Zdrowie zamknięte w ziarnach sezamu

images (1)Sezam większości z nas kojarzy się jedynie z niezbyt zdrowymi słodyczami jedzonymi w postaci chałwy lub sezamków. Te małe, białe ziarenka niestety często są pomijane w naszej diecie lub jeżeli są już użyte w naszej kuchni, nie zawsze jest to poprawny dla naszego zdrowia sposób. Aby właściwości zdrowotne sezamu mogły zadziałać na nasz organizm, ziarna powinny być spożywane w formie zmielonej, podprażonej, namoczonej lub wytłoczonej (olej). Spożycie całych ziarenek sezamu, niestety nie wpłynie w żaden sposób na nasze zdrowie (sezam jedynie przejdzie przez nasz układ trawienny w całej, niezmienionej formie).

imagesZiarna sezamu to skarb w postaci naszego zdrowia. Otwarcie torebki owocowej sezamu następuje samoczynnie w momencie uzyskania pełnej dojrzałości. A powiedzenie „Sezamie otwórz się” wzięło się właśnie z formy dojrzewania tej rośliny. Sezam to najprawdopodobniej jedna z najstarszych przypraw i znanych roślin oleistych ludzkości. Ma aromatycznym, lekko orzechowym smaku. Pomimo, że najbardziej popularny jest sezam w kolorze białym, występują również odmiany w kolorze czarnym i brązowym. Biały sezam zawiera największą ilość żelaza i dostępny jest jedynie łuszczony. Brązowy i czary pozostają w łuskach, czarny jest z nich wszystkich najbardziej aromatyczny i zawiera 60 % więcej wapnia niż biała odmiana.

male-ziarenka-wielki-smak-jak-jesc-sezam-333497 Każdy jednak sezam jest skarbnicą witamin tj.: E, A, B6, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina; minerałów: wapń, fosfor, potas, magnez, sód, żelazo, cynk i kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasycone. Sezam słynie również z dużej ilości wapnia, większej niż ta znajdująca się w mleku krowim. Dodatkowo jego przewagą jest fakt, że jest on pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego, dlatego tolerowany jest przez osoby starsze, z uczuleniem lub weganów.

Sezam możemy wykorzystywać w naszej kuchni do:

– koktajli – wrzucone do blendera wysokoobrotowego zostaną dokładnie zmielone, dzięki czemu zostaną uwolnione jego wartości odżywcze

– pasty, dipy – popularna na Bliskim wschodzie pasta Tahini

– olej sezamowy tłoczony na zimnopobrane

– dodatek do pieczywa, ciastek, deserów, sałatek, dań obiadowych – ważne aby nie dodawać całych ziarenek

– sól sezamowa (gomasio) – zdrowy zamiennik soli pochodzący z Japonii, 20 łyżeczek sezamu z 2 łyżeczkami soli morskiej lub kamiennej prażone na patelni bez tłuszczu

Sezam dba o wnętrze naszego organizmu, zapobiegając szeregu chorób, jak również dba o nasz wygląd zewnętrzny. Spożywany lub stosowany zewnętrznie w formie kosmetyku, maski czy kremu poprawia kondycje naszej skóry i włosów.

Zacznijmy jednak od zdrowotnych właściwości sezamu i jego współdziałaniu w walce i zapobieganiu rożnych chorób.

Osteoporoza – zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia i cynku, które wpływają na gęstość mineralną kości.

Cukrzyca – codzienne spożywanie oleju sezamowego wpływa na spadek poziomu glukozy w osoczu u diabetyków i obniżenie ciśnienia krwi. Jego właściwości przeciwcukrzycowe są potwierdzone przez różne badania.

Układ krążenia – zawiera sezamol, czyli substancję przeciwutleniającą i przeciwzapalną, która działa przeciwmiażdżycowo, chroni serce i cały układ krążenia. Duża zawartość kwasu oleinowego pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, podwyższając jednocześnie poziom tego dobrego. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone zapobiegają z kolei powstawaniu udarów i choroby wieńcowej.

Układ pokarmowy – w tych małych ziarnkach mieści się bardzo duża ilość błonnika, która reguluję prace jelit, ułatwia pozbywanie się resztek pokarmowych i pomaga w zatwardzeniach.

Układ oddechowy – dzięki zawartości magnezu, zapobiega rozwojowi astmy i powstawania innych chorób dróg oddechowych.

Anemia – ze względu na duża zawartość żelaza szczególnie w sezamie czarnym może być podawany osobom z anemią lub znacznymi niedoborami składników odżywczych.

Jama ustna – płukanie olejem sezamowym (więcej w artykuleTajemnicza terapia ssania oleju”) usuwa kamień nazębny i je wybiela.

Ponadto wykazuje dobroczynne działanie w zapobieganiu lub łagodzeniu objawów przy nowotworach, reumatoidalnym zapaleniu stawów, chorób oczu, bólach, drętwieniach kończyn, przed szkodliwym działaniem promieniowania, alkoholu, jak przy stanach lękowych i nerwowych.

images (2)

Pielęgnacyjne działanie sezamu na nasz wygląd wynika z dużej zawartości przeciwutleniaczy. Właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i lecznicze pomagają zwalczyć patogeny skóry tj. paciorkowce, gronkowce i grzyby.
Forma kosmetyczna polega na wcieraniu oleju sezamowego tłoczonego na zimno, który odżywia i pomaga w ukrwieniu.

Pielęgnacja cery – nałożony na skórę oczyszcza ją, dzięki zawartym w nim cząsteczkom które przyciągają rozpuszczalne w oleju toksyny. (Po takiej pielęgnacji należy dokładnie umyć twarz mydłem.) Kuracja olejem sezamowym doda elastyczności i jędrności naszej skórze, pozwoli na szybsze zagojenie się drobnych zadrapań i zapobiegnie powstawaniu wyprysków.

Pielęgnacja niemowląt – regularne smarowanie ciała chroni przed patogenami skóry, wysuszaniem, dodatkowo wcieranie w miejsc przykrytych pieluszką zapobiega powstawaniu wyprysków.

Oparzenia słoneczne – można go stosować zapobiegawczo przed działaniem promieni ultrafioletowych, pojawieniem się zmarszczek i zmian skórnych, a także w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka skóry. Użycie oleju po poparzeniu słonecznym również poprawi kondycje zniszczonej skóry.

Włosy – olej sezamowy pobudza porost włosów, odżywia, wzmacnia, dodaje im blasku i zapobiega ich rozdwajaniu. Na skórę głowy działa regenerująco, łagodząc i lecząc wszelkie zmiany chorobowe, łupież i podrażnienia.

Zainwestujmy w nasze zdrowie, dbając o nie w łatwy,  przyjemny i smaczny sposób. 🙂

No Comments Yet.

Leave a comment