• sklep
  • kontakt
  • fb
  • yt
soczysty eko blog

O zdrowych sokach i dobrych wyciskarkach. O koktajlach i blenderach. Oraz o wszystkim co może przydać się w zdrowej kuchni.

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas
Diety  /  30 stycznia 2017

Poprawa pamięci poprzez dietę

by Justyna Wereszka
Poprawa pamięci poprzez dietę

Studenci i uczniowie przeżywają obecnie trudny w swoim życiu okres, który nazywa się sesja. Co zrobić, by zapamiętać cały materiał i łatwiej było nam się skupić?
Zasada tkwi w odpowiedniej diecie. Wszystko co jemy i czym się otaczamy wpływa na naszą koncentracje i pamięć. Badania dowodzą, że osoby, które zjadły tłuste potrawy, coś z fast-foodów lub wypiły słodzone napoje gazowane mają większe problemy z koncentracją, rozwiązywaniem krzyżówek i są bardziej podatne na depresje.

Podstawowe reguły, o które należy zadbać w celu poprawy jakości pamięci to:
– dieta
– sen
– aktywność fizyczna
– higieniczny tryb życia

O prawidłowy rozwój mózgu należy szczególnie zadbać u dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Pamiętajmy jednak, że nasz mózg pracuje cały czas i również w wieku już dojrzałym powinniśmy dostarczać mu składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Dbając o ten organ regularnie zmniejszymy tym samym ryzyko powstania choroby Alzheimera.

Ważną kwestią jest dostarczenie odpowiedniego paliwa dla neuronów, które przewodzą impulsy nerwowe i odpowiadają za łatwość zapamiętywania. Podstawowe składniki, które należy dostarczyć jest woda i tłuszcz. Odpowiedni stosunek pomiędzy kwasami omega-3, a omega-6 jest bardzo ważny. Kwasy omega-3 wpływają na lepszy przepływ bodźców nerwowych między istotą białą i szarą, jak również przyczyniają się do lepszego ukrwienia mózgu. Innym ważnym czynnikiem w tłuszczach jest lecytyna. Tłuszcz należący do grupy fosfolipidów, wspomagający koncentracje.
Zdrowe tłuszcze to:
– orzechy, migdały, masło orzechowe
– tłuste ryby
– awokado
– oleju lnianym i rzepakowym tłoczonym na zimno
– soja
– wątróbka

Mózg jak i cały nasz organizm składa się w większości z wody. Odpowiedni jej poziom wpływa na szybkość i jakość myślenia. Więcej o wpływie odpowiedniego nawilżenia naszego organizmu możemy poczytać w artykule „Woda w naszej diecie”.
Kolejnym źródłem paliwa dla naszego mózgu, są witaminy. Powinniśmy spożywać szczególnie dużo witamin A, E, C i z
gr. B. Działają one antyoksydacyjnie, czyli spowalniają procesy starzenia się komórek i troszczą się o nasz układ nerwowy. Witaminy te najlepiej przyjmować w formie świeżo wyciskanych soków, ponieważ wtedy, są najszybciej wchłaniane do naszego organizmu.

Dobrymi składnikami dającymi energię dla naszego mózgu, są również:
praca mózgu i pamięć
jagody – chronią przed Alzheimerem
zielona herbata – rozjaśnia umysł
gorzka czekolada – poprawia koncentracje i zwalcza stres
jabłka – poprawiają funkcje poznawcze
awokado – poprawia ukrwienie rejonów w mózgu odpowiedzialnych za pamięć
brokuły, rośliny zielone – zachowują prawidłowy przepływ krwi i usuwają metale ciężkie, które mogą powodować uszkodzenie mózgu
orzechy – stymulują mózg do pracy
szpinak – spowalniają skutki starzenia się mózgu
rozmaryn – wspomaga procesy zapamiętywania
pełne ziarna zbóż – chronią serce i mózg przed szkodliwymi skokami cukru, cholesterolu i skrzepami krwi

Pozostałe czynniki wpływające na prawidłową pracę naszego mózgu, są również bardzo ważne. Należy pamiętać, że podczas snu nasz organizm się regeneruje i odpoczywa. Tyczy się to również stwierdzenia higieny życia, które odnosi się do ogólnego trybu życia, do stwarzania i radzenia sobie ze stresowymi sytuacjami. Obecne czasy są dość rozleniwiające dla pracy naszego mózgu. Łatwy dostęp do internetu, GPS-u, kalkulatora nie daje nam szansy na samodzielne myślenie i konieczność zapamiętywania pewnych informacji. Dlatego powinniśmy sobie także sami organizować rożne zadania i ćwiczenia pamięciowe, które pozwolą nam nauczyć się czegoś nowego i rozwinąć partię mózgu, które były wcześniej uśpione.

Tagi

  • #orzechy
  • #pamięć
  • #sesja
  • #tłuszcze
  • koncentracja
  • mózg
  • nauka
  • neurony
  • poprawapamięci

Nawigacja wpisu

Właściwości prozdrowotne yerba mate
Woda srebrna – naturalny antybiotyk

Co o tym myślisz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyszukaj

Ostatnie wpisy

  • Tłoczony na zimno olej słonecznikowy – zasmakuj zdrowia
  • Wiosenny sok z pokrzywy
  • Nowe modele prasy do tłoczenia oleju Yoda
  • Kryształ górski w filtrze i-water
  • Blendery wysokoobrotowe marki Lifeenergy, czyli moc płynąca z odżywczych koktajli!

„Jeśli soki będziesz pił,
bez lekarza będziesz żył!

Archiwa

Gdzie kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Wyciskarki do warzyw i owoców, blendery, prasy do tłoczenia oleju i wiele innych – odwiedź sklep mocsokow.plmocsokow.pl

menu

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas

kalendarz

maj 2022
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« kw.    

sklep

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com