Kwiecień i maj to najczęściej wybierane przez nas miesiące na robienie sobie różnego rodzaju detoksów. W maju szczególnie polecam wykorzystać do tego pokrzywę, ponieważ w tym miesiącu ma w sobie najwięcej wartości odżywczych.
Pokrzywa niestety najczęściej kojarzy nam się jedynie jako chwast lub z poparzeniami, których doznaliśmy na wycieczkach i podczas pobytu na wsi. Ta niepozorna roślina ma jednak w sobie bardzo dużą moc leczniczą i wykorzystywana jest już od bardzo długiego czasu.
Z ciekawostek medycyny ludowej, dawni medycy zalecali bicie się gałązkami pokrzywy chorym na reumatyzm i picie z niej naparów przy zatruciach, gruźlicy, astmie czy chorobach nerek.
Fakt jest jednak taki, że pokrzywa faktycznie zawiera bardzo dużo cennych dla nas składników takich jak:
-
kwas foliowy
-
witaminę C, A, B, K
-
żelazo
-
wapń
-
krzem
-
magnez
-
potas
-
chlorofil
i dlatego zaliczana jest jako jeden z najlepszych toników wiosennych, które oczyszczają, wzmacniają i regenerują nasz organizm.
Obecnie pokrzywa zalecana jest dla osób które chcą:
Wzmocnić układ odpornościowy – dzięki działaniu bakterio, wiruso i grzybobójczym, świetnie radzi sobie ze wszystkimi dolegliwościami. Badania dowiodły również, że wspiera proces wytwarzania przeciwciał, zwiększając tym samym odporność organizmu.
Oczyścić organizm – szczególnie zalecana po stosowaniu antybiotyków. Pokrzywa usuwa z wątroby i nerek pozostałości po leczeniu farmakologicznym i przywraca równowagę biologiczną.
Odżywić organizm – działa krwiotwórczo i wzmacniająco, dlatego powinny ją przyjmować osoby z anemią i wykonujące ciężką pracę.
Pozbyć się obrzęków – pokrzywa działa moczopędnie, poprawia pracę nerek, przez co usuwana jest woda gromadząca się w organizmie.
Wzmocnić kości – zawartość dużej ilość łatwo przyswajalnego krzemu i wapnia wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie.
Zachować młodość – dzięki dużej liczbie antyoksydantów utrzymuje nasz organizm w dobrej formie i spowalnia procesy starzenia.
Złagodzić objawy alergii – regularne spożywanie pokrzywy jest w stanie ograniczyć objawy alergii jak np. katar sienny.
Wspomóc odchudzanie – działa na trzustkę i wątrobę, regulując procesy trawienne.
Dodać wigoru – krzem obecny w pokrzywach pobudza nas do działania i wzmacnia naszą kondycję.
Pokrzywę do celów leczniczych najlepiej zbierać w maju lub kwietniu. Zawiera ona wtedy najwięcej drogocennych wartości. W czasie kwitnienia większość swoich składników odżywczych kieruje do kwiatu. Oczywiście później również możemy ją zbierać, ale należy pamiętać o tym, że jej wartość odżywcza będzie mniejsza. Dobrze jednak smakowo wkomponuje się jako dodatek do jajecznicy, sałatek, zup, sosów i przy wypieku pieczywa.
Do zbierania należy wybrać czyste miejsce, najlepiej oddalone od dróg. Małe i młode pokrzywy możemy zrywać w całości, z większych należy oberwać jedynie cztery górne piętra. Idąc na zbiory powinniśmy zabrać ze sobą gumową rękawice, aby nie poparzyć sobie dłoni przy jej zrywaniu. Każdą pokrzywę przed spożyciem należy sparzyć, a jeżeli jest już lekko przerośnięta należy ją przez kilka minut gotować. Taka obróbka spowoduję, że pokrzywa stracie swoje parzące właściwości.
Oczywiście ja polecam picie soku z dodatkiem pokrzyw zrobionego na wyciskarce wolnoobrotowej, dodawanie ich do koktajli lub suszenie w dehydratorach, aby zrobić zapasy na jesienne i zimowe pogody.
Jeżeli chodzi o wyciskanie soku z pokrzywy, w niektórych wypadkach lepiej ją namoczyć w zimnej wodzie aby stała się bardziej jędrna. Sama pokrzywa jest dość sucha więc nie uzyskamy z niej zbyt wiele soku.