Określenie awokado jako owocu często jest dość kontrowersyjne. Awokado jako owoc nie jest ani słodkie, ani nie zawiera dużej ilości węglowodanów. W swoim smaku jest za to dość neutralne, a z wartości odżywczych przeważają w jego składzie tłuszcze. Pomimo tego jest on i tak najczęściej wybieranym produktem żywieniowym przez modelki. Jednak jak na opis owocu, są to dość nietypowe określenia, ale wbrew pozorom, bez wątpienia należy on do tej grupy.
Zaczynając od początku i od jego wartości odżywczych.
Średniej wielkości awokado ważące ok. 200 g dostarcza nam 54 % naszego dziennego zapotrzebowania na błonnik i jednocześnie jest to ok. 300 kcal (zdrowych kcal). Dodatkowo owoc ten jest świetnym źródłem witaminy K, E, C, A, witamin z gr. B i kwasu foliowego. Zawiera dwa razy więcej potasu niż banan, a ponadto zawiera magnez, żelazo, miedź, mangan, cynk i fosfor. No i przede wszystkim zawiera on najważniejszy dla siebie składnik, czyli zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które są prawdziwym paliwem dla naszego mózgu.
Jego zdrowotne właściwości mają zastosowanie w kilku dziedzinach:
– poprawia pracę mózgu
– wzmacnia serce, obniżając poziom złego cholesterolu i podnosząc jednocześnie poziom tego dobrego
– zalecany jest dla kobiet w ciąży ze względu na obecność w nim kwasu foliowego
– obniża ciśnienie krwi
– zapobiega skokom poziomu cukru
– działa przeciwzapalnie (duża ilość fitoskładników)
– spowalnia proces starzenia się (obecność antyoksydantu glutationu)
– poprawia trawienie i proces wchłaniania substancji odżywczych
– chroni przed powstawaniem nowotworów
Do czego użyć i jak jeść awokado?
Awokado, jak dla mnie najbardziej kojarzy się w połączeniu z bananem i mlekiem.
Dodatek awokado do koktajlu sprawi, że wyjdzie on delikatny i zawsze będzie miał aksamitną konsystencje. Dlatego często możemy spotkać się z nazwą krem, mus lub masło z awokado.
Awokado idealnie pasuje do koktajli jako składnik uzupełniający go o zdrowe tłuszcze. Z racji na jego naturalny smak idealnie łączy się prawie z wszystkimi produktami, jednocześnie dając nam idealnie kremową konsystencje.
Najczęściej jednak w koktajlach awokado łączone jest z:
– bananem
– jabłkiem
– szpinakiem
– jogurtem naturalnym
– siemieniem lnianym
– otrębami
Zblendowane awokado możemy traktować również jako zdrowy zamiennik masła. Jest to zdrowa forma tłuszczu/masła, którą możemy smarować chleb. Takie masło z dodatkiem posiekanych innych składników jak np. por, jajka, czosnek tworzy idealną pastę kanapkową. Awokado oprócz tego można użyć jako dressingu do sałatek. Idealnie łączy się z musztardą i cytryną, tworząc wyjątkowe doznania smakowe. Pasuję również jako główny składnik sałatek, pokrojony w większe cząstki. W sałatce caprese może zastąpić mozzarelle. Oprócz podawania go w formie koktajli lub na wytrwano możemy z niego wyczarować również zdrowy i pyszny deser czekoladowy. Wystarczy połączyć awokado, kakao coś co doda nam słodyczy i ewentualnie można dodać jeszcze banana lub masło orzechowe.
Awokado swoje zdrowotne właściwości niesie nie tylko w formie, którą możemy spożywać, ale również świetnie sprawdza się jako maseczka na przesuszoną i zmęczoną skórę. Domową maseczkę z awokado możemy zrobić w każdej chwili. Wystarczy obrać awokado ze skórki, wyjąć pestkę i zblendować na gładką masę z dodatkiem łyżeczki miodu. Awokado swoje zdrowotne właściwości dostarcza nam od środka, dzięki stymulacji produkcji kolagenu przez zawarte w nim tłuszcze i witaminę E. Jak i również od zewnątrz stosując go właśnie w formie maseczek. Zawarte w nim kwasy omega-3, wpływają wówczas na nawilżenie naszej skóry, nie zatykając jednocześnie porów. Dodatkowo obecna w nim witamina C działa rozjaśniająco na naszą cerę. Maseczkę trzymamy ok 10 min, a następnie dokładnie spłukujemy. Możemy nakładać ją na twarz, dekolt, ręce i inne przesuszone części ciała.
A jak stwierdzić w sklepie czy awokado jest dojrzałe i dobre do spożycia?
Przy zakupie musimy sprawdzić czy awokado jest w miarę miękkie i zwrócić szczególną uwagę na jego końcówkę. Gdy po oderwaniu szypułki, środek jest żółtawy, oznacza to, że awokado jest idealne do spożycia.
A oto rada jeżeli i tak trafi nam się jeszcze niezbyt dojrzałe awokado !!!
Jeżeli kupimy zbyt twarde awokado, wystarczy, że włożymy go wraz z jabłkiem lub bananem do papierowej torby na 2-3 dni. Po tym czasie powinno być idealne.
A co jeżeli wykorzystaliśmy jedynie połowę awokado?
Drugą część (ważne aby była z pestką) należy włożyć do szczelnego pojemniczka z kilkoma plastrami cebuli i przechować do następnego dnia.
Jedzmy więc awokado i korzystajmy z jego zdrowotnych właściwości.