Masła orzechowe

Najbardziej popularnym rodzajem masła orzechowego jest krem z orzechów arachidowych, czyli ziemnych. Można je kupić w sklepie, lecz nie jest łatwe znalezienie czystego masła, bez soli, utwardzonych tłuszczy i innych nieciekawych dodatków. Dlatego najlepszym sposobem na uzyskanie prawdziwego, czystego masła orzechowego jest zrobienie go w domu. Zwykły blender może jednak nie poradzić sobie z dość trudną, twardą i oleistą strukturą orzechów, stąd najlepiej do tego celu zaopatrzyć się w porządny blender wysokoobrotowy. Masłu orzechowemu z orzechów ziemnych poświęciliśmy już wcześniej cały artykuł. Orzechy te nie są jednak jedynym, ani najlepszym składnikiem, z którego można otrzymać taki krem. Tym wpisem chcę więc zachęcić do produkcji własnego kremu orzechowego z różnych ciekawych smakowo i bogatych odżywczo produktów, takich jak: migdały, orzechy nerkowca, sezam i orzechy laskowe.

Migdały

Aby przygotować migdały do zrobienia z nich kremu należy je sparzyć i obrać bądź kupić od razu obrane blanszowane migdały. Skórkę migdałów można również pozostawić, o ile nie będzie nam przeszkadzał jej gorzkawy posmak i lekka zmiana koloru kramu. Dla wydobycia głębszego aromatu i smaku dobrze jest też podprażyć je w piekarniku (w temp. 200 oC przez parę minut) lub na patelni o nieprzywierającej powłoce.

Migdały należy miksować tak długo, aż zaczną wypuszczać olej do uzyskania gładkiej, jednolitej i oleistej konsystencji. Podczas miksowania należy uważać, aby masa migdałowa nie podgrzała się za bardzo. Może to spowodować oddzielenie się tłuszczu, który nie będzie chciał się z powrotem połączyć. Do kontrolowania temperatury świetnie nada się termometr wbudowany w temper blendera Happycall. Dzięki niemu po wyświetleniu temperatury 37 °C możemy przerwać blednowanie i pozwolić na ostygnięcie masy, przed kolejnym etapem miksowania. Otrzymany krem przechowujemy w lodówce i używamy w zależności od naszych preferencji. Może służyć jako samodzielne smarowidło na kanapki czy naleśniki, ale również jako dodatek do słodkich kremów, lodów czy innych deserów.

Krem z migdałów to nie tylko wyjątkowy smak i zapach, ale również moc składników odżywczych. Migdały zawierają wysokiej jakości nienasycone kwasy tłuszczowe, spore ilości białka, witaminy (E, PP, z grupy B) i składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, żelazo). Dzięki tym składnikom migdały korzystnie wpływają na pracę mózgu i układ sercowo-naczyniowy. Przez wysoką zawartość błonnika usprawniają również pracę układu pokarmowego.

Wartość odżywcza w 100 g masła migdałowego

Wartość energetyczna

583 kcal

Tłuszcz

52 g

– w tym kwasy tłuszczowe nasycone

3,5 g

Węglowodany

10,4 g

– w tym cukry

3,1 g

Białko

19,5 g

Orzechy nerkowca

Nerkowce to bardzo delikatny w smaku i konsystencji rodzaj orzechów. Są słodkie i kremowe. Dokładnie nie są to nawet orzechy, co nasiona rośliny strączkowej, które jednak zwyczajowo nazywa się orzeszkami. Nerkowce dla podkręcenia aromatyczności również można uprażyć w piekarniku bądź na patelni. Wersja bez prażenia ma jednak inne właściwości odżywcze – bardziej naturalne, nie zmienione działalnością wysokiej temperatury, na którą szczególnie wrażliwe są nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zblendowanie nerkowców jest wyjątkowo proste i szybkie. Jest to produkt miękki i szybko zmieni konsystencję na kremowo gładką. Jeżeli chcemy, aby krem miał w sobie element chrupkości, możemy zrobić masło typu crunch. Otrzymamy je poprzez skrócenie procedury blendowania lub poprzez pozostawienie części orzechów, posiekanie ich nożem i dorzucenie do gotowego kremu.

Wartość odżywcza w 100 g masła z nerkowców

Wartość energetyczna

604 kcal

Tłuszcz

46,4 g

– w tym kwasy tłuszczowe nasycone

9,2 g

Węglowodany

29,7 g

– w tym cukry

5 g

Białko

15,3 g

Sezam

Masło sezamowe nazywane jest zwykle pastą Tahini. Jest to produkt szeroko stosowany w kuchni azjatyckiej. Można otrzymywać ją z niełuskanych lub łuskanych nasion sezamu, z tym że pierwsza wersja jest bardziej intensywna i gorzka. Na pierwszy raz na pewno warto wybrać łagodniejsze w smaku nasiona łuskane, które są również łatwiej dostępne. Tachni warto zrobić samemu nie tylko z racji gwarancji naturalnego, czystego składu lecz również małej dostępności tego produktu, szczególnie poza dużymi miastami.

Wykonanie pasty sezamowej również sprowadza się do uprażenia ziaren dla zintensyfikowania zapachu i smaku, a następnie dokładnego zmielenia blenderem wysokoobrotowym. Z uwagi na wyjątkowo niewielki rozmiar ziaren prażenie powinno być krótkie, a w przypadku użycia patelni dobrze jest często potrząsać jej zawartością. Nasiona powinny przybrać kolor lekko złoty, ale nie brązowy, gdyż staną się gorzkie. Po prażeniu ziarnom najlepiej pozwolić na ostygnięcie. Przy blendowaniu należy również monitorować temperaturę, aby nie wzrosła powyżej 37 oC i nie rozwarstwiła pasty.

Tahina (masło sezamowe) zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, w tym żelazo, lecytynę, wapń, witaminy A, B1, B2 oraz łatwo przyswajalne białko. Istotna jest szczególnie wysoka zawartość wapnia jak na produkt roślinny, dzięki czemu może stanowić jego doskonałe źródło dla osób nie spożywających nabiału.

Wartość odżywcza w 100 g masła sezamowego

Wartość energetyczna

594 kcal

Tłuszcz

54 g

– w tym kwasy tłuszczowe nasycone

8 g

Węglowodany

21 g

– w tym cukry

0,5 g

Białko

17 g

Orzechy laskowe

Zrobione z orzechów laskowych masło to źródło witaminy E, również zdrowych tłuszczy nienasyconych, witaminy A, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu i miedzi. Masło laskowe polecane jest kobietom ciężarnym – witamina E wspiera prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży, a orzechy są dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Orzechy laskowe to stanowią również polepszacz humoru ze względu na wysoką zawartość witaminy B6, która bierze udział w produkcji naturalnego rozweselacza – serotoniny.

Aromatyczne masło z orzechów laskowych otrzymamy po wcześniejszym uprażeniu, pozbyciu cię łupinek i zblendowaniu. Ponieważ właśnie ten orzech stanowi składnik popularnego kakaowego kremu, możemy zrobić z ich użytkiem naszą dużo zdrowszą wersję. Do masła orzechowego wystarczy dodać kakao, miodu i oleju kokosowego i słodki orzechowy krem gotowy.

Wartość odżywcza w 100 g masła z orzechów laskowych

Wartość energetyczna

683 kcal

Tłuszcz

63 g

– w tym kwasy tłuszczowe nasycone

4,5 g

Węglowodany

15 g

– w tym cukry

3,7 g

Białko

14 g

No Comments Yet.

Leave a comment