• sklep
  • kontakt
  • fb
  • yt
soczysty eko blog

O zdrowych sokach i dobrych wyciskarkach. O koktajlach i blenderach. Oraz o wszystkim co może przydać się w zdrowej kuchni.

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas
Diety  /  11 kwietnia 2022

Wiosenny sok z pokrzywy

by Michalina Wójcik
Wiosenny sok z pokrzywy

Pokrzywa to jeden z najbardziej niedocenianych „superfoods”, do którego niemalże każdy z nas ma zupełnie darmowy dostęp.

Pokrzywa jest byliną wyjątkowo inwazyjną, dlatego tak łatwo znaleźć ją niemalże wszędzie. Niezwykle bogata w składniki odżywcze jest postać wczesno-wiosenna, zanim zdążą pojawić się kwiaty, czyli tzw. pokrzywa majowa.

Jeśli akurat pokrzywa nie stanowi dla nas uporczywego przydomowego chwasta, to bez problemu możemy znaleźć ją podczas spaceru w nieco bardziej dzikie miejsce. Nikt nie będzie miał również najmniejszego problemu z jej rozpoznaniem, co w przypadku innych ziół może być nieco bardziej skomplikowane.

Nasz babcie i wcześniejsi przodkowie wykorzystywali możliwości pokrzywy na przeróżne sposoby. Stosowano nacierania zielem pokrzywy w leczeniu stanów zapalnych stawów czy w celach rozgrzewających, co z pewnością nie jest najłatwiejszą praktyką. Na szczęście po przerobieniu na sok pokrzywa traci swoje piekąco-palące właściwości. Polecamy więc korzystanie z dobrodziejstw pokrzywy poprzez włączenie do diety soków z dodatkiem pokrzywy lub jako samodzielne „shoty”. Poniżej przedstawiamy bogactwo składu i właściwości prozdrowotnych tego powszechnego ziela.

 

Skład soku z pokrzywy

  • Świeżo wyciśnięty sok z ziela pokrzywy będzie miał wysoką zawartość witamin A, C, K oraz witamin z grupy B.
  • Bardzo istotna jest wysoka zawartość żelaza, ale zawiera również inne minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor i potas. 
  • Z makroskładników posiada zróżnicowaną zawartość tłuszczy (kwas linolowy, linolenowy, palmitynowy, oleinowy i stearynowy) oraz wszystkie niezbędne aminokwasy. 
  • Sok pokrzywy to także aktywne fitoskładniki takie jak polifenole ( kwercetyna, kaempferol, kwas kawowy, kumaryny), flawonoidy i karotenoidy (luteina, luteoksantyna, beta-karoten)

 

Wpływ pokrzywy na zdrowie organizmu i wsparcie w leczeniu niektórych schorzeń

Właściwości przeciwutleniające

Większość z wymienionych powyżej składników pokrzywy ma działanie przeciwutleniające, co oznacza, że ochraniają komórki organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Ich działalność ma szkodliwy wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym powstawanie większości chorób, również nowotworowych oraz ogólne starzenie się organizmu. Dlatego każdego dnia warto dbać o dostarczanie jak największej ilości antyoksydantów, a jednym z ich źródeł może być właśnie sok z pokrzywy. 

Stany zapalne

Zawarte w pokrzywie antyutleniacze oraz inne składniki mają bezpośrednie przełożenie na przeciwzapalne działanie pokrzywy. To bardzo ważny element leczenia wielu chorób, gdyż stany zapalne są najczęstszym źródłem bólu, niedomagania narządów czy przewlekłych stanów chorobowych.

Oczyszczanie

Wiosna, wiosenne pokrzywy i detoksykacja organizmu stanowią połączenie idealne. Sok z pokrzywy to moc składników mających oczyszczający wpływ na organizm. Bardzo ważnym elementem tego działania są właściwości moczopędne, które pozwalają na pozbycie się toksyn z organizmu poprzez ich dosłowne wypłukiwanie przez nerki. Ma to oczywiście zbawienny wpływ na sam układ moczowy, który w wyniku intensywniejszej pracy pozbywa się namiarów bakterii, mogących wywoływać infekcje.

Działanie antyalergiczne

Jednym z dowiedzionych naukowo oddziaływań pokrzywy jest łagodzenie objawów alergicznych. Pokrzywa dzięki zawartości kwercetyny ma działanie przeciwzapalne poprzez hamowanie wydzielania histaminy. Co z kolei przekłada się na zmniejszenie objawów takich jak katar sienny, łzawienie czy świąd.

Polepszanie jakości krwi

Jednym z najważniejszych składników krwi jest hemoglobina, do której produkcji niezbędne jest żelazo. Pokrzywa przez wielu ceniona jest jako świetne źródło żelaza, czyli idealny środek do walki z anemią i osłabieniem.

Obniżanie ciśnienia krwi

Wiele osób mających tendencję do podwyższonego ciśnienia zastanawia się, czy jest możliwość regulacji jego poziomu naturalnymi metodami, niekoniecznie za pomocą syntetycznych lekarstw. Pokrzywa to właśnie taki środek, naturalnie obniżający ciśnienie. Dzieje się tak z tego względu, iż czynne związki pokrzywy stymulują produkcję tlenku azotu, wykorzystywanego naturalnie przez organizm do redukcji poziomu ciśnienia krwi. Pokrzywa wpływa też na blokery kanału wapniowego, które powodują rozluźnianie mięśnia sercowego i jego siły skurczowej. Należy więc uważać ze stosowaniem większych ilości np. soku z pokrzywy, jeśli ma się tendencję do obniżonego poziomu krwi.

Wpływ pokrzywy na stany cukrzycowe

Spożywanie świeżych warzyw i zieleniny to świetna droga do regulacji poziomu cukru we krwi. Nie inaczej jest z dodatkiem pokrzywy do diety, która dodatkowo zawiera związki, mogące naśladować działanie insuliny.

Wzmacnianie kości

Wysoka zawartość związków mineralnych, w tym wapnia stanowi świetne wsparcie dla zdrowych kości. Regularny dodatek pokrzywy do diety może więc stanowić zabezpieczenie przed rozwojem osteoporozy, wsparcie w trakcie leczenia złamań lub w okresie rośnięcia kości.

Wsparcie dla wątroby

Oczyszczające działania pokrzywy są świetnym wsparciem dla działania wątroby. To narząd, dla którego nadrzędną funkcją jest detoksykacja, więc każde jej wsparcie w obecnych czasach jest nieocenione. Antyoksydacyjne związki zawarte w pokrzywie dodatkowo chronią wątrobę przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi spowodowanymi nadmiernym obciążeniem przez toksyny, w tym metale ciężkie.

Poprawa stanu skóry i paznokci

Przeciwzapalne właściwości soku z pokrzywy oraz zawarte z nim mikroskładniki świetnie wpływają na stan skóry i paznokci. Poprzez działanie antyhistaminowe, pokrzywa możne również stanowić wsparcie w łagodzeniu objawów alergicznych zapaleń skóry takich jak np. egzema.

Wyciskanie soku z pokrzywy

Jak widać sok z pokrzywy może stanowić nie tylko naturalne wsparcie dla zdrowia, ale nawet pomoc w leczeniu wielu schorzeń. Aby zachować jak najwięcej właściwości prozdrowotnych pokrzywy, dobrym sposobem jest jej przerobienie na wysokoodżywczy sok. Najlepiej do tego celu sprawdzi się wolnoobrotowa wyciskarka taka jak np. poziomy model Rhino byzoo. Dzięki niskim obrotom nie podgrzewa ona przetwarzanych składników, a pozioma budowa wałka i modułu wyciskającego sprawia, że świetnie radzi sobie z przeciskaniem włóknistej zieleniny. Podczas zbioru, jak i samego wyciskania ziela pokrzywy dobrze jest zabezpieczyć swoje ręce ochronnymi rękawicami! Można przeciskać samą pokrzywę i spożywać taki skoncentrowany eliksir odżywczy, lub rozcieńczyć go poprzez dodanie jakiś smacznych owoców jak jabłka czy gruszki. W takiej formie bez problemu przełknął go nawet dzieci! Smacznego!

Nawigacja wpisu

Nowe modele prasy do tłoczenia oleju Yoda
Tłoczony na zimno olej słonecznikowy – zasmakuj zdrowia

Co o tym myślisz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyszukaj

Ostatnie wpisy

  • Tłoczony na zimno olej słonecznikowy – zasmakuj zdrowia
  • Wiosenny sok z pokrzywy
  • Nowe modele prasy do tłoczenia oleju Yoda
  • Kryształ górski w filtrze i-water
  • Blendery wysokoobrotowe marki Lifeenergy, czyli moc płynąca z odżywczych koktajli!

„Jeśli soki będziesz pił,
bez lekarza będziesz żył!

Archiwa

Gdzie kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Wyciskarki do warzyw i owoców, blendery, prasy do tłoczenia oleju i wiele innych – odwiedź sklep mocsokow.plmocsokow.pl

menu

  • Strona główna
  • Kącik wiedzy
  • Recenzje
  • Przepisy
  • Diety
  • O Nas

kalendarz

maj 2022
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« kw.    

sklep

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com