Przechowywanie żywności

colopot-pojemniki-proznioweIdąc na zakupy powinniśmy szczególnie pamiętać o tym, aby kupić dokładnie tyle jedzenia ile jesteśmy w stanie zużyć w jak najkrótszym czasie. Jest to kwestia nie tylko oszczędności jedzenia, a przez to także pieniędzy, lecz również utraty świeżości i wartości zakupionego jedzenia. Jednak nie wszystko da się zaplanować i często okazuje się, że kupiliśmy za dużo. Trzeba więc wiedzieć jak umiejętnie gospodarować i przechowywać, aby nic się nie zmarnowało…
Jeżeli chodzi o samo przygotowywanie zdrowych potraw należy zwrócić sporą uwagę na to, aby nie tracić zbyt wiele cennych składników odżywczych. Dlatego właśnie wybieramy najświeższe warzywa i owoce, cienko je obieramy i krótko gotujemy lub pieczemy. Co jednak wtedy, gdy gotowa potrawa nie zostanie zjedzona zaraz po przyrządzeniu? Sposób przechowywania żywności jest niezwykle ważnym etapem, podczas którego żywność może tracić na wartości odżywczej. Z myślą o przechowywaniu, lecz nie tylko, powstały pojemniki zamykane próżniowo.

Jak działają? Specjalnie zaprojektowana, szczelna pokrywka umożliwia dokładne zamknięcie pojemnika oraz wytworzenie atmosfery próżniowej. Próżnie uzyskuje się odsysając powietrze za pomocą przystosowanej do tego pompki. Otrzymane wewnątrz warunki braku powietrza uniemożliwiają rozwój bakterii tlenowych i pleśni gwarantując tym samym dłuższą świeżość przechowywanego produktu. Taka technologia wydłuża czas przydatności żywności nawet 3 do 5 krotnie!

tabelka

 

A oto ich zalety i różne sposoby zastosowania:

  • Pojemniki próżniowe wydłużą świeżość warzyw i owoców, sałatek, koktajli, soków,…pojemnik-na-sok
    Świeże warzywa i owoce w całości czy w kawałkach oraz sałatki, które przechowany w pojemniczkach próżniowych będą dłużej chrupkie, sprężyste, pełne wody i składników odżywczych. Również sok zrobiony metodą wolnoobrotowego wyciskania dłużej utrzyma wysoką zawartość cennych witamin, enzymów i minerałów.
  • Chronią przed wilgocią oraz utratą aromatu.pojemnik-prozniowy-na-kawe
    Świetnie nadają się do przechowywania produktów sypkich, a w szczególności tych, które chcemy chronić przez utratą zapachu takich jak kawa, herbata czy przyprawy. Inne produkty takie jak kasze, nasiona, orzechy czy mąki przechowywane w pojemniczkach próżniowych będą doskonale zabezpieczone przed wilgocią, a co za tym idzie zalęgnięciem się pleśni czy np. moli spożywczych.
  • Przyśpieszają i ułatwiają pojemnik-do-marynowania-25lmarynowanie.
    Marynowanie mięs czy ryb jest o wiele prostsze i szybsze z użyciem pojemników
    próżniowych. Po wyciągnięciu powietrza z pojemnika mięso o wiele szybciej i dokładniej pochłania smaki i aromaty z dodanych przypraw. Oprócz tego szczelna pokrywa pojemnika uniemożliwia wydostanie się zapachów na zewnątrz, tym samym chroniąc wnętrze lodówki przed silnym zapachem marynowanego mięsa.
  • Umożliwiają i ułatwiają pakowanie jedzenia „na wynos”.
    posilek-bRównież dzięki szczelnemu zamknięciu pojemniki z drugim śniadaniem czy obiadem przyrządzonym w domu możemy zabrać do pracy/szkoły bez obawy, że jedzenie straci swoją świeżość.

 

Przetwarzanie

soiki-dekoracja-5_2704546

  • Nadwyżek produktów takich jak świeże warzywa i owoce możemy „pozbyć się” poprzez ich przetwarzanie. Powszechne szczególnie wśród starszych pokoleń robienie przetworów możemy kultywować, korzystając z nowoczesnych technologii.  Zrobione z pomocą wyciskarki i blendera soki, przeciery czy dżemy – możemy zapasteryzować i utrwalić również z użyciem pojemnika próżniowego. W tym celu wystarczy włożyć gorący słoik z przykładowym soczkiem malinowym do pojemnika, następnie odessać powietrze za pomocą pompki, po chwili otworzyć pojemnik i słoik gotowy, bez potrzeby jego ponownego gotowania!
  • Chcąc natomiast uniknąć stosowania wysokich temperatur, możemy za pomocą dehydratora poddać suszeniu produkty takie jak jabłka, pomidory, winogrona, maliny, banany, itp. Następnie przełożyć do pojemnika próżniowego i cieszyć się łatwym dostępem do smacznych przekąsek przez długi czas (o ile zbyt szybko nie zostaną zjedzone;))
  • Nadwyżki sezonowych owoców możemy także, bez straty ich odżywczych właściwości, zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie do zrobienia np. deseru lodowego za pomocą blendera bądź wyciskarki!

No Comments Yet.

Leave a comment