Walczymy z zakwaszeniem! Kuracja cytrynowa profesora Tombaka

W zeszłym tygodniu przy okazji omawiania możliwości jonizatorów poruszyliśmy problem zakwaszania organizmu. Dzisiaj skupimy się na wpływie zakwaszenia na organizm, a także na innych sposobach, jak pomóc odzyskać naszemu ciału zdrowie, siłę i odporność przez poprzez przywrócenie prawidłowego pH.

Praktycznie wszystkie uboczne produkty metaboliczne w komórkach to zanieczyszczenia kwaśne. Powstają one przy spożywaniu zbyt dużej ilości żywności białkowej. Różne czynniki – stały stres, życie w napięciu, złe odżywianie mało wartościowymi produktami, mało aktywny tryb życia, zanieczyszczenia środowiska itp. – nie pozwalają na całkowite pozbycie się tych kwaśnych pozostałości. Z powodu ich nagromadzenia płyny środowiska wewnętrznego – krew, płyn ustrojowy i limfa – stają się bardziej kwaśne, a równowaga kwasowo – zasadowa organizmu zostaje naruszona.

Chociaż produkty metabolizmu komórek są kwaśne, wewnętrzne płyny naszego organizmu (z wyjątkiem kwasu żołądkowego) są lekko zasadowe. Ważne są tu zwłaszcza parametry krwi. Organizm może funkcjonować prawidłowo, gdy krew jest lekko zasadowa, gdy wartość pH znajduje się pomiędzy 7,35 a 7,45. Tylko taka krew może dostarczać do organizmu składniki odżywcze i skutecznie usuwać kwaśne pozostałości. Gdy rodzimy się, nasza krew jest najbardziej zasadowa o pH = 7,45. Niestety, w trakcie rozwoju środowisko wewnętrzne organizmu oraz krew stają się coraz kwaśniejsze. Zakłóca się równowaga zasad i kwasów. Organizm zakwasza się, pH krwi odbiega od wartości optymalnej i spada poniżej 7,35. Nawet niewielkie odchylenie od tych wartości powoduje poważne problemy zdrowotne. Dalszy wzrost kwasowości krwi i spadek wartości pH do 6,95 może doprowadzić nawet do śpiączki oraz spowodować realne zagrożenie dla życia ludzkiego.

php7DMH9e1bae149b6100a161f6473181b31f5ca4Często niepokoją nas różne bóle występujące w różnych częściach ciała. Najczęstszym tego powodem jest nagromadzenie kwaśnych zanieczyszczeń. W środowisku kwaśnym czerwone krwinki twardnieją, mają wtedy trudności w przechodzeniu przez naczynia włosowate, którymi są dostarczane substancje odżywcze i usuwane produkty metaboliczne. Środowisko kwaśne zagęszcza krew i jest to jedna z przyczyn wysokiego ciśnienia krwi. W przypadku nagromadzenia się kwaśnych pozostałości przy którymkolwiek z narządów, krążenie krwi zostaje miejscowemu zaburzeniu, a w ślad za tym zostaje zaburzone dostarczanie niezbędnych tam substancji. Narząd nie jest w pełni zdolny do wykonywania swoich funkcji i zaczynają rozwijać się choroby.

Każda choroba, poczynając od przeziębienia, a kończąc na nowotworze, rozpoczyna się od przekroczenia odpowiedniego limitu zatrucia, powyżej którego organizm nie może sobie już poradzić z nagromadzeniem kwaśnych pozostałości i nie posiada możliwości przeciwdziałania wolnym rodnikom, osłabiona jest także umiejętność bronienia się. Akumulacja tych pozostałości jest procesem starzenia się. Usuwanie zgromadzonych zanieczyszczeń z organizmu to nie tylko oddalanie starości, ale również odbudowa funkcji ciała na poziomie molekularnym.

Oprócz pobolewań w różnych częściach ciała, oznaką zakwaszenia są:

  • problemy z trawieniem, biegunki lub zaparcia
  • niedoskonałości skóry, alergie skórne, ciemne kręgi pod oczami – to często pierwszy objaw!
  • nietolerancja pokarmowa
  • problemy z koncentracją i snem
  • zespół metaboliczny (cukrzyca, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, nadciśnienie, duża otyłość)
  • uczucie niesmaku w ustach, obłożony język
  • nudności, osłabienie fizyczne, zawroty głowy

Objawów może być wiele i zazwyczaj są mało specyficzne, nie wskazują na zakwaszenie jako powód występowania problemów zdrowotnych.

Aby pozbyć się zakwaszenia organizm, należy przede wszystkim zmienić swój tryb życia i dietę. Trzeba zacząć uprawiać sport, który wspomaga przebudowywanie naszego organizmu i usuwanie szkodliwych substancji z tkanek i kości (nawet metale ciężkie akumulowane przez lata w kościach!), włączyć do diety dużą ilość surowych owoców i warzyw, a także zdrowych tłuszczy, ograniczyć używki, zacząć pić wodę o odpowiednim pH – wodę alkaliczną, którą możemy uzyskać w domu za pomocą jonizatora wody.

Zakwaszenie organizmu pojawia się wtedy, gdy:

  • jemy źle zbilansowane jedzenie z przewagą produktów kwasotwórczych, spożywamy za dużo białka lub produktów o dużej zawartości skrobi i cukrów
  • żyjemy w silnym, stałym napięciu (stres działa bardzo silnie kwasotwórczo)
  • cierpimy na stany zapalne
  • jesteśmy narażeni na działanie wolnych rodników

Ciało ciągle musi regulować kwasowość tkanek, używając do tego minerałów, które dostarczamy z pożywieniem. Jeśli tego nie robimy, organizm czerpie zapasy np. z naszych kości, a finalnie przestaje sobie radzić z przywracaniem równowagi, zawartość związków kwasowych ciągle się powiększa, demolując organizm od środka. Zbyt kwaśne pH niszczy tkanki ciała powoli prowadząc do degradacji 100 000 km naszych żył i tętnic, upośledzając działanie każdego organu, każdej części ciała.

Polska dieta jest wyjątkowo kwasotwórcza – lubimy jeść dużo i tłusto, spożywamy dużo chleba, śmietany i wędlin. Pijemy kawę, najczęściej z ciastkiem. Taka dieta prowadzi do zakwaszenia i szeregu chorób, od alergii po choroby nowotworowe.

Kiedy mówimy o jedzeniu żywności zasadowej czy rozpoczęciu zasadowej diety, mamy na myśli spożywanie tych pokarmów i napojów, które mają zasadowy wpływ na nasz organizm. Efekt ten jest oparty o produkty metabolizmu, które powstają z pokarmów przez nas spożywanych. Niektóre produkty pozostawiają kwaśne metabolity, podczas gdy inne pozostawiają alkaliczne produkty metabolizmu. Większość nas powinna w ramach zdrowej diety dążyć do spożywania 75-80% zasadowej żywności przy jednoczesnym spożyciu maksymalnie 20-25% żywności kwasowej.

YoungJednym z naukowców, którzy poświęcili swoje życie badaniom nad równowagą pH jest dr Robert Young. Poświęcił swoje życie na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, jak i dlaczego powstają choroby. Odkrycia przerosły oczekiwania samego dr Younga. Odkrył on, że większość chorób to tak naprawdę objawy zakwaszenia organizmu, gdy ciało nie nadąża z usuwaniem toksyn. Wówczas pojawiają się objawy chorób: nadmierny cholesterol – organizm osłania ścianki żył przed nadmiernym kwasem i uszkodzeniami, otyłość – organizm nie ma jak usuwać toksyn i odkłada je w tkance tłuszczowej, niedoskonałości skóry – organizm nie ma jak usuwać kwasów i usuwa je poprzez skórę, żółtaczka – wątroba ma tak wiele toksyn, że nie jest w stanie filtrować nowych itp. Gdy tylko damy naszemu organizmowi szansę, sam zacznie usuwać toksyny. Tak jak z ranami – goją się same. Organizm również leczy się sam, musimy tylko to umożliwić.

Zasady diety Roberta Younga można łatwo wprowadzić w życie. Wystarczy:

1. Unikać pokarmów kwasowych – większość ludzi zjada je na śniadanie. Takie potrawy, jak płatki, jajka, nabiał, soki i kawa mają działanie zakwaszające, znacznie lepiej jest zjeść surowe warzywa.
2. Warzywa powinny stanowić większość każdej porcji – przynajmniej trzy czwarte talerza.
3. Usuń z diety mięso i nabiał, a przynajmniej ogranicz ich ilości.
4. Uważaj na drożdże i wypieki z drożdżami, zazwyczaj łączą one w sobie białą, bezwartościową mąkę, cukier, nabiał i słodkie dodatki, jak np. rodzynki.
5. Nie używaj mąki, zwłaszcza białej pszenicznej, o wiele lepiej jest zacząć używać w kuchni mąki z kasz, jak np. gryczaną czy z ciecierzycy.
6. Unikać białego cukru i słodzików, zamiast nich używaj nierafinowanego brązowego, najbogatszy skład ma cukier trzcinowy Dark Muscovado. Jeśli ciężko zrezygnować Ci ze słodkiego smaku, stosuj roślinne produkty słodzące, jak stewia czy cukier brzozowy.
7. Wybieraj te owoce, które nie są zbyt słodkie.
8. Używaj naturalnych przypraw, bez antyzbrylaczy, konserwantów czy glutminianu sodu.

thKU8OVZ6CKolejnym naukowcem wartym wspomnienia jest profesor Michał Tombak. Pochodzący z lekarskiej rodziny specjalista medycyny naturalnej, bioenergoterapeuta, od 40 lat zgłębia metody naturalnego leczenia. W Polsce uznawany jest za jeden z największych autorytetów w dziedzinie medycyny niekonwencjonalnej.

Prof. Tombak opracował naturalną kurację odkwaszającą opartą na piciu soku z cytryn przez 14 dni. Zarówno miąższ, sok, jak i skórka, posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Oto 13 leczniczych zastosowań cytryny.

Oczyszczanie jelit
Kwaśny smak tych owoców zwiększa perystaltykę jelit, co przyczynia się do wydajniejszego usuwania z organizmu produktów przemiany materii, a także sprzyja regularności tego procesu. Wyciśnij jedną cytrynę do ciepłej, alkalicznej wody o pH 9.5 – niech będzie to pierwszy napój, po który sięgasz z samego rana.

Nowotwory
Cytryna zawiera 22 przeciwrakowe i przeciwkwasowe związki, włącznie z limonenem, naturalnie występującym olejem, który spowalnia i buforuje kwasy niszczące zdrowe tkanki, prowadzące do tworzenia się guzów nowotworowych. Znaleźć w nich można także substancje, nazywane glikozydami flawonoidowymi, które powstrzymują kwasy uszkadzające zdrowe komórki.

Grypa i przeziębienie
Cytryny są bogate w witaminę C i flawonoidy, które – wspólnymi siłami – uderzają w szkodliwe kwasy metaboliczne, wspomagają usuwanie tych toksyn z organizmu poprzez układ wydalniczy, skórę.

Wątroba
Świeży sok z cytryny, dodany do dużej szklanki wody, wypijanej o poranku, jest znakomitym sposobem na detoksykację wątroby.

Żywienie
Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, mnóstwo wapnia, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik – wszystkie te substancje służą podtrzymaniu alkalicznej struktury organizmu. Używaj soku z cytryny do przyprawiania potraw, sałatek. Podgrzany sok z cytryn (np. w herbacie) traci część swoich właściwości.

Równowaga pH
Choć cytryny – same w sobie – są kwasowe (pH równe 3.5), to jednak ich działanie jest silnie alkalizujące, ponieważ zawierają zasadowy związek dwuwęglanu sodu, który wchodzi w interakcję z kwasami metabolicznymi organizmu, powodując ustabilizowanie pH płynów ustrojowych organizmu na alkalicznym poziomie.

Alergie
Cytryny zawierają dobroczynny, organiczny związek chemiczny – hesperydynę. Badania wykazały, że hesperydyna łagodzi objawy alergiczne.

Choroby neurologiczne
Cytryny zawierają również tangeretynę, która występuje w ich skórkach. Dzięki temu – jak udowodniono – są efektywne w łagodzeniu zaburzeń mózgowych, takich jak choroba Parkinsona, ponieważ buforują kwasowe toksyny (powstałe z nadmiernej konsumpcji cukru, aldehydu octowego i alkoholu) niszczące komórki mózgowe.

Choroby oczu, osłabienie naczyń
Rutyna, która również występuje w cytrynach, łagodzi objawy dolegliwości, związanych ze wzrokiem; włącznie z retinopatią cukrzycową. Badania wykazały, że buforuje kwasy, które niszczą delikatne pręciki i czopki w siatkówce gałki ocznej. Rutyna uszczelnia również naczynia krwionośne, wzmacnia je i wspomaga regenerację uszkodzeń wywołanych kwaśnymi metabolitami.

Działanie przeciwkwasowe
Oprócz efektywnego działania, polegającego na redukcji kwasów, które wnikają do organizmu ze środowiska, poprzez układ oddechowy, albo powstają w wyniku złej diety i zaburzeń metabolizmu, powodując objawy grypy i przeziębienia, terpeny z owoców cytrusowych wykazują przeciwkwasowe działanie również w przypadku takich dolegliwości, jak refluks, niestrawność, zgaga, infekje czy owrzodzenia.

Cukrzyca
Cytryny, poza korzystnym wpływem na wzrok i zmniejszaniem chorób, które są związane z cukrzycą, wykazują również działanie polegające na obniżaniu poziomu zakwaszenia krwi i redukowaniu poziomu kwasowej glukozy.

Kamienie nerkowe, w woreczku żółciowym
Witamina C, w którą bogaty jest sok z cytryny, pomaga rozpuszczać kamienie w woreczku żółciowym i w nerkach, a także złogi wapnia, któe następnie usuwane są z moczem.

Inne
Występujący w cytrynach dwuwęglan potasu pomaga neutralizować środowiskowe, pokarmowe i metaboliczne kwasy, których działanie wiąże się z procesami starzenia się organizmu, a także z wieloma chorobami.
Cytrynowa kuracja według prof. Tombaka
Kurację cytrynową zaleca się stosować przy poniższych chorobach: osteoporoza, podagra, chroniczny reumatyzm, kamienie żółciowe i kamienie nerkowe, anemia, dna moczanowa, cukrzyca, nadwaga, nadciśnienie, katar żołądka oraz choroby wątroby. Kuracja ta nie wymaga zmiany otoczenia oraz specjalistycznej opieki podczas kuracji. Można ją stosować w domu lub pracy.

Do przeprowadzenia kuracji potrzebne będą najlepiej organiczne cytryny z cienką skórką – mają więcej soku. Przed wyciskaniem cytryny dokładnie szorujemy w gorącej wodzie z odpowiednim detergentem. Po wyciśnięciu sok należy wypić jak najszybciej, gdyż sok cytrynowy bardzo szybko się utlenia pod wpływem powietrza.
Istnieją dwa rodzaje kuracji: profilaktyczna i lecznicza. Profilaktyczna jest zalecana w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę (wiosna, jesień), lecznicza natomiast w trakcie trwania chorób.

IMG_20151018_232632

Kuracja profilaktyczna

  • dzień 1 i 10 – 1 cytryna
  • dzień 2 i 9 – 2 cytryny
  • dzień 3 i 8 – 3 cytryny
  • dzień 4 i 7 – 4 cytryny
  • dzień 5 i 6 – 5 cytryn

Łączna suma wypitych cytryn wynosi 30. Cytryny należy przekroić na dwie połówki, wycisnąć i pić, najlepiej bez dodatków. Sok można w razie trudności z przełykaniem rozcieńczyć wodą i dodać jedną łyżeczkę miodu.

 

Kuracja lecznicza

  • dzień 1 i 12 – 5 cytryn
  • dzień 2 i 11 – 10 cytryn
  • dzień 3 i 10 – 15 cytryn
  • dzień 4 i 9 – 20 cytryn
  • dzień 5, 6, 7 i 8 – 25 cytryn

Podczas tej kuracji wypijamy w sumie sok z 200 cytryn. Sok przygotowujemy analogicznie jak w przypadku kuracji profilaktycznej, jednakże nie można niczym go rozcieńczać ani nic dodawać. Bardzo rzadko mogą się zdarzyć problemy jelitowe. Jeśli taka sytuacja wystąpi, należy zaprzestać kuracji leczniczej i przejść na kurację profilaktyczną. Pomoże to żołądkowi przyzwyczaić się do soku z cytryny. Dzienną dawkę dzielimy na porcje (3 – 5 razy dziennie) pamiętając o tym, że sok pijemy minimum pół godziny przed posiłkiem i godzinę po posiłku.

Należy pamiętać aby podczas kuracji pić dużo wody (nie łącząc jej z sokiem, w odpowiednich odstępach czasowych od wypicia napoju). Podczas kuracji można zaobserwować wydajniejszą pracę nerek. W moczu może się pojawić sól moczanowa o ceglanym kolorze. Kuracja sokiem cytrynowym wydajnie zaopatruje organizm w witaminy, których ciągle brakuje, zwłaszcza w momentach osłabienia. Kwas cytrynowy z racji dużej zawartości wapnia wspomaga przebudowywanie kości, oszczyszcza kości z toksyn. W wyniku kuracji w organizmie powstaje naturalny kwas aminowo-cytrynowy, który jest składnikiem (w postaci syntetycznej) praktycznie wszystkich preparatów farmakologicznych przeznaczony do walki z wyżej wymienionymi chorobami.

sok-z-cytryny-na-plukanke-do-wlosowSok z cytryny należy pić również jak zaczyna boleć gardło lub w momencie, gdy zaobserwujemy pierwsze oznaki anginy. Można też ssać po plasterku cytryny co 15 minut. Cytryna jest jest również idealnym środkiem do walki z wypadaniem włosów. Należy wówczas nacierać skórę głowy kawałkami cytryny przez 10 dni, po kilkunastu minutach spłukać.

Na zdrowie!

 

No Comments Yet.

Leave a comment