Słów kilka na temat mycia i przygotowania owoców i warzyw do wyciskania

Cześć wszystkim : ) Dzisiaj chciałabym przybliżyć Wam temat mycia oraz przygotowania owoców i warzyw do procesu wyciskania z nich tego co najlepsze czyli pełnowartościowego soku. Otóż jeśli już dokonamy najlepszego z możliwych zakupu to musimy dalej też postąpić tak jak należy. Kolejnym etapem po zakupie owoców/warzyw jest ich umycie oraz przygotowanie do wyciskania. Co robimy? Jak postępujemy? Zaraz wszystko Wam pięknie opiszę. Ja wiem że każdy z nas robi to na codzień i doskonale wie jak to robić ale może czymś Was zaskoczę, kto wie. Także zapraszam do miłej lektury.

286202

Robiąc zakupy kieruję się wcześniejszymi zasadami/regułami i gdy już mam wszystkie moje pyszne owoce i warzywka u siebie w domu to wiadomo, że muszę je jakoś przygotować do dalszej obróbki a pierwszą rzeczą jaką robię ja, jak zapewne i Wy, to dokładne umycie tego co zostało niezliczoną ilość razy „zmacane” przez różnych ludzi. Ja dla swojej wygody zbieram wszystko w jednym miejscu w kuchni zaraz obok zlewozmywaka. Napełniam go do powiedzmy „+/-” 2/3 wysokości chłodną (ale nie za bardzo) wodą – pamiętajcie nigdy, przenigdy nie używajcie ciepłej, a już całkowicie zabronione jest używanie gorącej wody. Następnie kiedy już mam przygotowaną wodę zanurzam w niej moje  owoce/warzywa. Wiadomo że jabłka czy ogórki umyjemy w dość prosty sposób ale już takie produkty jak ziemniaki, marchewka czy pietruszka, które rosną w ziemi myjemy przy pomocy odpowiedniej szczotki, przy wyborze której musimy zwrócić szczególną uwagę na to aby nie była zbyt twarda bo może nam uszkodzić skórkę warzyw. Jeśli już umyjemy wszystko postarajmy się upewnić że wśród warzyw i owoców nie zostały niechciane resztki brudu, ziemi czy innych zanieczyszczeń. Jeśli dostrzeżesz zepsute sztuki, najlepiej od razu je wyrzuć. Jeśli już dokonaliśmy oczyszczenia naszych owoców i warzyw możemy przystąpić do procesu przygotowywania surowca do wyciśnięcia z niego soku. Mając w swoich zakupach takie owoce których skórka nie nadaje się do wyciskania z niej soku zalecane jest aby się jej pozbyć, będzie tak w przypadku wszystkich cytrusów, melona czy ananasa itp. Jeśli decydujemy się na sok z takich owoców jak: brzoskwinie, nektarynki, śliwki, mango, morele i wiśnie itp. KONIECZNYM jest aby pozbyć się pestek.

Mając na uwadze wartości odżywcze soków najlepsze są te do których przygotowania użyjemy świeżych warzyw/owoców. Im dłużej dany produkt jest przez nas przechowywany tym bardziej wysycha i tracimy cenne składniki odżywcze, a jeśli wysycha to uzyskamy mniej soczku – pamiętajcie o tym, ŚWIEŻY PRODUKT = WIĘCEJ SOKU. Kolejną rzeczą o której nie sposób nie wspomnieć to fakt iż sok ze sklepowej półki nie będzie smakował oraz nie będzie miał takiej konsystencji jak ten przez nas świeżo zrobiony. Nasz zdrowy sok będzie napewno o niebo lepszy, będzie napewno gęstszy, bardziej esencjonalny i bez dodatku zbędnych cukrów co nieoznacza wcale że nie będzie słodki – będzie słodki naturalną słodyczą warzyw i owoców. Do wyboru mamy różnego rodzaju owoce i warzywa, i to jaki zrobimy sobie dzisiaj sok zależy tylko i wyłącznie od nas samych, ale mamy jedno ALE. Jesteście ciekawi cóż to za tajemnicze „ALE”? Wiem że jesteście ciekawi dlatego nie będę trzymała Was w niepewności. Jak zapewne się domyślacie istnieje pewna grupa owoców z której nie wiem jak byśmy się starali to jednak jednolitego soku nie uzyskamy, mówię tutaj o bananach, kiwi i innych owocach o podobnej konsystencji – są to owoce bardzo miękkie i mączyste które nie dadzą nam typowego soku dlatego warto przy nich zastosować funkcję homogenizacji, którą to posiadają niektóre wyciskarki.

No tak zrobiliśmy sobie pyszny soczek, wypiliśmy go, zrobiło się nam dobrze bo wszystkie składniki odżywcze, witaminy, enzymy i minerały dostały się do naszego organizmu ale pozostały nam niechciane odpadki, rzecz naturalna – bierzemy pojemnik i do kosza. A ja wam mówię STOP. Po co od razu do kosza, czy nie można tego wykorzystać w jakiś inny sposób? Otóż nie ze wszystkiego ale z części na pewno możesz skorzystać np. jako składnik zup, możesz przygotować jakąś surówkę czy nawet jarskie kotleciki. Moi Drodzy w tym temacie ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.

No Comments Yet.

Leave a comment