• sklep
  • kontakt
  • fb
  • yt
soczysty eko blog

O zdrowych sokach i dobrych wyciskarkach. O koktajlach i blenderach. Oraz o wszystkim co może przydać się w zdrowej kuchni.

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas
Diety  /  1 marca 2018

Antyutleniacze w owocach i warzywach

by Michalina Wójcik
Antyutleniacze w owocach i warzywach

Wszystkie owoce i warzywa są źródłem cennych dla naszego zdrowia fitoskładników takich jak witaminy, minerały, enzymy czy flawonoidy. Niezwykle istotne dla naszego organizmu są związki pełniące rolę antyutleniaczy, czyli tzw. zmiataczy wolnych rodników. Produkty roślinne nie są jednak sobie równe pod względem zawartości tych składników. Niektóre z nich mają o wiele wyższe stężenia przeciwutleniacz niż pozostałe, przez co odznaczają się szczególnie korzystnym wpływem na nasze zdrowie.

Antyutleniacze pochodzenia roślinnego to szeroka grupa związków, do których należą liczne fitozwiązki. Najważniejsze z nich to witaminy A, C i E, karotenoidy, likopen, luteina i zeaksantyna, flawonoidy, flawony, izoflawony, antocyjany, kwasy fenolowe, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy, kwercetyny czy minerały takie jak selen i mangan.

W celu porównywania ilości tych ochronnych składników powstał miernik właściwości przeciwutleniających owoców i warzyw, obliczony na podstawie zdolności do likwidowania wolnych rodników tlenowych. Przeciętny odpowiednik pięciu zróżnicowanych porcji warzyw i owoców spożywanych w ciągu dnia wynosi 1670 jednostek ORAC. Można znacząco podnieść tą ilość, a przez to zwiększyć poziom ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, poprzez wybór określonych produktów o najwyższych zawartościach przeciwutleniaczy (o wysokim wskaźniku ORAC). Najlepszym sposobem aby włączyć do diety duże ilości tych szczególnie korzystnych zdrowotnie owoców jest spożywanie ich w formie soków, koktajli czy przecierów. Dzięki takiemu wsparciu organizmu nie straszne będą nam nie tylko sezonowe epidemie przeziębienia i grypy, ale również zwiększymy ochronę przed poważniejszymi chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory. Poniżej tabele przedstawiające przykładowe wartości wskaźnika ORAC dla wybranych owoców i warzyw, które szczególnie warto włączyć do swojej diety w sokach i koktajlach.


Źródła:
– Dane USDA dotyczące żywności o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
– Pat Crocker: “Wielka księga smoothies”.

Tagi

  • #zdroweodżywianie
  • antyutleniacz
  • Owoce
  • soki
  • Warzywa
  • zdrowie

Nawigacja wpisu

Dodatek olejów do soków
Wyciskarki Hurom Alpha

Co o tym myślisz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyszukaj

Ostatnie wpisy

  • Co POTrafi multicooker Instant Pot?
  • Gotowanie pod ciśnieniem z multicookerem Instant Pot
  • Terapia oczyszczająca glinką spożywczą
  • Tłoczony na zimno olej słonecznikowy – zasmakuj zdrowia
  • Wiosenny sok z pokrzywy

„Jeśli soki będziesz pił,
bez lekarza będziesz żył!

Archiwa

Gdzie kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Wyciskarki do warzyw i owoców, blendery, prasy do tłoczenia oleju i wiele innych – odwiedź sklep mocsokow.plmocsokow.pl

menu

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas

kalendarz

sierpień 2022
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« lip    

sklep

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com