Soki z ziół

W związku z nadchodzącą wiosną możemy już15977587_1861484007427097_1784044830918457510_n przygotowywać się na urodzaj składników
do wyciskania soków. W sklepach i na straganach zaczną pojawiać się najróżniejsze warzywa i owoce, z których będziemy mogli tworzyć ulubione kombinacje soków. Popularne warzywa i owoce to jednak nie jedyne składniki, z których możemy otrzymać sok. Wykorzystanie do jego produkcji wyciskarki wolnoobrotowej daje nam możliwość wyciskania również zielonych części roślin, w tym ziół. W związku z tym chciałam zwrócić uwagę na składniki, które możemy znaleźć we własnym ogródku lub na pobliskiej łące. Żeby korzystać z dobrodziejstw składników roślinnych jakimi są zioła potrzeba jednak sporej wiedzy, aby mieć świadomość co nadaje się do spożycia. Jest jednak parę roślin, które z pewnością każdy bez problemu odróżni i może użyć we własnej kuchni. Przedstawię więc parę roślinnych dodatków do soków wraz z ich zdrowotnymi właściwościami.

Mniszek lekarski

mlecz_dandelions

Każdy, nawet dziecko jest w stanie odróżnić liście popularnie zwanego mlecza, czyli mniszka lekarskiego. Zawierają one wiele cennych substancji odżywczych, działając również jak sama nazwa wskazuje leczniczo. Składniki odżywcze znajdujące się w liściach mleczu to m.in. beta- karoten, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witamina C, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, jak również substancje wspomagające organizm takie jak inulina, śluzy i garbniki. Najwyższe stężenia tych substancji mają oczywiście młode wiosenne listki. Można dodać je przykładowo do sałatki, jednak więcej wartości uzyskamy dodając go do świeżo wyciskanego soku. Najlepiej do składu dołączyć inne, bardziej słodkie składniki, które przełamią gorycz liści.

Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego:

  • Działa oczyszczająco na wątrobę i drogi żółciowe – wzmaga przepływ żółci przez co działa leczniczo przy dolegliwościach wątroby.
  • Wspomaga oczyszczanie całego organizmu poprzez działanie tonizujące.
  • Wspomaga leczenie i profilaktykę anemii i niedożywienia.
  • Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
  • Działa wspomagająco w leczeniu stanów zapalnych stawów, w tym reumatyzmu
  • Pobudza oraz poprawia przemianę materii.
  • Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe.

Czerwona Koniczyna

Popularną na każdej łące roślinką jest również czerwona koniczyna. Jest ona ziołem wykorzystywanym szczególnie w celu regulacji gospodarki hormonalnej. W swoim składzie zawiera substancje takie jak: witaminy z grupy B, witaminę C oraz D, izoflawony, fitosterole, kwasy fenolowe, garbniki, glikozydy, taniny oraz sole mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, siarka, fosfor). Sok koniczynowy przyrządzamy z kwiatów, łodyg i górnych liści.

Główne korzyści prozdrowotne, które możemy osiągnąć poprzez picie soku z koniczyny:

  • Łagodzenie objawów menopauzy poprzez zwiększanie ilości estrogenów, pomocniczo w trakcie hormonalnej terapii zastępczej.
  • Również łagodząco w innych kobiecych dolegliwościach takich jak zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  • Poprawa nastroju, redukcja stanów depresyjnych i lękowych.
  • Korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych, działanie odtruwające na krew.
  • Działanie moczopędne i wykrztuśnie.

Pączki igieł sosny

Sosna zwyczajna_normalNa wiosnę, tak jak i inne drzewa, sosny wypuszczają pączki nowych igieł. Są one dużo bardziej miękkie i soczyste od pozostałych igieł. Sosna jest znanym środkiem leczniczym, a najpowszechniejszymi jej formami są olejki zapachowe do aromaterapii oraz syropy. Dodanie pączków sosnowych do soku nada mu niepowtarzalny leśny, żywiczny aromat i korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Ważnymi składnikami sosnowych igieł są: duże ilości witaminy C, witaminy z grupy B, antyutleniacze i oczywiście olejki eteryczne.

Właściwości prozdrowotne pączków sosny to:

  • Wspomaganie leczenia chorób układu oddechowego poprzez działanie wykrztuśne i stymulujące czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych.
  • Ma silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, przez co wspiera walkę organizmu z chorobami zakaźnymi.
  • Działanie żółciopędne, moczopędne i wspierające organizm w wydalaniu toksycznych związków.
  • Profilaktycznie we wzmacnianiu odporności i ogólnej witalności.

Kwiaty czarnego bzu

Sambucus_nigra_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-127Drobne białe kwiatki zebrane w baldachy na krzakach czarnego bzu to łatwo rozpoznawalny, dość powszechny widok. Przetwory z kwiatów, lecz również owoców stanowią jeden z szerzej wykorzystywanych produktów w ziołolecznictwie. Włożenie do wyciskarki wolnoobrotowej kwiatów czarnego bzu nada naszemu sokowi niezwykłych właściwości. Ich najważniejsze składniki to: bogactwo flawonoidów i kwasów fenolowych, kwasy organiczne, sterole, olejki eteryczne, garbniki i sole mineralne.

Ze względu na skład, głównymi właściwościami kwiatów czarnego bzu są:

  • Działanie napotne i przeciwgorączkowe – przez co taki sok doskonale sprawdzi się podczas leczenia przeziębień i grypy.
  • Łagodzenie różnego rodzaju stanów zapalnych w organizmie.
  • Działanie moczopędne, a więc również oczyszczające.
  • Uszczelnianie naczyń krwionośnych, poprawa ich elastyczności.

Pokrzywa

1414

Chyba nie ma łatwiejszej do rozpoznania rośliny polnej od pokrzywy. Mimo jej odstraszającego parzenia, warto uzbroić się w rękawiczki i sięgnąć po to bogate w substancje aktywne ziele. Prozdrowotne związki wchodzące w skład pokrzywy to m.in.: flawonoidy, fitosterole, antocyjany, witaminy A, C, E i K, alkaloidy, kwasy organiczne, garbniki, wapń, magnez, żelazo, krzem. Wyciśnięty z pokrzywy sok to silny antyoksydant i ziołowy tonik oczyszczający. Najwyższą koncentrację składników aktywnych zawiera młoda, wiosenna pokrzywa, stąd najlepiej jest zbierać i wykorzystywać ją w tym okresie.

Oto więc powody aby wyciskać i pić sok z pokrzywy:

  • Oczyszcza organizm – sok z pokrzywy poprzez swoje działanie moczopędne i tonizujące działa oczyszczająco.
  • Antyoksydacyjnie – sok z pokrzywy posiada wyjątkowo wysokie stężenie związków przeciewdziałających utlenianiu, a więc wzmacniających odporność naszego organizmu, działających antystarzeniowo oraz antynowotworowo.
  • Jako wsparcie przy leczeniu anemii i niedożywienia.
  • Przeciwbólowo i przeciwzapalnie, zwłaszcza przy przewlekłych dolegliwościach jak np. reumatyzm.
  • Antyalergicznie – jest to spowodowane działaniem antyhistaminowym, a więc redukcją wytwarzania przez organizm powodującej objawy alergiczne histaminy.
  • Zmniejsza kwasowość żołądka, przez co zapobiega nadkwasocie oraz działa ochronnie na śluzówkę zapobiegając wrzodom żołądka.
  • Obniża poziom cukru – może być więc przydatny dla osób z cukrzycą mających problemy z uzyskaniem prawidłowych, niższych stężeń glukozy we krwi.
  • Wzmacniająco na włosy – ze względu na bogactwo m.in. krzemu, potrzebnego dla odbudowy zdrowych i pięknych włosów.

No Comments Yet.

Leave a comment