Pigwa na zdrową jesień

images-1Jesienią gałęzie uginają się pod dojrzałymi owocami, pełnymi lata, słońca i oczywiście witamin. Jednymi z takich, bardzo, niestety, niedocenianych, są pigwy. Te żółte owoce niespecjalnie nadają się do spożywania na surowo i samodzielnie, są twarde, a smak jest specyficzny, lekko cierpko-kwaśny. Pewnie z tego powodu traktowane są często jako rośliny ozdobne, bo owocująca pigwa wygląda po prostu pięknie. A wielka szkoda, bo owoc pigwy ma bardzo ciekawy smak (sok z pigwy idealnie podkreśli aromat herbaty i doskonale zastąpi egzotyczną cytrynę) i skład, znajdziemy tu całe bogactwo składników mineralnych, witamin i substancji wzmacniających odporność. Mało kto zdaje sobie sprawę, że pigwa jest jednym z pierwszych, uprawianych przez człowieka, drzew owocowych. Jedną z najciekawszych właściwości pigwy jest to, że nie przyswaja zanieczyszczeń środowiska, co czyni ją „czystą” nawet w mieście.

pobrany-plik

Miąższ pigwy stanowi bogactwo magnezu, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i fosforu. Czyli pigwa wpłynie pozytywnie nie tylko na zmniejszenie odczuwania przez nas stresu, a także na kości, zęby, morfologię krwi. Owoce pigwy mają w sobie całkiem sporo witamin z grupy B i C (15mg witaminy C w 100g miąższu). Znajdziemy w nich także witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Oprócz tego najważniejsze w pigwie są właściwości, jakże poszukiwane w aktualnych czasach – przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Poza wymienionymi wyżej minerałami, w pigwie znajdziemy także images-2pektyny, garbniki i olejek eteryczny, i te składniki razem wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego. Taki pyszny, pigwowy sok jest polecany zwłaszcza w okresie, gdy grypa grasuje, jesienno-wiosennym. Sok z pigwy wpłynie korzystnie także na nasz układ pokarmowy, a to dzięki swoim oczyszczającym właściwościom. Pomoże też przy niestrawności, biegunce, nieżycie jelit i żołądka, oraz przy innych stanach zapalnych. Spożywanie go w trakcie odchudzania podkręci metabolizm i pobudzi trawienie, warto więc wziąć go pod uwagę w tym trudnym dla nas czasie. Sok z pigwy pomoże nam obniżyć ciśnienie krwi, ureguluje poziom glukozy, a nawet zmniejszy ilość „złego” cholesterolu, wzmocni i zregeneruje wątrobę. W pigwie znajdziemy moc antyoksydantów, substancji niszczących wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek i powodują tym samym powstawanie nowotworów.

Sok z pigwy świetnie wpłynie na nasze samopoczucie – to naturalny antydepresant, quince-16254143wyciszy nas i uspokoi. Sok idealny, zarówno samodzielnie, czy jako baza do koktajli. Rozcieńczony wodą orzeźwi swym smakiem w gorące dni, a dodany do herbaty rozgrzeje w trakcie jesiennych wieczorów. Idealnie nadaje się również do produkcji owocowego, rześkiego wina. Jednak musimy pamiętać, aby do wyciskania usuwać pestki z wnętrza owocu, w innym wypadku smak soku będzie gorzkawy. Jednak nic się nie zmarnuje – z nasion można przygotować nalewkę, która zachowa wszystkie właściwości lecznicze pigwy, pobudzi także apetyt.


Przepis na sok z pigwy na przeziębienie

Umyj 1 kg owoców pigwy i każdy z nich przekrój na 4 części (nie obierając ich ze skórki). Potem wydrąż pestki i pokój pigwę w cienkie plasterki. Następnie układaj je warstwami w dużym słoju, każdą z nich przesypując cukrem (w sumie należy zużyć 0,5 kg). Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelej do słoików i pasteryzuj około 10 minut. Sok jest gotowy do spożycia.

images

Owoce pigwy mogą dzięki swym wyjątkowym właściwościom znaleźć zastosowanie jako baza do tworzenia kosmetyków. Posiadaczom zniszczonej, zmęczonej i suchej cery pomoże domowa maseczka z soku z owoców wymieszanych z glinką i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przy cerze tłustej i trądzikowej do pigwy dodajemy odrobinę octu jabłkowego i łyżkę miodu, trzymamy na twarzy ok 20 minut. Skutecznie leczy trądzik i zapobiega powstawaniu nowych zmian chorobowych.

pobrany-plik-1
Innym przykładem zastosowania jest przeciwstarzeniowy lotion z pigwy, unicestwiający zmarszczki. Jego przygotowanie wymaga jednak trochę czasu. Najpierw przez około miesiąc należy macerować rozdrobnione owoce pigwy w alkoholu. Po tym czasie trzeba wszystko przecedzić przez drobne sitko i przelać do wyparzonych butelek. Aby zrobić lotion należy zmieszać przecedzony produkt z wodą zjonizowaną w proporcji 2 części wody i 1 część wyciągu z pigwy. Dopiero tak przygotowanym preparatem możemy przecierać twarz.

Regularne stosowanie maseczki i lotionu skutecznie hamuje procesy starzenia się skóry, wygładza i rozjaśnia cerę.

No Comments Yet.

Leave a comment

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (19)