Na co wpływa olej z pestek dyni?

Oleje tłoczone na zimno zdobywają ostatnimi czasy coraz więcej swoich zwolenników. Zasługą wzrostu zainteresowania są głównie ich wszechstronne możliwości w wykorzystaniu. Oleje mogą służyć jako lekarstwo, kosmetyk i składnik do naszych potraw. Olej z pestek dyni swoje szczególne uznanie zdobył w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. W medycynie ludowej stosowany jest również jako środek na prostatę, stany zapalne dróg moczowych, alergie i infekcje górnych dróg oddechowych. W kosmetyce zalecany zarówno Paniom jak i Panom. Olej z pestek dyni wpływa na porost włosów, nawilża skórę i niweluje rozstępy.

Olej ten tłoczony na zimno szczególnie bogaty jest w witaminę E, która wpływa na kondycje skóry, włosów i paznokci i witaminy z gr. B, działające na układ nerwowy. Obecne w nim pierwiastki selen i cynk przyczyniają się do poprawy samopoczucia i wzmocnienia odporności. Zawiera on również witaminy A, D, potas, magnez, żelazo i kilka innych substancji korzystnie wpływających na nasz organizm. Ale olej z pestek dyni to również cenne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe. Niestety w przewadze składowej więcej ma kwasów omega-6 niż omega-3. Należy  więc być uważnym i pamiętać o zachowaniu odpowiedniego stosunku pomiędzy tymi kwasami tłuszczowymi.

Stosowanie olejów jako lekarstwa jest bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ nie podrażnia on błon śluzowych żołądka i jelit. Jeżeli chodzi o zwalczanie pasożytów, olej z pestek dyni, a bardziej zawarte w nim alkaloidy uszkadzają układ nerwowy pasożytów np. glisty, owsików, a następnie ułatwiają pozbycie się ich z organizmu. Regularne spożywanie oleju pomaga również w usuwaniu substancji toksycznych.

Drugą zasadniczą zaletą spożywania oleju jest jej korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego. Zalecane jest szczególnie we wczesnych stadiach prostaty lub oczywiście zapobiegawczo. Substancją wpływająca na prawidłowe funkcjonowanie prostaty są zawarte w oleju fitosterole. Ich zadaniem jest obniżenie nadmiernego stężenia dihydrotestosteronu (DHT) i w konsekwencji złagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości.

W kosmetyce zalecany jest do poprawy stanu skóry. Wmasowywany olej nie tylko świetnie nawilża, ale również spłyca zmarszczki, działa antycelulitowo, wspomaga walkę z trądzikiem i rozstępami. Przy stosowaniu należy jedynie uważać na ciemny kolor oleju, ponieważ może zabarwic nam skórę lub ubranie. Najlepiej dlatego łączyć go z innym jasnym olejem, rozcieńczać z wodą lub dodawać do balsamu. Wpływ oleju na stan włosów, możemy zauważyć po pewnym czasie regularnego spożywania. Pamiętajmy, że pestki dyni mają dość mocny pigment, więc stosowanie go bezpośrednio jako maski może skończyć się zielonym odcieniem włosów.

W kuchni olej z pestek dyni odnajdzie się zarówno jako dip do sałatek i składnik w deserach. Sam olej ma lekko orzechowy posmak i charakterystyczna ciemnozieloną barwę. Należy spożywać go na zimno, podgrzany traci swoje cenne właściwości. Idealnie komponuje się z sałatkami, serem, warzywami lub do lodów czy serników. Jak każdy olej tłoczony na zimno należy przechowywać go w chłodnym miejscu w ciemnym szkle.

No Comments Yet.

Leave a comment

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (15)