Owoce? Warzywa? Zioła? Czyli to z czego wyciśniemy pyszny sok Cd.

Były już owoce więc nadeszła pora aby przyjrzeć się bliżej warzywom 
i temu co w sobie kryją, w czym nam pomagają i dlaczego warto jest pić 
sok warzywny - dlaczego jest tak bardzo zdrowy i pożyteczny dla naszego organizmu. 
Chciałabym Was zarazić chociaż w pewnym stopniu 
warzywno-owocową pasją. Picie soków, zwłaszcza z warzyw dostarcza 
naszemu organizmowi tak bardzo potrzebnych składników odżywczych 
więc Moi Kochani sięgnijcie po to co jest najlepsze. 

warzywa na talerzu


Przygodę z warzywami zaczniemy  od BROKUŁA – którego nie zalBrokuły1eca się gotować gdyż traci on wtedy niestety swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zawiera w sobie mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych i innych składników czynnych biologicznie, jego dodatkowym atutem jest to że jest on niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości błonnika pokarmowego – z tego względu polecane są szczególnie osobom odchudzającym się czy też będącym na diecie. Są cennym źródłem witaminy C – potrzebujemy zaledwie 200g tego warzywa aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Brokuły zasobne są również w sole mineralne takie jak: fosfor, wapń, siarka, żelazo i potas oraz witaminy: A, B1, B2, B6, K, PP. Bogaty jest w magnez, który jest niezbędny przy prawidłowym funkcjonowaniu serca oraz przewodzenia impulsów nerwowych. Zawarty jest też w nich selen pozwalający się ustrzec panom raka prostaty, oraz sulforafan walczący z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój raka żołądka czy wrzodów, a także wpływa korzystnie na nasze oczy ze względu na fakt iż neutralizuje szkodliwe skutki ultrafioletowego promieniowania

MARset fresh vegetables with green leavesCHEW – należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych. Jej nadmiar w naszej diecie absolutnie nie ma negatywnego wpływu na nasz organizm. Warzywo to w 90% składa się z wody, 7% to składniki odżywcze takie jak węglowodany, tłuszcze, białka, celuloza, zaś pozostałe 3 % naszej marchewki to składniki mineralne: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, mangan, żelazo, cynk, kobalt oraz miedź; witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP; inozytol, kwas foliowy, oraz związki siarkowe, kumaryny, pektyny i alkaloidy. Nie tylko korzeń tego warzywa posiada dobroczynne działanie, warto jest również wykorzystać liście i nasiona. Marchew działa wzmacniająco, regulująco, nineralizuje, oczyszcza i regeneruje. Zalecane jest picie po 1 szklance soku z marchwi rano i wieczorem. Jeśli zagotujemy sok z marchwi z mlekiem i z miodem to mamy doskonały środek na przeziębienie natomiast czysty sok jest idealnym środkiem wykrztuśnym, z tego też względu zalecany jest np. przy astmie, bronchicie czy zachrypnięciach.

BURAK – swoje właściwości lecznicze zawdzięcza antocyjanom – barwnikoBeet purple vegetable with shadow on white backgroundm które również występują w czerwonym winie, dzięki którym mamy lepszą odporność, wolniej zachodzą procesy starzenia się oraz zapobiegamy występowaniu nowotworów. Szklanka tego soku uchroni nas przed katarem, pomoże przy problemach ze zgagą, obniży nam ciśnienie we krwi a nawet doda nam sił. Buraki mają w sobie dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C oraz jeszcze mniej witaminy B1. Buraki to skarbnica pierwiastków mineralnych: wapń, żelazo, magnez, miedź, fluor, molibden, lit, bor, chlor, mangan, potas, sód, cynk, kobalt czy też rzadko występujące w warzywach rubid oraz cez. Zawarte w burakach składniki mineralne rozpuszczane są w wodzie, z tego też względu lepiej jest ich nie gotować, chyba że robimy zupę. Będą one zdecydowanie bardziej wartościowe jeśli upieczemy je w skórce i zostaną obrane dopiero przed samym jedzeniem, a najlepiej skorzystamy z ich bogactwa pijąc sok z surowych buraków

SELER – bez tego warseleryzywa nie obejdzie się żadna dieta czy to odchudzająca czy oczyszczająca. Korzeń tego warzywa dodaje zupom smaku i spokojnie może zastąpić sól, z kolei seler naciowy doskonale sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju sałatek. Seler wśród wszystkich warzyw wiedzie prym jeśli chodzi o niskokaloryczność – dowodem na to jest chociażby fakt iż w 10dag bulwy tegoż warzywa jest zaledwie 7 kalorii, a jeszcze mniej kalorii znajdziemy w naci bo tylko 4,5. Smak selera może tego nie sugerować ale w warzywie tym jest dwukrotnie więcej witaminy C niż chociażby w cytrusach – uzależnione to jest od pory roku czy też sposobu przechowywania ale może on mieć w 100g nawet do 150mg tejże witaminy. W swoim składzie zawiera również naturalną witaminę B kompleks łącznie z kwasem foliowym oraz witaminą PP. Bulwa jak i jasne liście nają niewiele beta-karotenu, ale ciemnozielone łodygi odmiany naciowej doskonale uzupełniają jego niedobory w naszym organizmie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Połączony w równych proporcjach sok z selera naciowego i jabłka daje nam napój bez którego nie powinniśmy zaczynać dnia. „Eliksir” ten wypity na czczo oczyszcza nam organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy oraz nadaje gładkość cerze.

POMIDORY – najsmaczniejsze i najbardziej bogate w witamipomidoryny są te zerwane i zjedzone prosto z krzaka. Pomidory bogate są w witaminę C – 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę pokrywa nam średniej wielkości owoc ok 180g. Zawierają również sporowitaminy E oraz beta-karotenu czyli silne antyoksydanty – substancje bezcenne dla naszego zdrowia, które neutralizują szkodliwe dla nas wolne rodniki. Obecne też są w nich witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy, w tym witamina PP wpływająca na metabolizm zarówno cukru jak i cholesterolu we krwi, oraz witamina K posiadająca właściwości przeciwkrzepliwe. W pomidorach znajdziemy również bogactwo pierwiastków mineralnych, z których najważniejszym jest potas posiadający działanie moczopędne dzięki czemu obniża ciśnienie krwi. Jedząc pomidory dostarczymy również swojemu organizmowi wapń, magnez czy też żelazo. Znajdziemy w nich również rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy takie jak miedź, kobalt czy mangan.

ogórekOGÓREK – warzywo silnie moczopędne, pomagają w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu, są cennym lekiem na artretyzm, reumatyzm czy też skazę moczanową. Pomagają również w schorzeniach skóry i włosów dzięki wysokiej zawartości siarki i krzemu oraz silnym właściwościom moczopędnym. Ogórki przydatne są w regulowaniu ciśnienia krwi. Sok z ogórków znalazł swoje zastosowanie w kosmetologi – działa jak nawilżający i wybielający krem. Zastosowanie plasterków ogórka na skórę sprawi, że nasza skóra będzie odświeżona oraz wygładzona, a ogórek położony na powiekę niweluje opuchliznę. Zapamiętać należy, że ogórków nie łączymy z pomidorami oraz z warzywami obfitującymi w witaminę C. Ogórek zawiera askorbinazę, jest to enzym, który utlenia kwas oskorbinowy w efekcie niszcząc witaminę C.

kapustaKAPUSTA – wyleczysz nią kaca ale i nie tylko, również choroby stawów oraz wszelkie guzy. Zapobiega anemii oraz obrzękom, podnosi nam odporność oraz zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. Kapustę mogą jeść również osoby z nadwyrężoną wątrobą, jest niskokaloryczna bo 100g kapusty to zaledwie 40kcl. Zawiera tyle witaminy C co cytryna – w 100g 30-36mg a głąb ma jeszcze więcej. W kapuście odnajdziemy komplet niezbędnych dla naszego zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, odrobina witaminy E, K i rutyny. W trakcie gotowania poczuć można obecność siarki poprawiającej wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Zawarte są w niej również niezbędne dla naszego zdrowia, niewielkie ilości arsenu. Jej największymi skarbami są niewątpliwie: magnez, wapń i potas. W zewnętrznych zielonych liściach znajdziemy najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego. Sok z kapusty posiada szczególne właściwości lecznicze, jego picie wzmacnia odporność, pomaga w anemii i obrzękach spowodowanych nadmiernym zatrzymywaniem się płynów w organizmie.

JarmużJARMUŻ – uznawany za bardzo pożywne warzywo, które zawiera w sobie silne przeciwutleniacze, posiada również właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem beta-karotenu witamin: A, C, K, E, witamin z grupy B, luteiny, zeaksantyny, a także wapnia. Podobnie jak inne warzywa kapustowate i brokuły zawiera sulforafan. Jest doskonałym źródłem żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Jedynie papryka i natka pietruszki przewyższa jarmuż zawartością witaminy C. Jest to warzywo lekko strawne, które polecane jest dzieciom jak i osobom starszym. Wiedzieliście że już jedna filiżanka tego warzywa daje nam więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma? Pomaga nam unormować poziom cukru we krwi, co w konsekwencji pomaga nam utrzymać wymarzoną wagę. Jest to jedno z nielicznych roślin, którym nie straszny mróz, a wręcz przeciwnie – po przemrożeniu zdecydowanie nabiera lepszego smaku.

SZPARAGI – niezwykle zdrowe warzywa z tego względu, że zawierają dużo witamin: B, C, Kszparagi,
soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu. Zawierają duże ilości cennego szczególnie dla kobiet w ciąży bądź tych, które planują ciążę  kwasu foliowego. Zalążki kwasu asparaginowego biorą czynny udział w metabolizmie tkanki nerwowej co pozytywnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Są też cenione jako środek przeciwreumatyczny i kojący nerwy. Szparagi, działając na nerki oraz wątrobę posiadają właściwości oczyszczające i moczopędne. Pod skórką zielonych szparagów znajduje się najwięcej składników odżywczych, takich jak: potas, sód, mangan, wapń, miedź, żelazo, fluor, fosfor, jod, chlor, karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C; a także kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.

szpinakSZPINAK – jego liście mają właściwości antynowotworowe oraz chronią przed miażdżycą. Za właściwości lecznicze tego warzywa odpowiada beta-karoten, witamina C oraz luteina czyli trio znanych przeciwutleniaczy. Bogaty jest też w potas, żelazo oraz kwas foliowy. Badania wykazały antynowotworowe działanie liści szpinaku oraz to że chronią nas przed miażdżycą. Jest to zasługa przeciwutleniaczy których w szpinaku jest pod dostatkiem: beta-karoten, witamina C oraz luteina. Jest on bogatym źródłem magnezu, zalecany jest więc dla osób narażonych  na stres ze względu na to iż pierwiastek ten ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, obniża podatność na stres oraz wykazuje właściwości uspokajające. Posiada również właściwości które zapobiegają bólom czy też zawrotom głowy. W liściach szpinaku zawarty jest również potas, który obniża nam ciśnienie dlatego też powinny go jeść osoby cierpiące na nadciśnienie. Potas dodatkowo współdziała z magnezem regulując pracę naszego serca. Szpinak zawiera również łatwo przyswajalne żelazo transportujące tlen do organizmu oraz odgrywa ono bardzo dużą rolę w produkcji czerwonych krwinek. Kobiety w ciąży powinny włączyć szpinak do swojej codziennej diety ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, który zapobiega wadom układu nerwowego płodu i chroni przed chorobami układu krążenia. Znajdziemy w nim bogactwo witamin: K, która odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, witamin z grupy B – odpowiedzialnych za obniżanie cholesterolu, a także opóźniającą procesy starzenia witaminę E. Jeśli dbasz o linię, koniecznie włącz szpinak do swojej diety. Jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.

No Comments Yet.

Leave a comment