• sklep
  • kontakt
  • fb
  • yt
soczysty eko blog

O zdrowych sokach i dobrych wyciskarkach. O koktajlach i blenderach. Oraz o wszystkim co może przydać się w zdrowej kuchni.

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas
Przepisy  /  28 czerwca 2018

Poradnik używania wyciskarki wolnoobrotowej

by Michalina Wójcik
Poradnik używania wyciskarki wolnoobrotowej

Na korzystaniu z wyciskarek woloobrotowych, bez zbędnych skromności, znamy się jak mało kto. Dlatego przygotowaliśmy dla was krótki poradnik dla początkujących użytkowników tych urządzeń. Bez zbędnego przedłużania przejdźmy więc do konkretów.

Przygotowywanie produktów – mycie, obieranie, krojenie

Przygotowanie produktów na sok w wyciskarce wolnoobrotowej sprowadza się do ich właściwego umycia, pozbawienia niejadalnych części oraz pocięcia na kawałki dostosowane do otworu wsadowego danej wyciskarki. Dlatego właśnie warto zastanowić się nad wyborem wyciskarki z większym otworem, takiej jak np. Zebra Byzoo, aby oszczędzić trochę pracy przy przygotowywaniu składników na sok.

Pierwszym etapem jest przede wszystkim dokładne umycie warzyw i owoców, szczególnie dokładnie zaś tych produkty, których nie pozbawimy skórek. Obrania wymagają jedynie skórki, których sami nigdy nie jemy, np. banana, kiwi, ananasa, cytrusów. Pozostałe takie jak marchew, burak, pietruszka, jabłka, gruszki, śliwki i wiele innych, nie wymagają obierania, a ich skórki zostaną bez problemu przeciśnięte i wyrzucone przez naszą wyciskarkę wolnoobotową. Również większość pestek nie stanowi zagrożenia i można wrzucać z pestkami jabłka, arbuza czy cytrusy –  tu też najlepiej stosować zasadę nie wrzucania niejadalnych, nie dających się pogryźć pestek.

Aby dokładniej umyć składniki, które będziemy wkładać do wyciskarki wraz ze skórką, może nie wystarczyć sama woda. W internecie znaleźć można opis płukania produktów w wodzie z octem, a następnie w wodzie z sodą, co usuwa z powierzchni większość trudno zmywalnych chemicznych i organicznych zanieczyszczeń. Łatwiejszym i wydajniejszym sposobem jest ozonowanie żywności w wodzie z pomocą ozonatora, o czym pisaliśmy w ostatnim artykule o ozonowaniu.Soki z wyciskarki wolnoobrotowej

Wyciskanie soku

Większość z nas przed korzystaniem z wyciskarki wolnoobrotowej robiła sok wyłącznie za pomocą sokowirówki. Dlatego ważne jest aby przestawić się na inny sposób obsługi nowego typu urządzenia do produkcji soków. Wyciskarka ma znaczne niższe obroty niż sokowirówka (poniżej 100 na minutę w porównaniu do kilkunastu tysięcy), stąd też wymaga wolniejszego wkładania produktów do jej wnętrza. Nie oznacza to oczywiście, że na sok będziemy musieli czekać godzinami. Zrobienie dwóch szklanek soku nie powinno zająć dłużej niż 10 minut (też w zależności od soczystości używanych składników). Przygotowane wcześniej kawałki należy wkładać pojedynczo, jeden za drugim, ale czekając aż wałek ślimakowy wyciskarki wciągnął już poprzedni kawałek. Nie należy wyciskarki poganiać i na siłę napychać kolejnych porcji na wałek, tak jak robiło się to w sokowirówkach (gdzie potrzebna była siła nacisku na tarkę). Odrobina cierpliwości zaowocuje lepszą wydajnością wyciskania i bardziej suchymi odpadami. Dla osób wyjątkowo niecierpliwych dobrym rozwiązaniem może okazać się model Hurom One Stop. Dodatkowy pojemnik nakładany na moduł wyciskający umożliwia napełnienie komory produktami i jedynie włączenie wyciskarki. Pozostawiona sama sobie wyciskarka One Stop sama w odpowiednim tempie będzie podawać składniki do otworu wsadowego i wyciskać sok w najbardziej optymalny i wydajny sposób.

Rodzaje wyciskanych warzyw i owoców

Biorąc pod uwagę różnorodność wyciskanych składników, warto dostosować sposób wyciskania do specyfiki danego typu warzyw czy owoców. Każdy z nich ma swoje zalety i wady, ale przy umiejętnym korzystaniu z wyciskarki wszystko powinno zostać wyciśnięte z reguły bezproblemowo. W dobrej wyciskarce wolnoobrotowej sok uzyskać można z produktów o różnej charakterystyce, w tym z :

  • Miękkich owoców takich jak jabłko, gruszka, śliwka,  brzoskwinia, mango – które mogą dawać dość dużo soku, ale wpływają również na zagęszczenie i otrzymanie bardziej nektarowej konsystencji. Jeżeli robimy sok z samych miękkich mięsistych owoców, warto sięgnąć po specjalne sitko do musów i koktajli, aby nie pozbywać się niepotrzebnie zbyt dużej ilości wartościowego miąższu. Można również w wyciskarkach pionowych, o ile jest taka możliwość, docisnąć uszczelkę wylotu odpadów, aby zostały one lepiej wyciśnięte.miękkie owoce
  • Miękkich soczystych owoców takich jak cytrusy, arbuz, melon – które dają duże ilości soku i małe ilości odpadów w postaci włókien i pestek. Już sam sok z takich produktów jest pyszny, lecz dobrze jest wzbogacić go o produkty o mniejszej zawartości soku, lecz większej gęstości odżywczej takich jak zieleniny czy twarde warzywa.sok z cytrusów
  • Twardych warzyw, np. marchwi, buraków, selera – które lepiej pokroić na trochę mniejsze kawałki niż wielkość otworu wsadowego, tak na wszelki wypadek, aby nie przeciążać wyciskarki, nawet jeżeli wykonana jest z najtrwalszych materiałów. Wszystkie wyciskarki świetnie radzą sobie z tym typem produktów, gdyż duża zawartość błonnika ułatwia sprawne przechodzenie pulpy przez moduł wyciskający. Problematyczna może być jedynie ich niższa soczystość, stąd dobrą praktyką jest wcześniejsze namoczenie np. marchwi przed jej wyciskaniem lub połączenie w soku z bardziej soczystym składnikiem jak jabłko czy pomarańcza.sok z twardych warzyw
  • Włóknistej zieleniny takiej jak natka pietruszki, jarmuż czy zioła – której cechą problematyczną może być właśnie obecność twardych włókien. Jeżeli włókna są na prawdę długie, to najlepiej przed wyciskaniem poskracać je krojąc zieleninę na krótsze kawałki, co znacznie ułatwi pracę wyciskarki. Jeżeli planujemy wyciskać duże ilości soku z zieleniny to najlepszym wyborem będą wyciskarki z poziomym wałkiem (jednym lub dwoma) oraz pionowe z mniejszym otworem wsadowym, których wałek (z poziomymi liśćmi tnącymi) lepiej przecina włókna. Wyciskarka wolnoobrotowa poradzi więc sobie z wyciskaniem soku z liści, ale ponieważ nie będą to bardzo duże ilości i smak może przynajmniej na początku nie być dobrze tolerowany, stąd polecamy mieszanie z innymi, lepszymi smakowo i bardziej soczystymi produktami. zieleniny nacie
  • Owoców o drobnych pestkach takich jak winogrona czy maliny – których małe pestki w dużych ilościach mogą przytykać wnętrze modułu wyciskającego. Przy wyciskaniu owoców z małymi pestkami w wyciskarkach wolnoobrotowych należy więc pamiętać o nie przeciążaniu wyciskarki, jednorazowo wyciskając maksymalnie 1 szklankę soku z samych owoców drobno-pestkowych lub mieszając je z innymi produktami.owoce drobno pestkowe

Jeżeli natomiast robimy sok z produktów mieszanych: miękkich, twardych i drobnopestkowych to najlepiej wrzucać je naprzemiennie, przez co wyciskarka będzie miała ułatwioną pracę. Na początku i na końcu wyciskania dobrze jest wrzucić twardszy produkt o większej zawartości błonnika, aby przytkał otwór wylotu pulpy na początku i „przeczyścił” wyciskarkę pod koniec jej pracy. Taki mieszany sok warzywno-owocowy będzie nie tylko najłatwiejszy do uzyskania, ale również wyjątkowo zdrowy dostarczając całą gamę różnorodnych składników odżywczych.

Tagi

  • duży wlot
  • soki
  • użytkowanie
  • wyciskarka

Nawigacja wpisu

Zastosowania ozonu, czyli ozonowanie
Wyciskarka wolnoobrotwa Kuvings D9900

Co o tym myślisz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyszukaj

Ostatnie wpisy

  • Terapia oczyszczającej glinką spożywczą
  • Tłoczony na zimno olej słonecznikowy – zasmakuj zdrowia
  • Wiosenny sok z pokrzywy
  • Nowe modele prasy do tłoczenia oleju Yoda
  • Kryształ górski w filtrze i-water

„Jeśli soki będziesz pił,
bez lekarza będziesz żył!

Archiwa

Gdzie kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Wyciskarki do warzyw i owoców, blendery, prasy do tłoczenia oleju i wiele innych – odwiedź sklep mocsokow.plmocsokow.pl

menu

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas

kalendarz

czerwiec 2022
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
« maj    

sklep

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com