Sokowirówka vs Wyciskarka

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić naprawdę króciutkie porównanie sokowirówki i wyciskarki do soków. Na pewno większa część z Was doskonale zna różnice pomiędzy tymi urządzeniami ale dla tych co się nie orientują w temacie małe porównanie. Mam nadzieję, że te informacje okażą się przydatne tej części z Was która zastanawiać się będzie w niedalekiej przyszłości nad zakupem urządzenia służącego do produkcji soków. 

porównanie

 


Główną rolę w technologii działania SOKOWIRÓWEK odgrywa wirujące sito, którego ścianki posiadają mikrootwory oraz którego dno wyposażone zostało w ostrza. W trakcie pracy sokowirówki obroty sita sięgają od 6 000 do 12 000 obrotów na minutę w zależności od modelu urządzenia. Wytwarza się siła odśrodkowa, która działa na surowiec, tak więc mechanizm uzyskiwania soku przez sokowirówkę oparty jest o siłę tarcia a jak doskonale wiemy tarcie w połączeniu z wysokimi obrotami na minutę oraz ostrzami niszczy to co jest najcenniejsze w soku, czyli enzymy, minerały i witaminy.Sokowirówka uzyska nam sok z niemalże wszystkich gatunków warzyw i owoców. Jeśli jednak chodzi o zioła, warzywa liściaste typu: sałata, szpinak czy kapusta, albo też rośliny liściaste takie jak: trawa pszeniczna pokrzywa – sokowirówki nie są w stanie efektywnie wycisnąć z nich soku.

WYCISKARKI natomiast w przeciwieństwie do sokowirówek to urządzenia wolnoobrotowe, które wykorzystują w procesie wyciskania siłę miażdżenia bez konieczności tarcia. Jest to proces kilkuetapowy a główna rola przypada obracającemu się bardzo wytrzymałemu wałkowi ślimakowemu, który to właśnie miażdży i wyciska sok z surowca. Wałek ten obraca się niezwykle wolno, w zależności od modelu będą to obroty rzędu od 40 do 120 obrotów na minutę – w takim przypadku sok nam się nie napowietrza ani też nie nagrzewa jak to ma miejsce przy sokowirówkach. Sok wyciśnięty przy użyciu wyciskarki będzie gęstszy a także mniej klarowny niż jest to w przypadku sokowirówki, ale będzie on znacznie bardziej bogaty w witaminy, enzymy oraz składniki odżywcze, które pozostają w nim „żywe” i nie zniszczone w procesie wyciskania.

Sokowirówka vs wyciskarka

Sok działa zdecydowanie bardziej skuteczniej i szybciej niż taka sama porcja zjedzonych warzyw i owoców. Sok jest natychmiast przyswajany – niemal w całości, bez utraty cennych składników.

No Comments Yet.

Leave a comment