Przepisy z wykorzystaniem dehydratora

Dehydrator to urządzenie suszące produkty sedona-express-plastikspożywcze poprzez pozbawienie ich do 90%
zawartości wody. Świetnie sprawdza się w zdrowej kuchni, w której liczy się wysoka zawartość substancji odżywczych i wykorzystywanie szerokiej gamy naturalnych produktów. Wysuszyć możemy cokolwiek tylko zapragniemy, tylko skąd brać pomysły na to co suszyć i jak to potem wykorzystywać? Dzisiejszym postem przychodzimy z pomocą, dając garść inspiracji na wykorzystanie w zdrowych przepisach dehydratora.

 2_poz_4480673_1_Przyprawy, zioła, herbaty

Jednym z podstawowych sposobów w jaki możemy użyć dehydratora, to suszenie ziół czy innych produktów, w celu komponowania własnych przypraw czy herbat ziołowych. Zebrane na polach zioła, jak również wyhodowane we własnym ogrodzie, możemy następnie wysuszyć w celu przedłużenia ich trwałości. Jako herbatki na różne dolegliwości suszyć warto: miętę, rumianek, lipę, kwiaty nagietka, mniszek lekarski, skrzyp i wiele wiele innych. Do przyprawiania dań przydatne będą zioła takie jak: bazylia, tymianek, oregano, majeranek, estragon, cząber, itp., lecz również ususzone pomidory, czosnek, różne rodzaje papryki czy włoszczyzna.

Chipsy owocowe i warzywne

Pyszne chipsy bez jakichkolwiek dodatków, 0e816525b3c4d1c5e549d0d74b178d85o naturalnym smaku tych owoców otrzymać możemy np. z: jabłek, truskawek, ananasa, mango, bananów, moreli – najlepiej
pokrojonych na cienkie plasterki. Są idealne do chrupania samodzielnie lub jako szybki dodatek do różnego rodzaju owsianek, kaszek na słodko i zdrowych deserów.

Zdrowym zastępnikiem dla sklepowych chipsów ziemniaczanych i innych słonych przekąsek mogą zostać chipsy z przeróżnych warzyw. Liczne warzywa są o wiele bogatsze w składniki odżywcze niż wszechobecne warzywne_chipsyziemniaki. Chrupiące przekąski z dehydratora otrzymać możemy przykładowo z warzyw korzeniowych takich jak marchew, seler, pietruszka, burak, ale również liście jarmużu doskonale się do tego nadają. Po wysuszeniu warzyw można doprawić je do smaku za pomocą dobrych olejów tłoczonych na zimno, pełnowartościowej soli np. himalajskiej i preferowanych ziół np. bazylia, tymianek, oregano itp. lub innych przypraw jak sproszkowana papryka czerwona, papryka wędzona, chili, pieprz.

Przepis na krakersy jabłkowe

Składniki:

  • jabłko
  • ¼ szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • pół szklanki rodzynków
  • cynamon
  • pół szklanki płatków owsianych

Sposób przygotowania:

  • Jabłko wydrąż i bez obierania zblenduj.
  • Połącz z pozostałymi składnikami mieszając lub chwilę blendując.
  • Rozprowadź masę cienko na tacce dehydratora i susz ok. 3 godziny.
  • Wyjmij tackę i używając kółka do krojenia pizzy lub noża podziel je na małe kwadraciki i włóż z powrotem do dehydratora na kolejne 10 godzin.

„Orzeszki sojowe”

Pozostając w temacie słonych przekąsek warto wspomnieć o pseudo orzeszkach. Taką picture-012przekąskę można zrobić z ziaren soi lub cieciorki, albo poeksperymentować z innymi rodzajami nasion roślin strączkowych. Soję lub cieciorkę należy wcześniej namoczyć (np. zostawiając na noc) i ugotować. Następnie ziarenka przyprawiamy, np. sproszkowaną papryką, solą, oliwą, itp. i suszymy w dehydratorze do uzyskania chrupkich „orzeszków”.

Zdrowe dania błyskawiczne

Dehydrator posłużyć może również do samodzielnego przygotowania zdrowych produktów typu instant. Sproszkowane zupy, sosy czy dania dla dzieci mogą przydać się w sytuacjach, gdy nie mamy dostępu do kuchni i w szybki sposób przygotować możemy zdrowe dania. Taki proszek przygotować można na dwa sposoby. Robiąc zupę w normalny sposób, ale tak by miała ona dużo gęstszą konsystencję niż normalnie, blendując i następnie poddając dehydratacji. Można także przygotować różne suszone składniki na takie zupy i z nich przygotowywać mieszanki instant. Suszone „danie” przed spożyciem wystarczy jedynie zalać gorącą wodą.

Przepis na naturalne danie (papkę) dla dzieci:

  • Ugotuj wybrane produkty (warzywa, owoce), najlepiej na parze lub upiecz bez dodatku tłuszczów.
  • Zblenduj produkty na jednolitą masę.
  • Umieść masę na tacach dehydratora i rozprowadź na grubości ok 0,5 cm. Nastaw dehydrator na 50oC i susz 8-15 godzin. Po wysuszeniu masa powinna mieć twardą konsystencję i łatwo się łamać.
  • Połam na kawałki i zblenduj na proszek,
  • Przechowuj w torebce próżniowej lub słoiku nawet do 3 lat.

Błyskawiczny krem z pomidorów

zupa krem z pomidorówNależy wymieszać ze sobą, wcześniej wysuszone i sproszkowane, następujące składniki:

  • Suszone pomidory
  • Suszoną włoszczyznę
  • Odrobinę papryczki chili
  • Bazylię
  • Szczyptę soli i cukru

Surowe chleby, krakersy, ciastka

Dehydrator to urządzenie wyjątkowo przydatne dla osób szczególnie dbających o to, aby nie pozbawiać żywności żadnych składników odżywczych, w tym również enzymów. Wybierając tak zwaną dietę RAW (surową) możemy z pomocą dehydratora przygotować surowe chleby, chrupkie pieczywo, krakersy, ciastka.

Chleb migdałowo-morelowy

Składniki:

  • 2, 1/2 szklanki miękkiej pszenicy (namoczonej przez 24h)
  • 1/4 szklanki suszonych moreli, namoczonych, drobno posiekanych
  • 2 szuszone plastry ananasa, namoczone, drobnoposiekane
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 szklanki namoczonych, zmielonych migdałów
  • ziarenka z 1 laski wanilli
  • 1 łyżeczka przetartej skórki pomarańczowejchleb_bez_maki_10

Sposób przygotowania:

  • Homogenizować pszenicę.
  • Dodać moreli, ananasa, miodu, migdałów, wanilii oraz skórki pomarańczy i dobrze wymieszać z pszenicą.
  • Uformować 2 bochenki i odwadniać w dehydratorze w ok. 40oC przez 6 godz., następnie bochenki odwrócić i kontynuować odparowywanie przez jeszcze 5-6 godz. lub do zamierzonej wilgotności.

Chleb cynamonowo-daktylowy

Składniki:

  • 3 szklanki miękkiej pszenicy (namoczonej przez 24h)
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • Sposób przyrządzania:

Sposób przygotowania:

  • Homogenizować pszenicę i daktyle.
  • Dodać cynamonu oraz rodzynków do homogenatu, dobrze wymieszać.
  • Uformować 4 bochenki chleba, rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do dehydratora o temp. ok. 40oC na 5-6 godz., następnie zdjąć papier, odwrócić bochenki i kontynuować odwadnianie 5-6 godz. aż do otrzymania pożądanej wilgotności.

Krakersy z czerwonej papryki

Składniki:

  • 4 szklanki poszatkowanej papryki czerwonej
  • 2 łyżki stołowe namoczonych rodzynków
  • wybrane ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¼ szklanki oleju kokosowego

Sposób przyrządzania:

  • Zblendować wszystkie składniki.
  • Odwadniać w temp. ok. 40oC przez ok. 8 godz.

Chleb z ciecierzycy

sezamki2-mittelSkładniki:

  • 2 szklanki skiełkowanej ciecierzycy
  • 2 szklanki skiełkowanej pszenicy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku (zmielony)

Sposób przyrządzania:

  • Homogenizować nasiona.
  • Dodać przypraw, rozsmarować na grubości ok. 0,6cm na tacach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Odwadniać w dehydratorze w ok. 43oC przez 12-24 godz. w zależności od ilości włożonych tac. Przechowywanie w zamkniętym pojemniku.

Wafle migdałowe

Składniki:

  • 4-5 szklanek migdałów
  • Siemię lniane 4-6 łyżek stołowych
  • Świeży sok z 4 cytryn, 4 limonek
  • syrop klonowy
  • olejek cytrynowy lub mandarynkowy

Sposób przyrządzania:

  • Namoczyć 4-5 szklanek migdałów przez ok. 24h.
  • Siemię lniane 4-6 łyżek stołowych przemielić i namoczyć w 2 szklankach wody.
  • Wszystkie składniki wymieszać razem i zblendować, w razie potrzeby dodając odrobinę wody.
  • Rozsmarować masę na papierze do pieczenia i suszyć w dehydratorze w ok. 40oC przez kilkanaście godzin aż staną się chrupiące. W trakcie należy przewrócić je na drugą stronę.

No Comments Yet.

Leave a comment