No i lato mamy już w pełni.
Temperatury cały czas trzymają wysoki poziom, a nasze blendery i wyciskarki wreszcie mogą „być w swoim żywiole”. Mamy w tym okresie najlepszy, stały dostęp do świeżych warzyw i owoców, więc mam nadzieje, że go odpowiednio wykorzystujecie. Bo przecież przy takich temperaturach nic lepiej nie smakuje z jedzenia jak pożywny i chłodny koktajl.
Koktajle tak samo jak i soki, są dla nas bardzo wygodne. Szczególnie doceniane są przez mamy, które mogą w nich ukryć przeróżne warzywa i owoce dla swoich dzieci. Niestety koktajle i soki, które możemy kupić w marketach i innych miejscach handlowych również mogą kryć w sobie przeróżne składniki, niekoniecznie dla nas korzystne. Są to oczywiście cukry i konserwanty. Robiąc więc takie napoje w domu, mamy pełna kontrolę tego co pijemy.
Jeżeli chodzi o koktajle najlepiej je robić w blenderach wysokoobrotowych. Będziemy mieli jednocześnie smaczne i super pożywne danie, z racji na dużą ilość błonnika. Mowa tu oczywiście o nierozpuszczalnym błonniku, który daje uczucie sytości (ponieważ wszystko to co wrzucimy do blendera zostanie przetworzone na koktajl).
Możemy jednak zrobić koktajl w wyciskarkach wolnoobrotowych, na specjalnym sicie z grubymi oczkami. Taki koktajl również będzie gęsty, lecz będzie on zawierał mniej nierozpuszczalnego błonnika, przez co niektórzy szybciej mogą odczuwać głód. 🙂 Robiąc taki koktajl na wyciskarce nie będziemy musieli dodawać wody, możemy jedynie dodać mleko dla zmiany smaku.
Jednak żeby nasz koktajl, wyszedł zdrowy i smaczny należy trzymać się pewnych zasad i unikać dodawania do niego:
– słodkich owoców – oczywiście większości z nas koktajle kojarzą się z słodkim napojem, lecz jak we wszystkim należy znaleźć rozsądek. Cukry pochodzące z owoców są oczywiście zdrowsze, ale cały czas pozostają one cukrami i są kaloryczne. Do każdego nawet owocowego koktajlu warto dodać garść zielonych liści. Zrównoważą one słodycz i dodadzą wartości odżywczych.
– cukier – mając tak szeroki wybór owoców, aż żal dodawać go w czystej formie. Należy zwrócić również uwagę na cukry zawarty w lodach. Jest to często wykorzystywany dodatek, który sprawa, że nasz koktajl stanie się bardziej słodki i chłodny, ale wraz z nim dodajemy do naszego koktajlu dużą ilość tłuszczu i cukru. Na to miejsce, aby uzyskać schłodzony napój lepiej na 2 godz przed blendowaniem włożyć nasze owoce do zamrażarki lub dodać kostki lodu.
– produkty płynne – do każdego koktajlu musimy dodać coś płynnego np. mleko, jogurt czy też sok, ale i tu również musimy być czujni i uważać na ich składy. Jeśli chodzi o mleko to lepiej dodać takie roślinne. Będzie ono lepiej trawione i będzie się lepiej komponowało. A wybór wśród mlek roślinnych jest naprawdę duży: kokosowe, jaglane, migdałowe, ryżowe. Co do soku jest podobnie. Dodanie soku z kartonu nie jest dobrym rozwiązaniem, lepiej dodać sok świeżo wyciskany.
– masło orzechowe – coraz bardziej lubiane przez większość z nas i coraz częściej dodawane do różnych produktów. Dla wszystkich jego smakoszy zalecam maksymalnie jedną łyżeczkę. Proponuje ewentualnie spróbować i zamienić go na siemię lniane czy nasiona chia.
A co zrobić, żeby nasz koktajl był wyjątkowo kremowy i gęsty? Oto kilka złotych rad.
- Do zielonych koktajli warto dodać owoce, które zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika np. banany, brzoskwinie, gruszki czy awokado. Taki dodatek sprawi, że nas koktajl będzie miał bardziej gęstą konsystencje, a my bardziej syci.
- Wyjątkowy kremowy smak otrzymamy jeżeli do koktajlu dodamy mleko roślinne, możemy również dodać wody z kokosa, zwykłej wody lub soku wyciśniętego na wyciskarce wolnoobrotowej.
- Mrożone owoce świetnie sprawdzają się jako zagęszczacz koktajlu, a oprócz tego dają efekt chłodzący.
- Dodatki odżywcze tj. siemię lniane, słonecznik, orzechy są to super dodatki, które sprawia, że koktajl stanie się bardziej gęsty no i „napakowany” wartościami odżywczymi.
- Aksamitnie gładki koktajl to przede wszystkim zasługa dobrego wysokoobrotowego blendera. Dzięki niemu nawet z włóknistych i twardych produktów uzyskamy płynny koktajl, bez wyczuwalnej żadnej cząsteczki. Jak to mówią będzie efekt śmietany.