Zdrowa moc płynąca z oleju z czarnuszki

Zdrowotne właściwości olei tłoczonych na zimno, są już chyba wszystkim dokładnie znane. Jednym z nich jest opisany wcześniej olej lniany, stosowany w terapii dr Budwig. Oczywiście nie jest to jedyny olej o tak ważnym dla nas znaczeniu.
Innym, bardzo korzystnym dla naszego zdrowia, jest olej z czarnuszki. Często, słusznie uważany przez niektórych ludzi, za naturalne „panaceum”.
Czarnuszka ma bardzo długą i bogatą swoją historię w zastosowaniu jej na polu medycznym. Znana i powszechnie wykorzystywana była już w czasach starożytności. Dlatego potocznie, oleju z niej nazywany jest  „złotem faraonów”.

Olej z czarnuszki należy tłoczyć oczywiście na zimno, więc idealnie będzie się do tego nadawała nasza prasa Yoda.

Czarnuszka swoją sławę zdobyła nie bez powodu. Jej pozytywne skutki wykorzystywania zauważalne są w kosmetyce, leczeniu lekkich i bardziej ciężkich przypadków medycznych. Do tego świetnie komponuje się z potrawami, dodając im oryginalnego smaku.
Warto ją mieć zatem nie tylko w swojej kuchni, lecz również na półce z kosmetykami, jak i w apteczce.

A


imagesF6S02V9HZiarna czarnuszki, przedstawione na ilustracji obok, jak widzimy  są czarne i mają niewielki rozmiar. Skrywają jednak w sobie niezliczone moce składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Zawierają bowiem: kwasy omega-3, 6 i 9, witaminy z grupy A, E, F, B1, B3, B6 i dodatkowo alkaloidy, białka,  flawonoidy, fosfolipidy, fitosterole, biotynę, olejki eteryczne i związki mineralne. Idealne proporcje tych wszystkich składników wpływają na obniżenie stresu oksydacyjnego i utrzymanie w równowadze naszego ciała.

kjhgf
Wykazują szereg właściwości przeciwzapalnych, przeciwbólowych, przeciwnowotworowych, antybakteryjnych i  dodatkowo chronią nerki oraz wątrobę.
Spożywać mogą ja wszyscy, bez znaczenia na wiek. Oczywiście, jedynie kobiety w ciąży powinny wcześniej skonsultować to ze swoim lekarzem .

W spiżarniach naszych przodków zawsze królowały
naturalne substancje o działaniu leczniczym, w tym  oczywiście czarnuszka. Była ona sprawdzonym i skutecznym lekarstwem na większość dotychczasowych chorób.
Z miarą czasu naturalne leki zostały wypierane przez firmy farmaceutyczne, co spowodowało osłabienie naszej naturalnej obrony organizmu. Nie dajemy żadnej szansy organizmowi, by sam poradził sobie z infekcją. Aplikujemy w siebie szereg lekarstw, które mają działać natychmiast, bez żadnej naszej własnej ingerencji. Nie staramy się również zapobiegać, wspierać i odbudowywać nasz organizm po przebytych chorobach. W obecnych czasach mało uwagi poświęcamy naturze. Zaczynając od stref kulinarnych, po kosmetyczne i zwykłe obcowanie z naturą. Kupując produkty w sklepach nie zwracamy uwagi na to co tam jest, z czego i jak to zostało zrobione. Nakładamy na siebie warstwy kremów, które w swoich składach również zawierają chemiczne dodatki. Życie w obecnych czasach stało się stresujące i zabiegane. Wybieramy, więc produkty, które działają szybko na obecną chwilę, nie myśląc o skutkach jakie mogą nas spotkać za parę lat. A przecież wszystkie nasze dolegliwości i zmiany skórne, są wynikiem tego co jemy i jak dbaliśmy o nasze ciało do tej pory. 

WAŻNE !!!
Naturalne składniki same w sobie nas nie leczą!
Leczy nas wyłącznie nasz organizm!
Należy mu jednak pomagać i dostarczać mu siły do obrony,
którą to właśnie czerpie z naturalnych składników.

 

ajurweda-ziola

 

Nasiona czarnuszki są ostatnio licznie badane przez grupy naukowców, którzy odkrywają jej kolejne korzystne działania w różnych strefach medycznych i kosmetycznych. Uważana jest ciągle za nieodkrytą kopalnie związków aktywnie czynnych. Poznane już do tej pory jej właściwości, możemy wykorzystywać w:

 

Kosmetyce

W tej dziedzinie olejem z czarnuszki szczególnie powinny zainteresować się kobiety. Regularne masaże cery poprawiają jej elastyczność, przez co staje się bardziej napięta i wygładzona. Odczucia po takich masażach można przyrównać do wrażeń z profesjonalnych salonów kosmetycznych. Skóra po takich zabiegach nie jest ani szorstka, ani nie szczypie, wygląda za to zdrowo i świeżo. Usprawnia to regeneracje komórek i zwiększa ich nawilżenie. Zalecana jest przez to dla osób lubiących korzystać z kąpieli słonecznych, gdyż łagodzi negatywne ich skutki. Obecność w tym oleju witamin z grupy A i E, powoduje działanie detoksykacyjnie, które w finalnym rezultacie zmniejsza powstawanie zmarszczek.
Kolejną jej zaletą jest działanie antyhistaminowe. Niweluje stany zapalne skóry, trądziki, łuszczyce, grzybice, zmiany alergiczne czy łojotokowe zapalenia skóry. Na tego typu dolegliwości zalecane jest smarowanie zmienionych części ciała i profilaktycznie spożywać łyżkę oleju dziennie przed posiłkiem lub dodawać go do sporządzanych potraw.
Osoby o tłustej cerze, również mogą używać oleju do zabiegów kosmetycznych. Ponieważ posiada on właściwości antybakteryjne. Zapobiega powstawaniu wyprysków i zmniejsza błyszczenie skóry.
Czarnuszka w sprawach kosmetycznych, niesie pomoc również dla panów. Czarnuszka i jej olej przeciwdziała łysieniu. Hamuje wypadanie włosów, pobudzając jednocześnie ich porost. Pomaga także w walce z łupieżem.

 

Walka z alergiami

Nasze czasy obarczone są wszelkiego rodzaju zagrożeniami zdrowotnymi. Zanieczyszczone powietrze, produkty wysoko przetworzone z dodatkami konserwantów dają się poznać w postaci problemów żołądkowych, zapaleń spojówek, katarem, kaszlem i trudnościami w oddychaniu. Czyli wszelkiego rodzaju alergiami.
Olej z czarnuszki działa rozrzedzająco na zalegającą wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Zalecana jest przy stosowaniu antybiotykoterapii przyśpieszając jej  działanie. Można go więc używać zamiast syropów na kaszel i bez obaw podawać go dzieciom. Działa kojąco na wszelkiego rodzaju zapalenia i zmiany alergiczne. Nie zawiera żadnych substancji chemicznych, więc nie daje również skutków ubocznych. Nie można jej przedawkować.

 

Problemy trawiene

Spożywając regularnie olej z czarnuszki możemy pobudzić pracę jelit i przez to zniwelować refluks żołądka i inne dolegliwości trawienne. Szczególnie zalecany dla osób mających siedzącą pracę lub prowadzących bierny tryb życia.
Działa również moczopędnie, co wpływa korzystnie na pracę naszych nerek.

Zalecana jest dla diabetyków, z racji obniżania poziomu glukozy we krwi i pobudzanie działania trzustki. Wspieraja to produkcję insuliny.

Zmniejsza również poziom cholesterolu, co z kolei działa na korzyść układu sercowo-naczyniowego.

 

Działania przeciwnowotworowe

Badania naukowców dowodzą, że olej z czarnuszki wpływa na śmierć komórek nowotworowych lub co najmniej hamowanie ich rozwoju.  Czarnuszka poprzez działanie silnie antyutleniające ma umiejętność  wywołania apoptozy. Jest to „zaprogramowana” śmierć komórek rakowych, bez naruszania tych zdrowych.
Stosowanie przy naświetlaniach, może uchronić nas przed niebezpiecznymi skutkami radioterapii.

 

Uspokajające

Innym zastosowaniem oleju są aromatoterapie. Masaż wykonany z wykorzystaniem oliwy z czarnuszki wycisza nasz organizm, poprawia samopoczucie, przeciwdziała stanom lękowym i depresją. Po takich kuracjach na pewno nasz organizm będzie wyciszony, a sen spokojniejszy. A jak wiadomo najlepszym lekarstwem na zszargane nerwy  jest zdrowy sen.
Trwają również badania nad korzystnym wykorzystaniem oleju w walce z chorobą Parkinsona czy ataków epilepsji.

 

Układ rozrodczy 

Pomocna w tej dziedzinie dla pań jak i panów. U pań reguluje miesiączkowanie, a u panów podnosi poziom testosteronu.

 

 Inne działania

Odpornościowe – pobudza wzrost limfocytów i makrofagów, chroniąc nasz organizm przed przeziębieniami (szczególnie zalecana przy zmianach pogody).
Zwalczanie anemii – systematyczne jej przyjmowanie podnosi poziom erytrocytów i hemoglobiny.
Działanie antyseptyczne – obecność tymochinonu hamuje rozwój patogenów, pozwalając uporać nam się z wszystkimi bakteriami, wirusami i grzybami. W okresie licznych gryp i infekcji warto więc pamiętać o spożywaniu czarnuszki.
Przeciwpasożytnicze – badania wykazały działania na choroby pasożytnicze takie jak: tasiemczyca, zakażenia przywrą, owsik, włosień kręty. Kuracja z czarnuszki okazała się bardziej skuteczna niż leczenie olejem z czosnku, nie wywołując przy tym żadnych działań ubocznych.
Zapobiegawczo na – wrzody żołądka, tworzenie się kamieni nerkowych, nadciśnienie, miażdżycy i osteoporozie.

 

Wykorzystanie czarnuszki

Form jej przyswajania jest wiele. Można używać jej zewnętrznie, poprzez wcieranie ją w skórę, paznokcie i włosy, jak i wewnętrznie pijąc czysty olej lub dodając go do potraw.
Najłatwiej używać ją w postaci oleju, lecz można również stosować całe lub lekko utłuczone ziarna.

Wykorzystując olej z czarnuszki w kuchni, najlepiej dodawać go do sałatek, kasz, mięs serwowanych na zimno lub do twarogu. W kuchni nie należy go w żaden sposób podgrzewać i łączyć z gorzkimi potrawami, gdyż sam w sobie jest już gorzkawy. Dodając go do potraw uzyskamy korzenny posmak.
Jak każdy olej tłoczony na zimno należy przechowywać go w butelce z ciemnego szkła, szczelnie zamkniętego nie dłużej niż 3 miesiące.

Zmielonymi ziarnami czarnuszki, możemy zastąpić pieprz. Dodając go do potraw, również uzyskamy ostry posmak lecz zyskamy na zdrowiu. Pieprz działa drażniąco na nasz przewód pokarmowy i zakwasza organizm. Wykorzystywać więc ją możemy wszędzie tam, gdzie użylibyśmy pieprzu np. do: zup, duszonych warzyw, pieczenia chleba, sałatek i do kiszenia.

Innymi formami są  również napary, nalewki czy też ziołomiód.

Papki zrobione ze zmielonych ziaren czarnuszki możemy wykorzystywać jako peelingi lub maseczki.

thZ1BA2RON

thWZALIM1K

 

 

Te drobne, czarne ziarenka  skrywają naprawdę niezliczoną skarbnicę mocy leczniczej. Należy zwrócić jednak naszą uwagę na fakt, że nawet największe ilości spożywanej czarnuszki, bez poparcia jej zdrowym trybem życia, nie są w stanie zdziałać cudów. Jeżeli więc zaczynamy jakąkolwiek terapię z wykorzystaniem natury, róbmy to do końca i rzetelnie. Robiąc jakiekolwiek odstępstwa i dyspensy, nie mamy prawa później narzekać, że coś na nas nie działa.

No Comments Yet.

Leave a comment

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (15)