Owoce? Warzywa? Zioła? Czyli to z czego wyciśniemy pyszny sok Cd.

Tak jak wcześniej zajęłam się owocami oraz warzywami tak teraz przyszła kolej na zioła. Z jakich ziół wyciśniemy sok, jakie mają właściwości lecznicze, jakie witaminy i minerały są w nich 
zawarte i przy jakich schorzeniach będą dla nas niezwykle pomocne. Tego wszystkiego dowiecie się czytając to co dla Was dzisiaj przygotowałam. Miłej lektury : )

leczenie-ziolami

Jeśli chodzi o zioła to zaczniemy od NACI PIETRUSZKI, pietruszka2która odznacza się dużą wartością odżywczą ze względu na to iż zawiera ogromne ilości witaminy C oraz beta-karotenu. Wzmacnia i oczyszcza nasz organizm, poprawia cerę oraz humor. Jest to niewątpliwie skarbnica składników odżywczych. Zawarte są w niej minerały takie jak magnez, sód, żelazo, potas, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, b-karoten, jak również cenne dla naszego organizmu witaminy: A, B1, B2, B6, C – ciekawostką jest iż w tej samej masie produktu w pietruszce mamy 2 razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Wszystkie wyżej wymienione składniki nie występują tak licznie w korzeniu pietruszki. Nać pietruszki ułatwia namprzemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na kolki i wzdęcia, pobudza do pracy wątrobę a także działa moczopędnie. Jedząc pietruszkę złagodzimy uciążliwe dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit oraz chroni nas przed wolnymi rodnikami – dzięki witaminie C i karotenowi. Zawarta wnaci pietruszki witamina A korzystnie działa na wzrok. Stosować ją możemy przy takich choroba czy i dolegliwościach jak: astma, kaszel,problemy z pęcherzem, zatrzymanie wody/płynów, dolegliwości trawienne, wzdęcia i gazy, wysokie ciśnienie, problemy z prostatą, z nerkami, dolegliwości wątrobowe, reumatyzm czy też nieregularne miesiączki bądź ich brak.


PĘDY JĘCPędy jęczmieniaZMIENIA
– młody jęczmień zawiera nawet 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad 2 razy więcej magnezu i 5 razy więcej żelaza w porównaniu do zwykłej pszenicy. W jego składzie znajdziemy również witaminy C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wapń odpowiedzialny za wzmocnienie naszych kości, mangan zwiększający nam odporność organizmu, cynk oraz krzem odpowiedzialne za wzmocnienie naszych włosów i paznokci. Pędy jęczmienia to również bogactwo selenu, który chroni przed wolnymi rodnikami, zapobiega nowotworom czy też reguluje procesy trawienne – zmniejsza apetyt, oczyszcza przewód pokarmowy z substancji toksycznych, które zalegają nam w jelicie grubym zatruwając organizm. Zdrowotne właściwości pędów jęczmienia to zwiększenie energii, poprawa trawienia oraz odporności organizmu, działania przeciwzapalne, detoksykacyjne czy też neutralizacja toksyn i pestycydów. W pędach jęczmienia znajduje się zdecydowanie więcej błonnika niż w otrębach, są również bogate w beta-karoten, chlorofil, enzymy, kilka razy więcej witaminy C niż w pomarańczy, witaminę B12, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, oraz 19 niezbędnych aminokwasów. Wspomaga proces syntezy DNA zwiększając wytrzymałość oraz trzeźwość naszego umysłu.

MNISZEK LEKARSKI– roślina miododajna. Miód z mniszka uznawanymniszek lekarski jest za jeden z najzdrowszych. Zaliczany jest do roślin leczniczych. Korzeń mniszka jak również jego liście są surowcem zielarskim. Korzeń zawiera duże ilości garbników, związków seskwiterpenowych, triterpenowych, inuliny, fitosteroli oraz soli mineralnych – w szczególności potasu. Liście mniszka zawierają fenolokwasy, flawonoidy, karotenoidy oraz magnez, potas, krzem i witamina C i witamina B. Posiada działanie przeczyszczające oraz działamoczopędnie. Pomocny jest w łagodzeniu schorzeń wątroby oraz woreczka żółciowego czy też zaburzeń trawienia. Stosowany jest przy zaburzeniach przepływu żółci, problemach z brakiem apetytu, niestrawnością oraz aby zwiększyć objętość wydalanego moczu. Składniki odżywcze oraz minerały zawarte w mniszku lekarskim nadają naszej skórze piękny i zdrowy wygląd, lecz najważniejszym jest fakt iż regulują poziom hormonów żeńskich zapobiegając przy tym kobiecym dolegliwościom a także łagodzą ich objawy.


TRAWA trawa pszeniczna2PSZENICZNA
– surowy sok z trawy pszenicznej zawiera chlorofil, aminokwasy, minerały, witaminy i enzymy. Regularne jego spożywanie zwiększa ilość czerwonych krwinek, sprzyja obniżeniu ciśnienia, oczyszcza krew i organy, a już najmocniej przewód pokarmowy, pobudzając przemianę materii oraz pracę układu enzymatycznego poprzez wzbogacenie krwi. Rozszerza naczynia krwionośne poprawiając ciśnienie krwi. Stymuluje pracę tarczycy, zwalcza otyłość pomaga przy niestrawności a także pomaga w wielu innych dolegliwościach. Ze względu na bogactwo alkalicznych minerałów sok z trawy pszenicy ogranicza nadmierną kwasowość krwi oraz przywraca zasadowość krwi. Stosowany może być w leczeniu wielu wewnętrznych bóli, wrzodów układu pokarmowego, w zapaleniu  okrężnicy, przy zaparciach, biegunkach oraz przy innych problemach układu pokarmowego. Sok ten wspaniale odtruwa wątrobę oraz cały krwiobieg a także neutralizuje chemiczne zanieczyszczenia środowiska zmagazynowane w naszych komórkach jednocześnie mocno je wzmacniając a zawarte w soku enzymy i aminokwasy chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi jak żadna inna żywność.

BEZ CZARNY– zawiera w sobie dwa razy więcej witaminy C aniżeli cytrusy.
Jest czarny bez2bogactwem witaminy A czyli beta-karotenu, oraz zawiera kompleks witamin z grupy B czy też kwas foliowy niezbędny w procesach syntezy kwasu DNA, RNA oraz aminokwasów, wchodzi również w skład wielu enzymów. Jest to cenne źródło żelaza, magnezu, wapnia, fosforu czy też potasu. Znajdują się w nim niemalże wszystkie niezbędne aminokwasy. Po za tym wszystkim zawarte są w nim antocyjany, oleje eteryczne, pektyny, garbniki, sole, organiczne kwasy czy też glikozyd cyjanogenny. Czarny bez pomoże nam nie tylko zwalczyć gorączkę ale też złagodzi kaszel czy też dzięki dużej ilości witamin oraz soli mineralnych wzmocni nasz organizm, który dzięki temu zdecydowanie szybciej poradzi sobie z infekcją. Jego owoce działają łagodnie przeczyszczająco, moczopędnie oraz silnie odtruwająco naorganizm. Soki z czarnego bzu pomagają w zatruciach pokarmowych, regulują wypróżnienia a także zalecane są przy skąpomoczu czy też zaparciach. Polecany jest jako środek wspomagający leczenie przy chorobach wątroby czy też pęcherzyka żółciowego. Medycyna ludowa zaleca czarny bez wpostaci soku jako środek napotny stosowany przy przeziębieniach i w stanach gorączkowych. Syrop posiada właściwości przeciwwirusowe, podnosi odporność naszego organizmu na wszelkie infekcje, zalecany jest jako środek wspomagający leczenie schorzeń takich jak zapalenie oskrzeli, gardła, krtani, migdałków, przy przeziębieniu czy też grypie. Bez zawiera alfa-hydroksykwasy posiadające działanie przeciwbakteryjne, regulujące wydzielanie sebum a także poprawiające gładkość skóry. Zawierają też terpeny, które normalizują wydzielanie łoju oraz regulują florę bakteryjną. Duża zawartość kwasu foliowego sprawia że bez ma silne właściwości regenerujące oraz ułatwia odnowę komórek skóry.

pokrzywa2POKRZYWA ZWYCZAJNA– zawiera duże ilości cennych dla naszego organizmu mikroelementów, witamin i soli mineralnych, które są pomocne w leczeniu artretyzmu czy też kamicy nerkowej. Przy wiosennym zmęczeniu zalecane jest aby codziennie pić sok z świeżo zerwanych pokrzyw celem wzmocnienia się. Ta roślina posiada właściwości moczopędne dlatego też stosowany jest w leczeniu kamicy nerkowej i innych zchorzeń układu moczowego.  Pomaga naszemu organizmowi w wydalaniu szkodliwych substancji takich jak między innymi złogi kwasu moczowego. Związki zawarte w pokrzywie oczyszczają nasz układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe oraz korzystnie wpływają na pracę żołądka, wątroby i trzustki. Stosowana jest w chorobach wątroby oraz przewodu pokarmowego, nieżytach jelit i żołądka oraz przy biegunkach. Sok z pokrzywy korzystnie wpływana produkcję czerwonych krwinek dlatego też stosuje się go w leczeniu anemii oraz przy osłabieniach. Pokrzywa jako jeden z nielicznych produktów zielarskich wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz w niewielkim stopniu wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Świeżo wyciśnięty ekstrakt z pokrzywy stanowi doskonałą, odkażającą płukankę do jamy ustnej.

No Comments Yet.

Leave a comment

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (11)