Przyprawy i marynata

Dzisiaj temat jak to mówią trochę z innej beczki. Chciałabym skupić się na przyprawach. Z racji tego, że sezon grillowy mamy w pełni, warto zwrócić uwagę na nasze marynaty do mięsa czy też warzyw.

przepisy-marynaty-do-grilla
Dawno temu minęły już czasy, w których jedynymi, powszechnie dostępnymi przyprawami była sól i pieprz. Teraz w naszych kuchniach królują gotowe kompozycje przypraw do kurczaka, karczku czy innych potraw. Znaleźć w nich można niezależnie od marki głównie sól, pieprz, czosnek, cukier, oregano i kwasek cytrynowy. Tego typu mieszanki są na pewno wygodną i łatwą formą przyprawiania, ale warto zastanowić się również nad stworzeniem własnej mieszanki przypraw i ziół.
Mieszanki przygotowane przez nas mają głębszy i wyraźniejszy smak. Dzieje się to dlatego, ponieważ dodajemy same zioła, bez żadnych wypełniaczy i konserwantów. 


Jak sporządzić własną mieszankę do potraw z grilla?

Podstawę każdej przyprawy grillowej, tworzą oczywiście sól i pieprz.
Ale co jeszcze możemy dodać, aby uzyskać pożądaną mieszankę?

P1130391

W skrócie opisze niektóre przyprawy i ich orientacyjne smaki i zapachy.

bazylia – nadaje potrawą silny, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach, często kojarzona z kuchnią wloska

kurkuma – nadaje piękny, żółty kolor, ma zapach podobny do pieprzu i delikatny „imbirowy” smak,

kolendra – przyprawa o korzennym aromacie i lekko piekącym smaku,

gorczyca – ma charakterystyczny, gorzkawy smak; znana jest głównie z zastosowania w produkcji musztard,

chili – nadaje pikantny smak; jeśli lubimy ostre potrawy możemy dodać chili zamiast pieprzu,

gałka muszkatołowa – charakteryzuje ją świeży, korzenny aromat i intensywny, słodkawy smak,

kardamon – dobra propozycja, jeśli chcemy uzyskać pikantną mieszankę; ma intensywny, korzenny smak z nutką kamfory,

rozmaryn – ma orzeźwiający, gorzkawo-korzenny smak, nieco cierpki,

cząber – charakteryzuje się silnie korzennym zapachem, w smaku przypomina pieprz.

Do zbioru przypraw warto jeszcze dodać produkty świeże typu czosnek, cebula, czy szalotka. Zapewniają one głęboki smak potrawy i tworzą dobrą bazę naszej marynaty. Sos sojowy jest często używany jako substytut soli. Skórka z cytryny lub sok z cytryny doda nam cytrusowego posmaku i jednocześnie unikniemy konieczności dodania do naszej marynaty kwasku cytrynowego. Kwasy mają również za zadanie rozbicie tkanki łącznej w mięśniach, dzięki czemu mamy bardziej kruchą strukturę mięsa. Jako substancji kwasowej możemy również używać: octu czy wina. Lecz jeśli uzyskamy zbyt kwasowy posmak, możemy go zrównoważyć miodem bądź brązowym cukrem. Dodatek ten pozwoli nam również uzyskać piękny rumiany kolor. Dla podkreślenia smaku potraw i zachowaniu jego odpowiedniej wilgotności należy zalać je odpowiednim tłuszczem. Do przykładowych składników tłuszczowych zaliczamy np. oliwę z oliwek, oleje roślinne, pełnotłuste jogurty i mleko kokosowe. Odpowiednia kompozycja przypraw to początek drogi by uzyskać idealne danie z grilla. Warto jednak wcześniej zatroszczyć się o naszą marynatę i pozwolić by mięso mogło spokojnie wchłonąć wszystkie jej smaki. Oczywiście musimy pamiętać, że oprócz starannie dobranych przypraw musimy zaopatrzyć się w dobre i świeże mięso, odpowiedni grill (oczywiście jest nim Lotus Grill, dlaczego on, można poczytać we wcześniejszym artykule Lotus Grill, czyli zdrowe grillowanie) i odpowiednie towarzystwo. 🙂 🙂

P1130424

Na koniec jeszcze kilka cennych wskazówek:

pobrane (2) stosunek oleju do składników kwasowych powinien być 3:1 (zbyt długie trzymanie w kwaśnej marynacie powoduje, że kawałki dań będą zbyt miękkie i będą się rozpadać)

pobrane (2) wołowinę marynujemy nawet do 10 godz, drób od 30 minut do 3 godzin, ryby i owoce morza nie dłużej niż 30 min, warzywa od 15 do 30 minut (oczywiście czas uzależniony jest również od grubości porcji)

pobrane (2) marynata powinna jedynie zakrywać całościowo produkty

pobrane (2) mięso najlepiej marynować w lodówce, w pojemnikach próżniowych lub zamknięte folią spożywczą

pobrane (2) potrzebujemy ok pół szklanki na 0,5 kg produktu, który chcemy marynować

pobrane (2) podczas marynowania należy, kilkukrotnie obrócić żywność

pobrane (2) nie należy używać ponownie marynaty do innych produktów

pobrane (2) nie należy używać marynaty do sosów (produkty te miały kontakt z surowym mięsem, co może wywołać zaburzenia zdrowotne)

pobrane (1)

Dzięki różnym marynatom, nasze dania zawsze mogą smakować całkowicie inaczej.

No Comments Yet.

Leave a comment