powietrza”. A działa zaledwie na 4 baterie (AA). W sumie, to już koniec mojego opisu rozpalania, ponieważ w tym momencie mamy gotowy do użytku grill. To co mi się w nim najbardziej podoba to fakt, że nie trzeba manewrować i szukać z której strony „wieje wiatr”, a całe rozpalanie trwa zaledwie 3 min.

opis

Pierwszą wspomnianą już przeze mnie zasadą bezdymności jest fakt, że tłuszcz z potraw nie skapuje nam na węgiel lecz tak jak jest tu trafia nam do specjalnej misy. Drugim ważnym elementem jest rodzaj użytego węgla. Dokładniejsze jednak informacje na ten temat podam pod koniec. Wspomniana misa, ma jednak  jeszcze jedną ważną funkcje. Pomaga ona w równomiernym rozchodzeniu się ciepła po całym ruszcie. Te zasady i  specjalna konstrukcja sprawiają, że podczas grillowania dań będą zdrowsze.  Ja uważam, że jest to jedna z ważniejszych zalet tego grilla.

Brak dymu uważam za zaletę nie tylko pod względem właściwości zdrowotnych, lecz również pod kątem komfortu grillowania. Któż z nas nie spotkał się z sytuacją, że dym nas po prostu pokochał i gdziekolwiek się nie przesiedliśmy on był z nami. Można zaradzić na to odstawieniem grilla gdzieś dalej, ale kto z nas będzie ciągle odchodzić od grona znajomych i pilnować czy coś się tam na nim nie przypala albo czy tłuszcz nie sprawił, że pojawił się tam ogień. Teraz możemy spokojnie postawić grill na środku stołu i cieszyć się wspólnym czasem spędzonym w gronie znajomych.

Konstrukcja tego grilla nie tylko poprawia nam komfort grillowania lecz także chroni naszych najbliższych przed przypadkowym poparzeniem. Specjalne klamry przytrzymują ruszt i szczelnie zamykają umieszczony w środku węgiel. Jest to jedno z zastosowanych tu zabezpieczeń przed ewentualnym wywróceniem. Dodatkowym atutem jest również nienagrzewająca się obudowa zewnętrzna. Zyskujemy w ten sposób dodatkową asekuracje i ochronę przed oparzeniami. Umożliwia nam to również bezpieczne przenoszenie rozpalonego grilla w inne miejsce.

 

imagesHOJXAMMG

Grilla można dodatkowo „ulepszyć”, a może bardziej odpowiednim słowem będzie tu usprawnienie i poszerzenie naszych możliwości w jego wykorzystaniu. Mam tu na myśli jego wszystkie dodatki, czyli:

1. Szklana pokrywa – wykorzystując ją szybciej uzyskamy nasze potrawy i dodatkowo będą one bardziej soczyste.pokrywa-szklana-lotusgrill

2. Pokrywa – bardzo praktyczna jeżeli chcemy przyrządzić sobie np. całego kurczaka, czy inne mięso. Działa na zasadzie pieca.

pokrywa-lotusgrill3. Płyta barbecue-teppanyaki – dwustronna płyta do grillowania. Teraz już na pewno nasze grillowane potrawy nie będą suche, ponieważ możemy sobie robić potrawy w sosie. Nie stracimy również soku z warzyw czy owoców.

lotusgrill-teppanyaki-plates

4.Płyta do pizzy – jak wspomniałam na początku jest to rozszerzenie naszych możliwości w  użytkowaniu, więc od teraz   pizzę możemy również robić na grillu.plyta-kamienna-do-pizzy-lotusgrill-xl5. Szczypce i pędzel – mały drobiazg, który ułatwia nam prace. Kolory identyczne jak nasz grill, więc można mieć wszystko w jednym kolorze lub dla różnorodności wszystko inne.jjkl

imagesTY68D1EB

Muszę jeszcze na chwilę powrócić do pokrywy, ponieważ ma ona także swoją dodatkową zaletę. Chodzi mi tu o wbudowany termometr. O zaletach takiego dodatku chyba nie musze dużo pisać, ponieważ każdy wie jak ważna jest odpowiednia temperatura dla smaku naszych dań.

 

 

imagesBLTHW4Y0Nawiązaniem do wbudowanego termometru jest regulator temperatury. Ustawiamy nim sobie stopień rozżarzenia węgla i co za tym idzie, ciepła otrzymanego na ruszcie.

 

 

 

 

Może się to wydać dziwne ale używając Lotus Grilla ciężko znaleźć jakąś wadę. Każdy drobiazg został jak dla mnie precyzyjnie wykonany i wymyślony dla naszej wygody. Fajnym również dla mnie pomysłem jest dołączona w zestawie torba. Możemy w nią swobodnie włożyć nasz grill i zabrać na przykład na piknik. Powiem Wam niby mały gadżet, ale jakże praktyczny. Szczególnie mam tu na myśli wycieczki na łono natury gdzie nie można podjechać do samego miejsca biwakowania autem. To właśnie w takich przypadkach najbardziej ta torba jest przydatna. A i po zakończonym grillowaniu, można wszystko spakować i mieć pewność, że nic nam się nie ubrudzi. Oczywiście torby są również kolorystycznie dopasowane do danego koloru grilla.

imageshknl

Za kolejną zaletą uważam możliwość zmywania w zmywarce. Po pierwsze nie musimy już szorować ani namaczać rusztu, ponieważ nie zachodzi on tak tłuszczem jak w normalnych grillach. Po drugie unikamy tu brudnego od węgla paleniska grilla. Dzięki temu nasz grill będzie zawsze wyglądał jak nowy. Entą już zaletą jest wygląd i dostępna kolorystyka. Mamy możliwość wyboru aż w 6 kolorach: czarny, burgundowy, zielony, czerwony, żółty i pomarańczowy.  Idealnie komponuje się z letnim krajobrazem jak również bez problemu wpasuje się w dekoracje stołu w naszych mieszkaniach.

 

thBLUUNW20

Zmierzając ku końcowi chciałam jeszcze powrócić do wspomnianego węgla. Otóż najlepiej wykorzystywać bukowy. Węgiel ten wytwarza dużo więcej energii w porównaniu do tradycyjnych węgli drzewnych. Jest bardziej ekologiczny dla środowiska, ponieważ nie dymi i nie tworzy sadzy. Dodatkowo jest to źródło szybko odnawialnej energii. Jego spalanie jest równomierne i pozostawia do 80% mniej popiołu. Na 1 kg tego węgla jesteśmy w stanie zrobić ok 7 grilli, świadczy to o tym, że jest bardzo kaloryczny.

 

Kończąc te moje zachwalani dodam jeszcze tylko o rozmiarach. Otóż mamy dwie możliwości zakupu w zależności od         naszych potrzeb. Pierwszy Lottus Grill 34 cm średnicy rusztu i drugi Lotuss Grill XL 43,5 cm średnicy.

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment