• sklep
  • kontakt
  • fb
  • yt
soczysty eko blog

O zdrowych sokach i dobrych wyciskarkach. O koktajlach i blenderach. Oraz o wszystkim co może przydać się w zdrowej kuchni.

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas
Kącik wiedzy  /  24 listopada 2016

Właściwości awokado

by Justyna Wereszka
Właściwości awokado

Określenie awokado jako owocu często jest dość kontrowersyjne. Awokado jako owoc nie jest ani słodkie, ani nie zawiera dużej ilości węglowodanów. W swoim smaku jest za to dość neutralne, a z wartości odżywczych przeważają w jego składzie tłuszcze. Pomimo tego jest on i tak najczęściej wybieranym produktem żywieniowym przez modelki. Jednak jak na opis owocu, są to dość nietypowe określenia, ale wbrew pozorom, bez wątpienia należy on do tej grupy.

Zaczynając od początku i od jego wartości odżywczych.
Średniej wielkości awokado ważące ok. 200 g dostarcza nam 54 % naszego dziennego zapotrzebowania na błonnik i jednocześnie jest to ok. 300 kcal (zdrowych kcal). Dodatkowo owoc ten jest świetnym źródłem witaminy K, E, C, A, witamin z gr. B i kwasu foliowego. Zawiera dwa razy więcej potasu niż banan, a ponadto zawiera magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk i fosfor. No i przede wszystkim zawiera on najważniejszy dla siebie składnik, czyli zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które są prawdziwym paliwem dla naszego mózgu.

Jego zdrowotne właściwości mają zastosowanie w kilku dziedzinach:

– poprawia pracę mózgu

– wzmacnia serce, obniżając poziom złego cholesterolu i podnosząc jednocześnie poziom tego dobrego

– zalecany jest dla kobiet w ciąży ze względu na obecność w nim kwasu foliowego

– obniża ciśnienie krwi

– zapobiega skokom poziomu cukru

– działa przeciwzapalnie (duża ilość fitoskładników)

– spowalnia proces starzenia się (obecność antyoksydantu glutationu)

– poprawia trawienie i proces wchłaniania substancji odżywczych

– chroni przed powstawaniem nowotworów

Do czego użyć i jak jeść awokado?

Awokado, jak dla mnie najbardziej kojarzy się w połączeniu z bananem i mlekiem.

12049616_1690812131160953_6784372791568165430_n

Dodatek awokado do koktajlu sprawi, że wyjdzie on delikatny i zawsze będzie miał aksamitną konsystencje. Dlatego często możemy spotkać się z nazwą krem, mus lub masło z awokado.

Awokado idealnie pasuje do koktajli jako składnik uzupełniający go o zdrowe tłuszcze. Z racji na jego naturalny smak idealnie łączy się prawie z wszystkimi produktami, jednocześnie dając nam idealnie kremową konsystencje.

 

 

Najczęściej  jednak w koktajlach awokado łączone jest z:

– bananem

– jabłkiem

– szpinakiem

– jogurtem naturalnym

– siemieniem lnianym

– otrębami

10394636_1730090317233134_6464794808838844375_nZblendowane awokado możemy traktować również jako zdrowy zamiennik masła. Jest to zdrowa forma tłuszczu/masła, którą możemy smarować chleb. Takie masło z dodatkiem posiekanych innych składników jak np. por, jajka, czosnek tworzy idealną pastę kanapkową. Awokado oprócz tego można użyć jako dressingu do sałatek. Idealnie łączy się z musztardą i cytryną, tworząc wyjątkowe doznania smakowe. Pasuję również jako główny składnik sałatek, pokrojony w większe cząstki. W sałatce caprese może zastąpić mozzarelle. Oprócz podawania go w formie koktajli lub na wytrwano możemy z niego wyczarować również zdrowy i pyszny deser czekoladowy. Wystarczy połączyć awokado, kakao coś co doda nam słodyczy i ewentualnie można dodać jeszcze banana lub masło orzechowe.

Awokado swoje zdrowotne właściwości niesie nie tylko w formie, którą możemy spożywać, ale również świetnie sprawdza się jako maseczka na przesuszoną i zmęczoną skórę. Domową maseczkę z awokado możemy zrobić w każdej chwili. Wystarczy obrać awokado ze skórki, wyjąć pestkę i zblendować na gładką masę z dodatkiem łyżeczki miodu. Awokado swoje zdrowotne właściwości dostarcza nam od środka, dzięki stymulacji produkcji kolagenu przez zawarte w nim tłuszcze i witaminę E. Jak i również od zewnątrz stosując go właśnie w formie maseczek. Zawarte w nim kwasy omega-3, wpływają wówczas na nawilżenie naszej skóry, nie zatykając jednocześnie porów. Dodatkowo obecna w nim witamina C działa rozjaśniająco na naszą cerę. Maseczkę trzymamy ok 10 min, a następnie dokładnie spłukujemy. Możemy nakładać ją na twarz, dekolt, ręce i inne przesuszone części ciała.

A jak stwierdzić w sklepie czy awokado jest dojrzałe i dobre do spożycia?

Przy zakupie musimy sprawdzić czy awokado jest w miarę miękkie i zwrócić szczególną uwagę na jego końcówkę. Gdy po oderwaniu szypułki, środek jest żółtawy, oznacza to, że awokado jest idealne do spożycia.

awokado

A oto rada jeżeli i tak trafi nam się jeszcze niezbyt dojrzałe awokado !!!
Jeżeli kupimy zbyt twarde awokado, wystarczy, że włożymy go wraz z jabłkiem lub bananem do papierowej torby na 2-3 dni. Po tym czasie powinno być idealne.
A co jeżeli wykorzystaliśmy jedynie połowę awokado?
Drugą część (ważne aby była z pestką) należy włożyć do szczelnego pojemniczka z kilkoma plastrami cebuli i przechować do następnego dnia.

Jedzmy więc awokado i korzystajmy z jego zdrowotnych właściwości.

Tags

  • #awokado
  • #koktajl
  • #zdrowe tłuszcze

Zobacz wpisy

BPA-free
Soki oszukane czy soki prawdziwe?

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyszukaj

Najnowsze wpisy

  • Wyciskarka wolnoobrotwa Kuvings D9900
  • Poradnik używania wyciskarki wolnoobrotowej
  • Zastosowania ozonu, czyli ozonowanie
  • Soki specjalnie dla kobiet
  • Wyciskarki Hurom Alpha

“Jeśli soki będziesz pił,
bez lekarza będziesz żył!

Archiwa

Gdzie kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Wyciskarki do warzyw i owoców, blendery, prasy do tłoczenia oleju i wiele innych – odwiedź sklep mocsokow.plmocsokow.pl

menu

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas

kalendarz

Styczeń 2021
P W Ś C P S N
« Lip    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

sklep

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com